Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ruszająca Się Korba

korba luz

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 tuandor

tuandor
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 styczeń 2014 - 12:23

Witam,

posiadam luz na korbie w rowerze szosowym. Korba to Shimano 105 na Hollowtech II. Objawia się tym, że cały napęd przedni porusza się w lewo i prawo (np. patrząc od przodu roweru) o kilka milimetrów. Zaznaczam to nie są luzy typu, uszkodzone łożyska. Kolega powiedział mi, że prawdopodobnie brakuje mi jakiejś podkładki między mufą a miską łożyska Hollowtech II.

Jaka to podkładka, gdzie ją można dostać, jakie ma mieć wymiary, gdzie ją umieścić, po której stronie?

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 styczeń 2014 - 12:37

Luz pojawił się nagle czy masz go od montażu? Bo jeżeli nagle, to problemem na 99% nie jest brak podkładki, tylko po prostu mechanizm trzeba na nowo skontrować i to wszystko.

Więcej informacji u źródła: http://techdocs.shim...69830694272.pdf

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 tuandor

tuandor
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 styczeń 2014 - 12:58

Dzięki za odpowiedź i za linka. Widzę, że najpierw muszę zobaczyć model korby, ale raczej brakuje mi tej podkładki, o której mowa jest w manualu.

Wiesz, co z tym luzem jest trochę zakręcona histora, więc sam nie wiem, czy on był już wraz z kupnem tego roweru (używany), czy to się pojawiło dopiero po tym, jak podmieniłem miski z łożyskami Hollowtech II z poprzedniego roweru.

Najgorsze jest to, że wydaje mi się, że problem pojawił się po mojej podmianie misek, ale patrzyłem, obydwie pary misek miały identyczne wymiary. Więc chyba nie ma innej możliwości jak takiej, że ten luz był od samego początku, jak rower do mnie dotarł.

Choć mam dziwne wrażenie, że to zaczęło się dopiero po podmianie...

A powiedz mi o co chodzi z tym kontrowaniem? W HII chyba nie ma za wiele co kontrować. Dokręcamy miski na maksa, wsadzamy napęd, dokręcamy tą boczną śrubę na lewym ramieniu i już. Chyba, że się mylę??

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 styczeń 2014 - 13:11

A czy nie zainstalowałeś przypadkiem misek MTB zamiast szosowych? Zdarza się, że sprzedawcy przekonują, że one się niczym nie różnią (czasami z niewiedzy, a czasami kręcą, bo nie mają misek szosowych na stanie, a chcą sprzedać), a różnica jak najbardziej jest. Może po prostu odczytaj oznaczenie z misek i sprawdź, co masz założone?

Kontrowanie w przypadku HTII to właśnie skręcenie bocznej śruby, przy czym żeby móc w ogóle skontrować, najpierw potrzebujesz poluzować obie śruby dociskające lewe ramię do osi.

Najprościej byłoby, gdybyś po prostu wyjął cały mechanizm korbowy (bez demontowania misek) i spróbował osadzić go na nowo zgodnie z instrukcją. Prostszej metody nie ma.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 tuandor

tuandor
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 styczeń 2014 - 13:36

Porównać teraźniejszych z poprzednimi nie mogę, ponieważ tamte zostały sprzedane razem z rowerem. Ale oczywiście patrzyłem też na oznaczenie tych misek. W obu przypadkach było identyczne.

Demontowałem już mechanizm korbowy, ale żadnej różnicy nie zauważyłem w wyglądzie i działaniu.

Jestem coraz bardziej przekonany, że brakuje mi tej podkładki, której niestety nigdzie nie ma już dostępnej. Ale chyba nie musi być oryginalna, co? Podkładka to podkładka i ważne żeby miała 3mm grubości i średnicę wewnętrzną taką aby przeszła korba.

I jeszcze jedna intrygująca mnie rzecz. Umieszczenie tej podkładki wg Shimano. Wydaje mi się to bardzo dziwne, że trzeba ją umieścić między wkręconą miskę, a lewą korbę. Dlaczego? Bo pedałując będzie ona się obracała razem z korbą i tarła o nią oraz o wkręconą na stałe miskę.. Nie lepiej tę podkładkę włożyć między ramę a miskę?

#6 fausto

fausto
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • Skądkościan

Napisano 23 styczeń 2014 - 16:12

Podkładkę montujemy pomiędzy miskę a mufę,to po pierwsze.Podkładki występują w trzech  grubościach- A 2,5: B 1,8:C 0,7 mm.Z tego co mi wiadomo stosujemy je do systemów mtb z trzema tarczami w zależności czy mamy przerzutkę na oś czy obejmę dobieramy odpowiednią grubość.Posiadam dane dokładniejsze jeśli potrzebujesz mogę podesłać.

#7 tuandor

tuandor
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 styczeń 2014 - 17:47

No to posiadasz kolego niedokładne dane.

Są, a raczej były :( podkładki 3mm i są tylko stosowane do szosowych korb 3-rzędowych (jak podpowiedział mi mikroos). Dowód tu:

http://www.chainreac...er/rp-prod32223

I to, co piszesz o umiejscowieniu podkładek, owszem jest to prawda, ale tylko w przypadku MTB. Zobacz sobie manuala w drugim poście zapodanego przez mikroosa. Wyraźnie tam jest, że ona ma być między korbą a miską (co, też mi się wydaje dziwne).

W każdym razie, dzięki za deklarację pomocy!

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: korba, luz