Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Narzędzia Do Korby I Supportu

support narzędzia korba

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 diakublo

diakublo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądSzczecin, Gorzów

Napisano 22 luty 2014 - 10:16

Cześć ;) Jak to zawsze na początku sezonu, rowerek wymaga konserwacji. Dlatego zaczęło mi coś strzykać w supporcie, oczywiście nie pytam się jak to naprawić, bo wiem, że trzeba supporcik rozkręcić, wyczyścić, nasmarować i skręcić, co by hulał jak marzenie. Do tej pory korzystałem z pomocy znajomego mechanika. Niestety zmieniłem miejsce zamieszkania i jestem zmuszony zaopatrzyć się we własny zestaw narzędzi do wykonania powyższych czynności. Mianowicie potrzebuję: kluczy do ściągnięcia korby, supportu i złożenia tego z powrotem w całość. Dlatego pytam się jakie narzędzia do mojego sprzęciku są odpowiednie.

Mój sprzęcik : (wstawiam brzydkie fotki z kalkulatora + dane, które wyczytałem z osprzętu)

- Korba > Shimano 105 Hollowtech, 172.5 FC-5502.

- Support > Shimano BC1.37 68.

lhe1.jpg

wg58.jpg

kl85.jpg

i88h.jpg

#2 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 22 luty 2014 - 11:20

Nie postarałbyś się o lepsze zdjęcia? Niby wszystko napisałeś, ale treść obrazkowa, czasem, uzupełnia przekaz.

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 luty 2014 - 11:30

Będziesz potrzebował:

- klucza imbusowego 8 mm
- ściągacza do korb Octalink/ISIS (ważne: to nie jest taki sam ściągacz jak do kwadratów! Działa też ściągacz do kwadratów z podłożoną monetą 10 gr w roli adaptera - ale nie słyszysz tego ode mnie, niszczenie pieniędzy jest nielegalne ;) )
- klucza hakowego lub dedykowanego klucza z 8 wypustami
- o ile dobrze pamiętam, będziesz też potrzebował standardowego klucza do suportu Shimano (do odkręcenia suportu po drugiej stronie ramy)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 22 luty 2014 - 19:55

Do tego suportu klucz hakowy będzie prawdopodobnie zbędny. Wprawdzie lewa miska ma wycięcia na taki klucz, ale ma też wewnątrz wielowpust na klasyczny klucz do suportów Shimano. Zobacz na tym zdjęciu:

http://sklep.ottlik....bb-5500 bsa.jpg

Jedynie w suporcie Dura Ace (7700) i XTR (tam też był Octalink V1) potrzebny jest klucz hakowy, bo te suporty były rozbieralne i tym pierścieniem z wycięciami kontrowało się lewą miskę po ustawieniu odpowiedniego luzu.

http://www.businessc...ics/bb7700a.JPG

Przypuszczam, że u Ciebie jest jednak suport nierozbieralny (5500) o długości osi 109,5 mm (taki był dedykowany do korb z dwoma tarczami).

Zła wiadomość jest taka, że jeśli łożyska padły, to nic już się nie da zrobić, trzeba wymienić cały suport, a te są niestety drogie, ale jeszcze chyba dostępne (jako nowe widziałem tylko te z serii 5500, czyli 105). 

Chyba, że to strzykanie w suporcie wynika z poluzowania się całego suportu w ramie bądź poluzowania się którejś z korb na osi. Wtedy może wystarczy suport wykręcić, oczyścić gwint w mufie i miskach, nasmarować gwint smarem i ponownie skręcić. Wielowpust w korbach i na ośce również oczyścić i nasmarować. Trzeba bardzo uważać przy ponownym montażu, aby idealnie trafić w wycięcia wielowpustu w korbach przed dokręceniem śrub.  

P.S. 

Nowy suport 7700 też da się jeszcze kupić, ale cena jest astronomiczna:

http://allegro.pl/su...3919748203.html

#5 diakublo

diakublo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądSzczecin, Gorzów

Napisano 22 luty 2014 - 21:30

Ok dzięki panowie, odpowiednie narzędzia zamówiłem. Mam nadzieję, że suport będzie sprawny ;)

#6 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 luty 2014 - 21:11

Witam Mama taką błahostkę jak odkręcić tą korbę ? Próbowałem grzechotką ale nie mogłem znaleźć nasadki o odpowiednim rozmiarze być może przez to, że mam nie co wybrakowaną kolekcję czy może jest jakiś specjalni klucz Shimano ?

Proszę o poradę i zbytne nie wyżywanie się.Dzięki 

Załączam fotki.

Załączone pliki

• Załączony plik  011.jpg   25,88 KB   4 Ilość pobrań
  • Załączony plik  010.jpg   26,3 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  012.jpg   23,15 KB   4 Ilość pobrań

#7 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2014 - 06:46

Zwykle pasuje 14-ka.

#8 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 25 luty 2014 - 09:22

Do roweru, niestety będziesz musiał kupić kilka specjalnych kluczy. Z takim podejściem "czym to odkręcić, bo mam zły klucz",  niewiele zdziałasz. Musisz mieć odpowiednie narzędzia i tyle. Zdjęcia są kiepskie i do końca nie wiadomo, czy tam wchodzi imbus, czy klucz nasadowy, lub rurkowy (sztorcowy). Te dwa różnią się tym, że rurkowe mają cieńsze ścianki. Jeśli w śrubie jest wydrążone 6-kątne gniazdo, odkręcisz imbusem 8 mm.

#9 dawit

dawit
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • Skądstamtąd

Napisano 25 luty 2014 - 12:07

Wygląda na nasadowa 14

#10 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 luty 2014 - 14:45

W środku nie ma miejsca na imbus to tylko takie wydrążenie. Ok czyli tylko klucz nasadowy, poszukam odopiwedniego rozmiaru i powinno być dobrze. Dzięki za odzew. 

#11 diakublo

diakublo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądSzczecin, Gorzów

Napisano 27 luty 2014 - 16:14

Narzędzia przyszły, udało mi się bez problemu odkręcić korby i suport. Ładnie wszystko wyczyściłem, nasmarowałem. Ale niestety trzaski występują dalej. Najwyraźniej suport ma już dość trenowania razem ze mną :P Z tego co widzę to BB-5500 są dostępne w cenie około 150zł. Także może uda mi się nabyć nowy ;) I mam nadzieję, że stukanie dochodzi na pewno tylko z suportu.

#12 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 27 luty 2014 - 17:10

Rower jest jak pudło rezonansowe. W tamtym roku denerwowało mnie skrzypienie, które lokalizowałem w rejonie siodła. Wsadziłem inne, wymieniłem sztycę, potem zacisk i nic nie pomogło. Dopiero, kiedy założyłem inny mostek do kierownicy, dźwięki ucichły. Miałem taki z regulowanym kątem i wymieniłem na kolarski. Dlatego myślałem, że to siodło, bo skrzypiało, kiedy mocniej depnąłem na pedały. Nie skojarzyłem, że wraz z naciskiem nogi, równoważyłem pozycję, mocniej ściskając kierownicę.

#13 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2014 - 17:48

A próbowałeś obracać oś palcami po zdjęciu korb? Wtedy najłatwiej wyczuć, czy łożyska gładko chodzą. Jeśli oś obraca się gładko i bez luzów (luz z kolei łatwiej wyczuć już o założeniu korb, szarpiąc na boki), to raczej przyczyna musi leżeć gdzie indziej.

#14 diakublo

diakublo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądSzczecin, Gorzów

Napisano 27 luty 2014 - 19:49

No właśnie, ośka obracała się z lekkim mieleniem, także jestem pewien, że suport jest do wymiany. Dzisiaj na dosyć mocnym podjeździe, tak strasznie strzelało, że aż zwolniłem i nie dokończyłem części siłowej na treningu. Zakupię ten suporcik BB-5500, cena nie jest straszna.

#15 diakublo

diakublo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądSzczecin, Gorzów

Napisano 27 marzec 2014 - 13:38

Wznowię temat pytankiem. Czy w miejsce mojego rozwalonego 109,5mm suportu mogę wsadzić tańszy odpowiednik 113mm? Chodzi mi o zakup czegoś takiego: http://allegro.pl/su...4080137283.html

Nie mam funduszy na nowy 109,5, który kosztuje od 150zł w górę...

#16 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 27 marzec 2014 - 14:20

Niestety, te tańsze suporty są tylko wersji Octalink V2 (inny wzór wypustów, nie tylko ich długość, ale i grubość). Są one stosowane obecnie w tańszych grupach MTB, trekking i niektórych rekreacyjnych szosowych.

http://sheldonbrown....sx4-labeled.jpg

Też jestem użytkownikiem korby na Octalink V1 (Ultegra 6500 i suport 5500), więc problem znam. Mój suport jeszcze nie strzela, ale jakiś minimalny luz już posiada (u mnie przejechał około 4000 km, ale kupiłem już używany z korbą).

Czasem się zastanawiałem nad zakupem jakichś korb na kwadrat bez zębatek (ale na standard Shimano 130 mm, aby przełożyć te z Utegry), ewentualnie na Octalink V2. Wtedy suporty można kupować za te 30 zł, a różnica w wadze wcale nie jest duża. Może w sztywności, ale ja nigdy nie narzekałem nawet na stary poczciwy kwadrat.

P.S.

Na Octalink V2 były Sora 3301 i Tiagra 4401.

http://sheldonbrown.com/bbsize.html

#17 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 27 marzec 2014 - 14:50

Dłuższa ośka wejdzie, ale musisz spojrzeć na łańcuch, czy nie będzie miał zbyt dużego przekosu. Na pewno, po wsadzeniu innej ośki, będziesz musiał zmienić zakres wychylenia przedniej przerzutki, bo korba przesunie się o 3,5 mm, czyli różnicę długości obu suportów.

#18 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 marzec 2014 - 15:06

Linia łańcucha przesunie się o ok. 2 mm (@Ultek - to nie będzie 3,5 mm, bo różnica w długości "rozchodzi się" mniej więcej po równo na obie strony), więc na pewno będziesz potrzebował wyregulować przednią przerzutkę. Ale generalnie katastrofy nie powinno być przy tak małej różnicy, możesz zakładać.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#19 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 27 marzec 2014 - 15:15

Prawda, Mikroos. Dobrzę, że trzymasz rękę na pulsie. :D

Nogi mnie bolą, więc nie myślę tak sprawnie. :lol:

#20 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 27 marzec 2014 - 15:36

Linia łańcucha przesunie się o ok. 2 mm (@Ultek - to nie będzie 3,5 mm, bo różnica w długości "rozchodzi się" mniej więcej po równo na obie strony), więc na pewno będziesz potrzebował wyregulować przednią przerzutkę. Ale generalnie katastrofy nie powinno być przy tak małej różnicy, możesz zakładać.

Oj, może być katastrofa...

Gdyby tylko chodziło o długość osi , to pół biedy.

Jeszcze raz przypominam jednak, że BB ES 25  http://allegro.pl/su...4080137283.html posiada oś w standardzie Octalink V2, a korba 105 (5502) wymaga osi Octalink V1. Wprawdzie w obu przypadkach wypustów jest osiem, ale próba założenia korby V1 na oś V2  się nie uda (chyba że na tzw. "chama" i tylko raz ;-) ). Szerokośc wypustów jest większa w Octalink V2 (chyba 2.8 mm vs 2.2 mm w V1).

http://www.koral.bie...8_5mm_ital.htm#

Więc nie pozostaje nic innego jak zakup Suportu Octalink V1, albo kupno samych ramion korb Sory 3301 lub Tiagry 4401 do suportu BB ES 25 i przełożenie zębatek. 

Oj Shimano, Shimano, tak namieszaliście, że nawet obeznani w temacie już czasem się gubią w tych waszych standardach.

A skutki mogą być później takie:

http://www.bikeforum...ctalink-bb.html

Szkoda, że Shimano dalej chroni patentem te Octalinki. Gdyby nie to, dzisiaj na pewno mielibyśmy tanie zamienniki VP, Neco i inne.

Spójżcie na Allegro, ile jest do sprzedania tych 105-ek czy Ultegr na Octalink V1. Komuś pada suport, dowiaduje się, ile kosztuje nowy i rezygnuje z "martwego" standardu.  

• mikroos lubi to

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: support, narzędzia, korba