Wysoka waga ramy swiadczy o taniosci zastosowanego kompozytu. Trzeba da c wiecej taniego, zeby zblizylo sie do parametrow drogiego. Nie ma zmiluj w tej kategorii.
Ciezka rama lepiej amortuzuje niz lekka- tak samo jak siedzenie na paczce frytek jest mniej wygodne od siedzenia na worku kartofli podczas jazdy po bruku .
Sztuka jest nie zbudowac kloca, ktory tlumi - bo kloc tlumi dobrze z natury rzeczy - sztuka jest zbudowac rame lekka, sztywna i absorbujaca drgania , nie traca jednoczesnie nic na trwalosci. Cervelo ( nie jestem fanem ) zrobilo lata temu R3 - spelnia wymagania ? Spelnia. Da sie ? Da. Tylko trzeba miec wlasne i dobre R&D .
Rower dostal najgorsza note za "baze" czyli rame…. porazka. Komponenty kupie sobie sam- sztuka tkwi w zaprojektowaniu-zbudowaniu ramy. reszte zrobi Shimnao, Sram, Mavic i inni…
Jak rozumiem "zespol projektowy" RoseBikes to nie kilku (jeden?) ludzi w Chinach skladajacych zamowienie "parametrowo-wizualne" np w Carbo-Tech i 1 grafik projektujacy naklejki ? Jest zapewne dzial projektowo badawczy z osprzetem testowym i oprogramowaniem projektowym za kilka - nascie milionow € jak np w Cannondale, przeprowadzacie testy "zmeczeniowe" w laboratorium obciazen itp itd - czyli tak jak robi to np Look - i dlatego ze to wszystko tyle trwa wypuszczacie nowy model co kilka lat ( a nie kilka miesiecy ) …. Czy macie czlowieka z np SGS gdzies w Chinach, ktory "klepie" testy pod norme "EN" / niewymagajace btw / i skupieni jestescie raczej na czcionce w naklejce "zaprojektowano w Germanii" ? Czy moze myle sie sromotnie i wszystkie projekty , ramy testowe, testy sa wykonywane w Europie ? Tak jak to robi BMC...
Zapewne Rose m ana koncie rowniez "innowacje" jak "countervail" , asymetrycznosc, albo jakies inne rozwiazanie poprawiajace komfort/sterownosc/ stabilnosc ramy ?
Myle sie ? Moze… A moze nie. Jak sa watpliwosci - to nie ma watpliwosci. Jesli sie myle, to chcialbym sie " o tym dowiedziec"… W mysl zasady pewnego renomowanego pisma : nie ma zdjecia- to sie nigdy nie wydarzylo….
Niemcy opieraja sie tylko na 1ym parametrze : "niemieckosc" - 99% pkt do zdobycia w calym tescie tylko w tej kategorii cud , ze w ogole widzieli rower
Finskimi testami nie chwalil bym sie tym bardziej - zwlaszcza Fillari… Obiektywnosc wlasciciela/ testera : to (mikro-kilkuosobowa) firma ochoczo dostosowujaca wyniki testow proporcjonalnie do ilosci zamieszczonych reklam - tu rechot z ich testow jest jeszcze wiekszy niz w USA z Tour'u… dosc powiedziec, ze wlasciciel, zespol testowy, dzial marketingu i sprzedazy to jedna i ta sama osoba na tyle rzetelna, ze - pisze z wlasnego doswiadczenia - jak cos beda chcieli kupic- bierzcie kase z gory - nie dotrzymuja slowa. Nawet na male kwoty. Powtarzam plotke : nie biora do testow nic, co sie u nich nie reklamuje
W niemieckim tescie skwapliwie pominieto takie marki jak BMC, LOOK, Bianchi …. wyjatkowa rzetelnosc.
Jedyna miara sa uzytkownicy - fakt . I moze dlatego RoseBikes ( ani zaden inny sklep-producent ) nie chwali sie parametrem ilosci zakupu powtornego ? ( ilu ludzi kupuje produkt danej marki ponownie ) - z moich obserwacji ( wyjatkowo niemiarodajne w skali firmy, miarodajne w skali lokalnego rynku 300 tys miasta, gdzie jest wiecej rowerow niz ludzi - notabene wiecej sztuk broni palnej niz ludzi tez ) - NIKT kto mial Rose nie kupil ZNOWU Rose… Sa Pina, Spec'e, Bianchi, Cervelo… ale nikt mi znany ( a jest waszych rowerow tu troche ) ani widziany ( okazjonalnie na klubowych jazdach ) nie kupil ponownie Rose - czyz to nie jest najwazniejszy wskaznik ??? Mowic mozna wszystko- ale jak sie "glosuje" pieniedzmi to wynik potrafi byc zaskakujaco inny od "deklaracji" …
Nie mam ograniczonego zaufania do testow - nie mam do nich ZADNEGO zaufania… Ze wzgledu na oczywiste i "nieuniknione" powiazania finansowe zadna gazeta nie jest wiarygodna. Wiarygodne sa "blogi" - jak cos jest do doopy to jeden z drugim "nie omieszka" podzielic sie tym spostrzezeniem -bo mu nie placicie za reklamy
Nie jestem fanem wielkich firm( nieszczegolnym raczej ) - niejednokrotnie i na wlasnej skorze przekonalem sie , ze produkty malych- nie "fancy/trendy" firm potrfia byc lepsze niz "tuzy" branzy - ale nie dorabiam do tego "sponsorowanej" ideologii…. Choc w przypadku mojej najnowszej ramy jestem tak mocno ( i mile ) zaskoczony , ze chyba dorobie ideologie "niesponsorowana" … .
Jesli np napisze, ze suporty Rotora nie maja sobie rownych w kategorii 1.latwosc montazu press-fit, 2.latwosc serwisu ( smarowanie/ wymiana lozysk ) - 3.trwalosc lozysk - to mozecie byc pewni ze A. Rotor mi nie placi w zaden sposob B. przerobilem suporty co najmniej 3-4 innych firm C. Sam je montowalem, uzytkowalem i serwisowalem przez min kilka tys km D. nastepny suport W MOIM ROWERZE tez bedzie Rotor'a … moje € ida za moja opinia.
Jesli gdzies napisalem, ze Crux jest stabilny jak "100 diablow" ale za cene zrywnosci i ma slaba manewrowosc - to tak jest, i milion innych "gazetowo-netowych" testow bedzie twierdzic ze to "race proven geometry" , a ja jako uzytkownik ( i zaskakujace, ze inni posiadacze sie ze mna zgadzaja ) twierdze, ze przelaj z krotszym tylem i wyzej polozonym suportem nadaje sie na 1 godzinne wyscigi DUZO lepiej… Ale Crux jest duzo lepszy jako "gravel grinder" i do jazdy po sniegu/ lodzie.
Chcecie sie pochwalic rzetelnym testem - dajcie do testow rower "blogerowi" - takiemu co "sie nie boi" - niech go objezdzi, rozbierze, zajrzy do srodka ( czy nie ma fruwajacej folii w srodku, czy niedoskonalosci poszly do smieci, czy wyrownano je zywica i pylem z CF itd ) , niech zlozy ( dokladnosc wykonania i latwosc serwisu ) - niech bedzie objezdzony na innych rowerach tej samej kategorii ( granfondo w tym przypadku ) i fajnie jakby mial dostep do innych rowerow - tak dla szybkeigo porownania… I potem opublikujcie AUTORYZOWANY tekst goscia…
Jeden warunek - nigdy przedtem ani nigdy potem nie moze od was dostac nic, nawet pudelka zapalek.
Jesli jest tak fajnie jak twierdzicie - nie ma sie czego bac , ale i wy wiecie i ja wiem, ze NIGDY zaden "producent" tego nie zrobi
Testy sa dla "laurki" , nie dla faktow…
Nie branza "rowerowa" - zajrzyjcie na optyczne.pl - swietny portal z testami. Im "wisi" jak wyjdzie. Robia rzetelnie wg niezmiennych zasad - dlatego maja renome . Da sie. Tylko trzeba odwagi