Skocz do zawartości

Zdjęcie

Planuję Zaminanę Bianchi Na Rower Z Karbonową Ramą

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 bouli

bouli
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marzec 2014 - 21:16

Mam dylemat a może zachciankę.

Obecnie posiadam rower Bianchi Nirone7 model  z roku 2012 na Campagnolo Veloce.

http://www.bianchi.c...uctIDMaster=793

Zastanawiam się czy nie warto zamienić na coś lepszego czyli na ramie karbonowej z podobnym lub wyższym osprzętem - w Warszawskim sklepie znalazłem takie modele:

Specialized Tamrac Comp x2

http://www.rowerowys...l_522_3911.html

Trek Madone 3.5

http://www.rowerowys..._522_14107.html

Trek Donate 4.5

http://www.rowerowys..._522_14050.html

Jeżdżę amatorsko - nie ścigam się i nie zamierzam w przyszłości. W poprzednim roku przejechałem ok. 2 tys. km + 3 tys. na góralu. Ten rok zamierzam prawie całkowicie przeznaczyć na jazdę na szosie więc pewnie będzie kilometraż ok. 5 tys. km. Jeżdżę do drogach mazowieckich, a w planach mam może 2 wyjazdy 4-5 dniowe do Karpacza lub Zakopanego.

Pytanie: czy warto zamieniać w sumie dość fajny rower na wyższej klasy ? Jeżeli tak  to co zyskam.

#2 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2014 - 21:24

Zyskasz to, że rower będzie trochę lżejszy.

Bianchi to marka. Na Twoim miejscu zmieniłbym tylko koła i korbę w tym rowerze, który masz.

• KAEM lubi to

#3 piotrini

piotrini
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 marzec 2014 - 21:25

Pytanie to raczej: czego Ci brakuje w obecnym rowerze? Dlaczego chcesz go zmienić?

#4 bouli

bouli
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marzec 2014 - 21:42

Taka zachcianka,  chęć zmiany na lepsze. Dość ważne, że waga będzie mniejsza o ok 1,5 kg jak zauważył kugel.

Na Bianchi jeździ mi się bardzo dobrze, ale nie mam porównania do wyższych grup.

#5 vanluke

vanluke
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądKrK

Napisano 08 marzec 2014 - 22:06

Bianchi i Trek to naprawdę wysoka półka jedni wolą treka drudzy bianchi ja osobiście mogę powiedzieć, że Trek ma genialny sprzęt. Bianchi miałem kiedyś też niezły, ale w Treku czuje się bardziej komfortowo, moja pozycja jest dużo lepsza niż w Bianchi, fakt że Bianchi miałem starszą :)

#6 R32

R32
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marzec 2014 - 22:07

jedyne czego Ci brakuje... to regularnych treningów

5k w sezonie? i rozgladać się za lepszym sprzętęm? - po co?

wygodniej nie bedzie..

znacznie szybciej też nie będzie..

zaciskaj zęby i na trening :)

#7 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 08 marzec 2014 - 22:08

Jeśli masz zmieniać z kaprysu, dla przyjemności to po kilkunastu jazdach nie będziesz widział większej różnicy. Tu działa psychologia i efekt afirmacji. Mam droższy rower, lepiej mi się jeździ ;)

Ile sam ważysz? 1.5 kg zrzucić z siebie jest łatwiej i taniej niż z roweru ;) a w miarę jeżdżenia z palcem w nosie tyle zgubisz...

Jeśli nie jeździsz po wysokich górach to waga nie ma większego znaczenia ;) 

#8 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 09 marzec 2014 - 13:45

Zyskasz to, że rower będzie trochę lżejszy.

Bianchi to marka. Na Twoim miejscu zmieniłbym tylko koła i korbę w tym rowerze, który masz.

Najrozsądniejsza opcja.

#9 bouli

bouli
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2014 - 22:45

Czyli oprócz wagi nie ma różnicy pomiędzy ramą aluminiową a karbonową ?

#10 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 09 marzec 2014 - 23:10

Pomiędzy ramą alu i karbonową są oczywiście różnice - z tym, że zależy jakie aluminium, i jaki karbon. Są ramy alu tak wykonane ( rodzaj stopu aluminium, zmienny przekrój rurek, gięcie tylnych widełek ), że w połączeniu z dobrym widelcem nie odczujesz poważnej różnicy w komforcie jazdy. Teoretycznie karbon lepiej tłumi drgania, ale różnie z tym bywa.

Moim zdaniem masz dobrą, markową ramę i solidny osprzęt. Na razie dużo nie jeździsz. Kup solidne koła, korbę Campy UT i jak pojeździsz więcej, to sam stwierdzisz, czy to co masz Ci wystarczy, czy lepiej kupic coś więcej. Wtedy zamienisz ramę na karbon, osprzęt przełożysz. Tę ramę Bianchi zawsze ktoś kupi.

#11 bouli

bouli
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2014 - 23:18

Ok rozumiem - więc zostawiam rower. Teraz pytanie o podmianki.

Jakie koła proponujecie ?

Na przykładzie górala w którym zrobiłem podmiankę sprzętu najwięcej zyskałem w szybkości i przyśpieszeniu roweru po zmianie kół i opon - zysk wagi dobre ponad1 kg. Korba wymieniona z Bontagera na Deore SLX w moim odczuciu nic nie dała - może większą sztywność - może (?).

Czy korba jest taka słaba w moim rowerze ?

• nick lubi to

#12 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 09 marzec 2014 - 23:26

FSA Omega nie jest zła, przecież da się na niej jezdzic ;-) Ale Campagnolo w systemie Ultra Torque bedzie lepsze - lżejsze, sztywniejsze, lepiej uszczelnione.

Co do kół - też bym brał Campagnolo. Jak po płaskim niedrogo Ci wyjdą Scirocco 35 mm - teraz w modzie jest wysoki stożek, więc rower będzie fajnie wyglądał. Ale przede wszystkim to mocne koła, sztywne i niedrogie, a po płaskim powinny też ładnie się kręcic.

Ewentualnie składane, może nawet lepsze - za 1 tyś zł na obręczy np. Mavica ( CXP 33 lub Open PRO+ maszynowe piasty )

#13 bouli

bouli
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marzec 2014 - 00:01

Czyli te koła: http://www.wertykal....ACK-oponka/1545 - podobają mi się  :-D  i cena nie powala - wagowo  zestaw lżejszy pewnie z 400-500g ?

Korba http://www.wertykal....-10s-39-53z/509 tylko, że ma 53/39 ja wolałbym  50/34 - te 34 przydawało się na podjazdach w górach - dla takiego jak ja nizinnego człeka jest to duże ułatwienie.

#14 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2014 - 00:06

Zadzwoń do tego sklepu, na pewno ściągną Ci korbę 50/34, przecież to żaden problem. Na pewno ta korba w kompakcie też występuje.

Jak chcesz jeździc po górkach to koła na wysokiej obręczy na podjazdach życia Ci nie ułatwią, to rozwiązanie raczej na płaskie trasy.

Zgadzam się, że fajne ;-)

#15 bouli

bouli
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marzec 2014 - 00:14

Po górach może 2 razy w roku na 4-5 dni - jak się uda wygospodarować kilka dni wolnego w pracy. Obecne koła mają 30 mm. Czy inna propozycja z tego powodu - czy pozostać przy Scirocco 35 ?

Korby w grupie Veloce są jeszcze takie w kompakcie - ciut droższe PT  http://www.wertykal....OCE-PT-10s-/964 .

#16 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2014 - 00:19

E, jak dwa razy w roku, to i na tych 35 mm dasz radę w górach. Koła składane byłyby może bardziej praktyczne, bo w razie pęknięcia szprychy czy obręczy łatwo i stosunkowo tanio wymienic. Z drugiej strony mam koła Campy - model niższe ( Vento ) i naprawdę się z nimi nie pieszczę, chyba trzeci sezon i nawet śladu zdecentrowania, luzu itp.

Z innych kół to polecam mavica Ksyrium Equipe - tłukę  7 czy 8 sezon i nic, żadnych problemów.

Podobno dobre są też Fulcrumy.

Zauważ, że ten rodzaj korby jest w nieco innym systemie - Power torque, nie ultra torque.

#17 bouli

bouli
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marzec 2014 - 00:29

Power torque, lub ultra torque - a z czym to się różni ? Może lamerskie pytanie ale jestem zielony w osprzęcie szosowym.

#18 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 marzec 2014 - 00:34

Ultra torque to patent Campagnolo - oś korby, podzielona na dwie części, łączy się wewnątrz suportu. Natomiast power torque powstała jako odpowiednik zintegrowanej korby Shimano. UT raczej są droższym i chyba lepszym rozwiązaniem. Zdjęcia ilustrujące różnicę łatwo znajdziesz w necie.

#19 bouli

bouli
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marzec 2014 - 09:57

Dziękuję za pomoc. Czas na zakupy :-)

Dodaj odpowiedź