Jump to content

Jaki Kask??

1933 replies to this topic

#301 fiszmen9

fiszmen9
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądInowrocław

Posted 23 May 2009 - 08:54

Panowie znalazłem takie aukcje
http://allegro.pl/sh...?item=638392869
http://allegro.pl/sh...?item=639783655
tylko w tym 2. facet mi nie powiedział jaka jest cena minimalna wiem, że firmy są znane a inne kaski tych firm drogie i bardzo drogie. Czy warto w to inwestować ? A obwód głowy mieży sięz uszami(kilka mm górnej części) czy bez zupełnie? Pozdrawiam
  • RadzioP1 likes this

#302 Gosc_Mathieo_*

Gosc_Mathieo_*
  • Gość

Posted 23 May 2009 - 09:14

Ja bym z kolei nie polecał tego kasku kelly'sa miałem go w ręce, i zacisk sprawiał wrażenie wielkiej tandety, chodził jak zabawkowy samochodzik dla 2-letniego dziecka. A wkładki wewn atrz te z skoda gadać. Pokrywa za to z daleka wygląda na przewiewną lecz wystarczy zajrzeć do wewnątrz kask to można zobaczyć jakie te otwory są małe. Ja bym polecał coś z meta volo, zefiro; jakiś dobrych firm giro, met, limar, selev. Nawet używane kaski. Ja swego czasu wylicytowałem na allegro za 150 zł nowy kask met zefiro, który jest rewelacyjny, widać te wykonanie, kanały powietrzne są idealnie zaprojektowane żeby był jak najlepszy przewiew powietrza, czuć wygode i jeszcze napis "made in Italia" budzi respect :-D Sam wcześniej używałem kask kelly's mango, to tak mnie w nim głowa bolała jak mocniej go scisnełem, a gdy polużniłem odrazu się zsuwał, wykonanie też zresztą beznadziejne jak za taką cene (70 zł). Ogólnie nie polecam kasków kelly's
pozdro

#303 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 23 May 2009 - 09:23

Ja bym z kolei nie polecał tego kasku kelly'sa miałem go w ręce, i zacisk sprawiał wrażenie wielkiej tandety, chodził jak zabawkowy samochodzik dla 2-letniego dziecka. A wkładki wewn atrz te z skoda gadać. Pokrywa za to z daleka wygląda na przewiewną lecz wystarczy zajrzeć do wewnątrz kask to można zobaczyć jakie te otwory są małe.

Masz racje tylko spojrz na to ze kellys bardziej robi rzeczy typowe dla mtb. A jezeli chodzi o kaski itp , inne rzeczy dla mnie tez ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia :-/

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#304 Decu

Decu
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądGranica

Posted 23 May 2009 - 09:46

Fiszmen9- bez uszu- spójrz na ilustrację TUTAJ
Co do Giro, to możesz o nim poczytać opinie np. TU

#305 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 23 May 2009 - 09:48

Dobór kasku to ważna rzecz. Trzeba brac pod uwagę jego wytrzymałośc, ale znaczenie ma również wygląd, wszak to kask jest jednym z atrybutów dobrego, atrakcyjnego wyglądku kolarza. Nie toleruję kasków "plaskatych" wyglądających jak berety. Szerokich i niedopasowanych - wygląda się wtedy jak z telewizorem na głowie. Jak kupic dobry kask ? Wybierac wśród dobrych sprawdzonych firm (szosowych): RudyP, Briko, Giro, i nie muszą to byc absolutnie topowe modele. Zwracac uwagę aby kask nie miał lichego plastiku na modłe carbonu i aby z kasku nie wylewał się czarny plastik styropianowy. Ważna jest szybka regulacji, najlepiej taka aby można było docisnąc lub poluzowac kask w czasie jazdy.

Stas

#306 l-a-r-y

l-a-r-y
  • Użytkownik
  • 37 posts
  • SkądTarnów

Posted 23 May 2009 - 11:19

ja kupiłem kask kellys i nie narzekam jest całkiem wygodny za taką cenę nie ma sie co spodziewać

#307 fiszmen9

fiszmen9
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądInowrocław

Posted 23 May 2009 - 11:28

Fiszmen9- bez uszu- spójrz na ilustrację TUTAJ
Co do Giro, to możesz o nim poczytać opinie np. TU

Super. Wielkie dzięki. Na 99% zdecydujęsięna niego tylko nie wiem ile wynosi cena minimalna. A czy kaski rowerowe podobnie jak motocyklowe dopasowują się do kształtu głowy użytkownika czy w bardzo małym stopniu? W sumie mógłbym jeźdźic w motocyklowym ;-) jakąbym miał wtedy ochronę przed uderzeniami ;-). Pzodrawiam

#308 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 24 May 2009 - 19:26

Witam,
kilka tygodni temu zakupiłem kask - Met Estro, chciałem się podzielić kilkoma spostrzeżeniami, może kiedyś się to komuś przyda.

Przez ok. 5 lat użytkowałem kask "z tesco za 40 zł", tandeta chińska, zsuwała się z głowy, pasek pod żuchwę się ciągle luzował, a pomimo sporych otworów wentylacyjnych ciągle miałem głowę przepoconą.

Met'a kupiłem za 325 zł w sklepie. Rozmiar M, jak na moją dużą łepetynę kask dosyć dpasowany, ale taki chciałem. Pomimo, że nowy kask jest dużo "ciaśniejszy", głowę nawet po ostrej przejażdzce mam suchutką, jakbym jeździł bez kasku. Coś wspaniałego. Dodatkowo wygodne paski i ciekawy wygląd utwierdzają mnie w przekonaniu, że 325 zł wydałem na coś na prawdę przyzwoitego. Na zakończenie napiszę, że kaski Meta są dosyć głębokie, głębsze niż np. Specialized'y.

Jednym słowem polecam. Kolejny raz sprawdza się zasada, że jak się za coś zapłaci to się jest zadowolonym :)

#309 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 posts
  • SkądCzłuchów

Posted 26 May 2009 - 21:24

Kupilem nowy kask specialized propero w rozmiarze L za 195zl, chyba dobrze co ? ;)

Kask jest w rozmiarze L, czyli 57-62 a moja banka podchodzi tak pod 58cm, chyba bedzie dobrze? ?:)

#310 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 posts
  • SkądCzłuchów

Posted 29 May 2009 - 17:08

Dzisiaj dostalem ten kask no i jak narazie szalu nie ma :/ Niby rozmiar 57-62cm a wydaje sie jakis za duzy :/ No i jakos tak dziwnie lezy, chociaz moze to kwestia przyzwyczajenia :)
Moze z bandana bedzie lepiej.

#311 Allen

Allen
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądPolska

Posted 31 May 2009 - 21:13

Witam!
Mam zamiar kupić kask i zastanawiam się nad dwoma a w sumie trzema modelami:
MET Cosmo, MET Aliseo i GIRO Transfer. Najbardziej pasują mi Met'y a w szczególność Aliseo (pasują w sensie wyglądu bo nie mierzyłem i na 90% nie zmierzę przed zakupem). Jeździ ktoś w tych kaskach, co możecie powiedzieć na ich temat. Może jeszcze jakieś inne modele?

#312 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 31 May 2009 - 22:45

Ja nic nie chcę mówić, ale kask należałoby przymierzyć przed kupnem. Mety są fajne, bo są głębokie. Jeśli komuś to odpowiada to OK. Ja przymierzyłem kilka kasków, Met mi leżał najbardziej, poczułem się, jakbym się w Met'cie urodził :-P

#313 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 31 May 2009 - 22:52

Fan, powiadasz w czepku urodzony? ;)

Potwierdzam, Mety nawet te najtańsze są bardzo dobrymi i wygodnymi kaskami.

#314 Allen

Allen
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądPolska

Posted 01 June 2009 - 20:40

No to już wiadomo że Met, ale jaki będzie lepszy Cosmo czy Aliseo? Cena podobna.

#315 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 01 June 2009 - 20:55

Allen - przestrzegam Cię przed kupnem kasku tylko ze wzgledu na opinie jednej / kilku osób. To bardzo indywidualna sprawa, każdy ma inną czachę i inne preferencje... :-)

Jeśli chodzi o kask to istotne są dwie cechy:
a ) wygoda
b ) wygląd

Skoro nie przymierzysz kasku przed kupnem, to cecha "a )" odpada. Więc kup ten, który CI się najbardziej podoba :-D

#316 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 posts
  • SkądOkolice Opola

Posted 02 July 2009 - 20:50

Obecnie mam jakiś kask, nie znam nawet jego producenta. Kupiłem go za 66 zł. Przyszedł czas na kupno czegoś lepszego. Chcę wydać max 140zł na kask i mam na oku http://www.allegro.p...pirit_lodz.html i http://www.allegro.p...m_i_l_2009.html Co będzie lepsze waszym zdaniem :?: Może ktoś z was spotkał się z tymi kaskami. Jeśli chodzi o wygląd to oba mi się podobają, nieco lżejszy jest produkt kellysa. Szukałem innych zdjęć niż te zamieszczone w sieci przez producenta i znalazłem tylko b-skina http://www.rower.com...age.450x337.JPG Według mnie wygląda na dość solidny, ale mogę się mylić :-D

#317 imp

imp
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądRuda Śląska

Posted 02 July 2009 - 20:58

Hej

ja bym polecał dorzucic 60 zł, wybrać sie do intersportu i poprosić o kask Uvexa FP-1.
za profesjonalny kask dajesz 200 zł (w sklepach internetowych kask kosztuje prawie 500zł)
niewiem skad u nas w sieci taka atrakcyjna cena ale naprawde warto dac tyle za ten kask bo to juz na lata:)
aha dodatkowo oczywiscie powinienes dostac do nich okulary..

pozdro!

#318 Allen

Allen
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądPolska

Posted 05 July 2009 - 21:13

Ja dalej z tym kaskiem bo jeszcze nie kupiłem a teraz już mam model upatrzony tylko nie wiem jaki rozmiar (nie przymierze przed kupnem).

*Uni 54-61cm
*Unismall 52-57cm

Głowę mierzyłem i wyszło około 56,5cm ale to tak max. Który rozmiar bardziej polecacie? Włosy mam raczej krótkie, czapki nie posiadam ale nie mówię czy kiedyś nie kupię.

#319 Gosc_TeQuila_*

Gosc_TeQuila_*
  • Gość

Posted 06 July 2009 - 06:55

Czesc,

zdecydowanie UNI. UniSmall zahaczaja wymiarem o rozmiary prawie dzieciece.

#320 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 posts
  • SkądCzłuchów

Posted 13 July 2009 - 21:17

Uzywa ktos kasku rudy project actyum? Prosilbym o jakies opinie. Rozmiar do 54-58cm powinien byc ok na glowke 57 ?;] Niestety nie mam mozliwosci przymierzenia ;/ Ale praktycznie wszystkie kaski odpowiednie rozmiarowo pasowaly na moja glowe, a bylo ich dosc duzo ;)

Reply to this topic