Jump to content

Jaki Kask??

1933 replies to this topic

#981 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 11 August 2013 - 13:59

Szczerze polecam kask Catlike Mixino. Rozmiar głowy mam 58 i kupiłem kask M-L i pasuje w sam raz. Polecam ten kask jest rewelacyjny.

Pozdrawiam

#982 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądKobiernice

Posted 11 August 2013 - 17:49

aparvis, nie kupuj bez przymiarki. Ja mam obwód 58cm i mierzyłem Atmosa i Aeona - bez czapeczki jest ok, ale z czapeczką czuję takie lekkie ugniatanie w okolicy skroni - niby to nic wielkiego, ale obawiam się że po 8h jazdy może to się zrobić dość irytujące. Tak jak napisałem wyżej, nie tylko obwód ale i kształt głowy. Polecam wpaść na jakieś zawody rowerowe można sobie poprzymierzać co się tylko chce :D Mnie narazie najbardziej przypadł do gustu kask Las Victory. Strasznie podoba mi się też Kabuto Redimos (chłopaki z Lampre w takich jeżdżą), ale tego nie miałem jeszcze szans przymierzyć. W sumie Przemek Niemiec mieszka niecałe 10km ode mnie, tak że nic straconego :D

#983 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 August 2013 - 17:54

Z kaskami Giro sprawa jest o tyle nietypowa, że są mocno wydłużone i stosunkowo wąskie. Właśnie dlatego niektórych mogą uciskać w okolicach skroni.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#984 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądKobiernice

Posted 11 August 2013 - 20:38

mikroos, odniosłem dokładnie takie samo wrażenie, bo "na długość" miejsca było aż nadto. Szkoda, bo stylistyka zwłaszcza Ionosa bardzo mi pasuje. Emka Lasa niby też maksymalnie 59cm, a na mojej główce siedziała idealnie, ale z zakupem mi się nie śpieszy więc dalej szukam alternatyw.

#985 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 13 August 2013 - 21:35

Oglądałem ostatnio troszkę kasków, bo czas zastąpić mój stary sfatygowany kask. Przyznam, że kompletnie nie rozumiem z czego wynikają tak duże różnice cenowe. Chyba głównie tylko z polityki cenowej producentów kasku i snobizmu kupujących, bo przecież snob nie będzie jeździł w kasku za 120 zł. W niektórych dość drogich kaskach brakowało wyłożenia "tapicerką" tylnej części (tego plastikowego paska, którym reguluje się obwód). Jakieś wynalazki ze spreżynowaną regulacją obwodu tylko uciskały w głowę.

Dzisiaj przypadkiem natrafiłem na wymieniany już tutaj kask 4F, model Huricane i kupiłem za 119 zł.

Waga: bez daszku - 245 g (po wywaleniu wewnętrznych etykietek 243 g :) ); z daszkiem 258 g. Na opakowaniu stało napisane, że kask waży 370 g !!! - Ważyli go z opakowaniem?  

Tapicerka wewnątrz solidna. Kask leży na głowie bardzo dobrze.

Ma odblaski w tylnej części (na mechanizmie regulacji obwodu).

Wygląd sprawą gustu - mi się podoba.

Jeżeli ktoś szuka dobrego kasku za rozsądną cenę i nie ma potrzeby szpanowania drogim sprzętem, to polecam. 

Nie wiem jak można polecać zakup kasków za 800 czy więcej zł. Lepiej tą kasę chyba na jakieś cele naukowe podarować, czy inny zbożny cel. 

#986 gringo

gringo
  • Użytkownik
  • 21 posts
  • SkądJaworze

Posted 14 August 2013 - 14:27

Kupiłem coś takiego:

http://dobryskleprow...ET-Gavilan-2013

Na głowie leży dobrze, wykonanie niczego sobie i w dobrych pieniądzach. Kolor biały. Koszt z przesyłką za pobraniem 149 zł.

pozdr.

#987 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 posts
  • Skąddolny slask

Posted 10 September 2013 - 08:27

Czy ktos uzywa kaskow LAS Helmets ?

#988 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądKobiernice

Posted 10 September 2013 - 08:32

np. ja albo whirlpool team...

#989 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 posts
  • Skąddolny slask

Posted 10 September 2013 - 15:45

I  jak wypadaja jakosciowo warto za nie doplacac?  Sa drozsze niz np. przecietne MEty czy Giro.

http://wertykal.com....ets-Squalo/1589

I jak w nich wyglada ta siatka na owady bo na fotach raczej nie widoczna?

#990 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądKobiernice

Posted 10 September 2013 - 22:09

Jakościowo bez zastrzeżeń, wygląda solidnie nic nie odstaje, nic się nie odkleja. Mierzyłem wiele kasków i jakoś LAS najbardziej przypadł mi do gustu. Mój obwód głowy to 58cm, chciałem możliwie najbardziej kompaktowy kask, więc szukałem takiego gdzie będę mieścił się gdzieś w górnych granicach i tak: emki Meta(54-57) były za ciasne; emki Giro(55-59) niby dobre, ale czułem delikatny ucisk powyżej skroni; dobrze leżały kaski Bella (55-59), jednak najlepiej na głowie siedział mi LAS (mierzyłem Squalo i Victory), dodatkowo podoba mi się ich stylistyka więc kupiłem sobie Victory.
Wrażenia:
plusy:
+ leży idealnie, zapominam że mam go na głowie a przecież o to chodzi.
+ fajny wygląd(przynajmniej moim zdaniem).
+ Jest dość lekki, katalogowo 230g, ale realnie z letnimi padami 242g (z letnimi padami).
+ Ma bardzo dobry system regulacji, więc można go dobrze dopasować do kształtu głowy: regulacja w poziomie (obwód głowy) i w pionie(położenie mocowania).
minusy:
- W porównaniu do mojego starego Uvexa gorzej zgarnia pot z czoła, przy mocnym tempie na podjazdach zdarzyło mi się, że pot padł mi na okulary, w Uvexie kask do czoła dociskał stelaż z gąbką, która skutecznie przed tym zabezpieczała.
-pady mogły by być wycięte dokładniej bo nie zgrywają się idealnie z otworami w kasku.
-nie jeździłem w nim w upale, ale gdzieś w internecie widziałem że ktoś mocniej wycinał pady żeby poprawić wentylacje.

Co do siateczki, występuje ona w tzw. zimowych padach, jest dość gęsta więc w upalne dni wolałbym jej nie używać. Tutaj masz zdjęcie: http://www.wigglesta...2000&h=2000&a=7

Nie wiem czy warto dopłacać. Dla mnie najważniejsze żeby kask dobrze leżał i dobrze wyglądał (zakładam że wszystkie gwarantują podobny poziom bezpieczeństwa). W moim przypadku LAS spełniał te kryteria najlepiej.

#991 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 posts
  • Skąddolny slask

Posted 12 September 2013 - 10:39

Dzieki za niezly opis:)   Szkoda tylko, ze ta siateczka to niewypal w takim razie nastepny kask chcialem wlasnie z nia bo jednak to wkurza jak jest goraca i cos Ci wleci albo ugryzie pod kaskiem. Ale jeszcez sie zastanowie jak zobacze kask na zywo :)

#992 Gosc_Pietro83_*

Gosc_Pietro83_*
  • Gość

Posted 18 September 2013 - 18:42

Witam! mieszkam w małym mieście gdzie nie ma porządnego sklepu z akcesoriami rowerowymi więc jestem zmuszony aby kask kupić przez internet,  proszę o poradę jaki rozmiar kasku szukać S czy M przy obwodzie głowy 54-55cm w przedziale cenowym 250-350pln. i co sądzicie o takich moich typach:

http://www.bikestacj...vant-24784.html

http://www.bikestacj...rray-bialy.html

#993 ricki

ricki
  • Użytkownik
  • 210 posts
  • Skądwarszawa

Posted 18 September 2013 - 20:18

Ja od lat używam kasków Rudy Project. W ubiegłym sezonie kupiłem model Sterling i nomen omen miałem poważną kraksą na asfalcie. Przy ponad 40 km\h koleś odbił i dał mi koła. Wystrzeliłem jak z procy, zrobiłem salto przez kierę i spadłem plecami na asfalt waląc tyłem głowy (odzianej w Rudego) w asfalt. Przez chwilę nie wiedziałem jak się nazywam. Kask przyjął impet uderzenia i tarcia po asfalcie - nie spadł mi z głowy więc koniecznie kupujcie dobrze dopasowany do głowy - po badaniach i prześwietleniach z głową wszystko OK, więc mogę powiedzieć, że sprawdziłem go w akcji i działa. :-)

Poza tym fajnie wygląda jest aerodynamiczny, można bez problemu kupić siateczkę i gąbkę na wymianę. Ja po kraksie zaraz kupiłem drugi taki sam :-) Polecam Rudego. Cena nie jest najniższa bo ok 500pln ale głowa jest bezcenna :-)

Jeszcze rozmiary. Rudy ma dwa rozmiary S/M - do 58cm. Ja mam taki i obwód głowy dokładnie 58 cm, Bez problemu 1-1,5 cm jesze jest zapasu. Drugi to L - mierzyłem i teoretycznie też mi pasuje ale skoro pasuje mniejszy z niższą wagą to wybór był prosty.

#994 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 September 2013 - 20:29

Po czym rozpoznałeś, że kask jest aerodynamiczny? o_O

@Pietro83 - myślę, że spokojnie możesz brać mniejszy rozmiar. Byłem w podobnej sytuacji (na granicy rozmiarów M i L z ofery Giro), wybrałem mniejszy i nie żałuję. Kask jest dużo zgrabniejszy, lepiej leży na głowie (bo skorupa jest bliżej czaszki), a i tak głowa mieści mi się w nim razem z czapką, choć teoretycznie do górnej granicy brakuje mi pół centymetra.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#995 ricki

ricki
  • Użytkownik
  • 210 posts
  • Skądwarszawa

Posted 18 September 2013 - 20:40

Przy prędkościach powyżej 60-80 km\h nie czuć zbytnio huku i uderzen powietrza na głowie   i głowa Ci nie odskakuje od wiatru. To moja  subiektywna ocena i porównanie mam tylko do jednego innego (Bell to chyba był) gdzie na zjazdach czułem jakby powietrze ciągneło mi głowę do tyłu.

#996 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 18 September 2013 - 20:48

również polecam RUDEGO  . Jest to mój pierwszy kask http://rowertour.com...-red-white.html  ale naprawde spisuje sie swietnie.  wentylacja bardzo dobra, pot nie spływa  na okulary, dobrze dopasowany. z ciekawosci mierzyłem UVEXA  za ok 765zł  odziwo uciskał  w miejscu łaczenia rzepów  z wkładkami.   :)

#997 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 posts
  • Skądmazury

Posted 19 September 2013 - 16:50

|Kask koniecznie trzeba mierzyć, nie  może być ani za duży ani za mały, nie powinien nigdzie uwierać/uciskać.

Jak nie masz możliwości przymiarki w sklepie czy u kogoś to jak będziesz zamawiał przez neta to zadzwoń i umów się czy w razie źle dobranego rozmiaru da radę wymienić.

Stracisz najwyżej na przesyłce ale będziesz miał spokojną głowę ;-)

#998 Gosc_Pietro83_*

Gosc_Pietro83_*
  • Gość

Posted 19 September 2013 - 16:58

dzięki za podpowiedzi trochę rozjaśniły mi myślenie, a więc wybrałem już kask wybór padł na http://www.bikestacj...vant-24803.html rozmiar S. obwód głowy 55cm.

#999 Mike93_KMI

Mike93_KMI
  • Użytkownik
  • 143 posts
  • SkądWioska

Posted 23 September 2013 - 09:16

Witam przymierzam sie do kupna tego kasku , wizualnie podoba mi sie w obu kolorach . Moj obwód głowy to 57 

http://allegro.pl/wy...547631929.html#  czy ktos z Was go użytkował jakie opinie macie na ten temat ? z góry dziękuje za odp . 

#1000 Solar

Solar
  • Użytkownik
  • 115 posts
  • SkądGdańsk

Posted 05 October 2013 - 08:24

Panowie... przymierzam się do zmiany kasku. Szukam typowo szosowego - głębokiego kasku - zakrywającego czoło. Niestety w 3mieście jak na lekarstwo miejsc gdzie mogę sobie obejrzeć kaski. Wizualnie podoba mi się Giro Saros, czy spełnia on moje wymogi? Ew co innego byście polecili w cenie nie przekraczającej powiedzmy tego 350 zł.

pozdro

Reply to this topic