Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowa Szosa,a Łydka

21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Martyna

Martyna
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 17:41

Witam :)

Kilka dni temu nabyłam swoją pierwszą kolarzówkę. Po pierwszej przejżdżce boli mnie niestety łydka (odpowiednie buty,pedały SPD), podobnie jak przy naciągnięciu,kórego doświadczyłam w tym samym miejcu miesiąc temu (przez miesiąc nie jeździłam). Czy to może być właśnie kwestia zupełnie nowego roweru,przyzwyczajenia sią do niego?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

#2 rafalek940

rafalek940
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądPiekary Ślaskie

Napisano 02 marzec 2014 - 17:48

a masz zdjęcie z profilu Ty i pozycja na rowerze ? zawsze ja Tym kieruje się by ustalić pozycję ;) wtedy można ocenić

#3 Martyna

Martyna
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 17:58

Niestety nie,ale rower był skrupulatnie dopasowywany :)

#4 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 02 marzec 2014 - 18:01

A ustawienie bloków ?

Łydka przestała cię boleć całkowicie po tym nadciągnięciu ? Rozciągasz się ?

#5 Martyna

Martyna
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 18:03

Bloki ustawione prawidłowo.

Po naciągnięciu przestała mnie całkowicie boleć,dopiero po wczorajszej jeździe pobolewanie wróciło.

Choć prawda jest taka,że fizjo od masażu powiedział,że z naciągnięciem można jeździć,rekonwalescencja będzie jedynie trwała dłuzej...

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 02 marzec 2014 - 18:14

Jeździłaś wcześniej w SPD czy to pierwsze buty i pedały?? Mięśnie pracują inaczej niż na platformach, może noga się przyzwyczaja.

#7 Martyna

Martyna
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 18:21

Jano_3, to moje pierwsze zetknięcie się z szosą i SPD.

#8 dżordż_zgy

dżordż_zgy
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 19:22

skoro wszystko jest dopasowane, to sądzę, że kontuzja poprostu powróciła. jeżeli możesz jeździć, to spróbuj delikatnie roztrenować się, chyba lepsze to niż znowu miesiąc nie jeździć.

#9 Martyna

Martyna
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 19:32

Zastanawia nie,bo miałam raptem lekki naciągnięcie, 8 masaży i miesiac przerwy... A tu takie cuś.  :-?

#10 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 02 marzec 2014 - 19:52

Martyna, albo masz zbyt wysoko ustawione siodełko, albo zbyt twardych przełożeń używasz.

#11 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 02 marzec 2014 - 20:16

Kwestia jest jeszcze taka, na ile mocno jechałaś. Ja osobiście bym się jeszcze wstrzymał z jakimiś diametralnymi zmianami (zwłaszcza, jeśli faktycznie rower był dopasowywany). Pokręć spokojnie, zobacz czy ból się zwiększa, czy ustępuje. Czasem organizm musi się przyzwyczaić do nowej pozycji.

No i nie mówiąc o tym, że jak coś zmieniać to spokojnie, po kilka milimetrów.

#12 Martyna

Martyna
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 20:37

Dziękuję bardzo za rady :) Mam nadzieję,że ciało się przyzwyczai, Tym bardziej,że nie boli podczas jazdy,ale po zejściu z roweru...

#13 dżordż_zgy

dżordż_zgy
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 21:33

też im wyżej siodełko, tym bardziej obciążasz łydki, im niżej, tym czwórki, tak więc delikatnie w dół i odciążysz łydkę ;]

#14 Martyna

Martyna
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 21:43

Czyli jak mam rozumieć,nie każdy ból tego,czy tamtego jes od razu kontuzją? Zwykłe nadwyrężenie związane z techniką,które można rozjeździć?

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 marzec 2014 - 21:50

Nie tyle rozjeździć, co usunąć jego przyczynę. Jeżdżąc w złej pozycji sobie nie pomożesz, za to możesz sobie zaszkodzić, dlatego dobrze byłoby zacząć od skorygowania pozycji, a dopiero potem wracać do treningu.

Ból nie zawsze jest przejawem kontuzji, ale w 99% przypadków jest sygnałem, że coś jest nie tak - albo Twoja pozycja, albo poziom rozciągnięcia, albo np. źle wybrany rower (oby nie :) ). Czasami jest tak, że faktycznie trzeba się przemęczyć i trenować pomimo bólu/dyskomfortu, ale to rzadkość - w ogromnej większości przypadków ból świadczy o tym, że coś trzeba poprawić.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#16 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 02 marzec 2014 - 21:53

Mikroos zgadzam się absolutnie, ale po jednej jeździe bym niczego nie oceniał. Dałbym sobie chwilkę, by sprawdzić samopoczucie po kilku kolejnych przejażdżkach. Rower jest nowy, pozycja też. Czasem trzeba się sparować, zwłaszcza jeśli rower jest teoretycznie(!) dopasowany.

Chociaż, jak tak myślę, osobiście zmartwiłoby mnie to, że ból pojawia się w miejscu dawnego urazu.

• mikroos lubi to

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 marzec 2014 - 21:59

Przechodziłem przez podobną sytuację (u mnie chodziło o ból grzbietu) i z doświadczenia mimo wszystko obstawałbym przy swojej propozycji. Moim zdaniem lepiej przejść do mniej agresywnej pozycji i jeździć, a potem stopniowo wracać do bardziej agresywnych ustawień, niż się męczyć w nadziei, że ból minie - ale oczywiście każdy odczuwa to inaczej, więc nie będę się upierał.

Choć z drugiej strony faktem jest, że odczucia po jednej jeździe jeszcze niczego nie przesądzają, więc racja jest pewnie gdzieś pośrodku.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#18 Martyna

Martyna
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 22:01

Pośmigam przez ten tydzień na lżejszych przełozeniach i zobaczym :) 

#19 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 02 marzec 2014 - 23:25

Piszesz, że pierwsza styczność z spd. Ktoś Ci ustawiał bloki? Pozdr
  • GoscNiedzielny lubi to

#20 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów