Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1933 odpowiedzi w tym temacie

#1021 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 01 marzec 2014 - 20:01

Kask trzeba mierzyć i koniec. Ten sam kask na jednym keży super na innym nie. Przykład - też rok temu szukałem nowego kasku i chciałem kupić rudego, którego chwali kolega wyżej i jak przymierzylem miałem wrażenie że mam beret na głowie a nie kask. Potem zmierzyłem las-a i był na mój łeb idealny.

#1022 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 08:30

Mierzyłem w przeciągu ostatnich dni Catlike whisper (niewygodny, dla mnie za szeroki), giro aeon (j.w.), rudy project sterling (najwygodniejszy i w sumie najlepiej w nim wygladam)

Straszne herezje piszesz. Mam Giro Aeon Livestrong i nachwalić się go nie mogę. Super lekki, przewiewny i wygodny do tego stopnia, że w ogóle nie czuć go na głowie. Świetnie się trzyma dzięki regulacji pokrętłem i ustawieniem pasków. Nie można pisać ocen bez dobrego przetestoswania sprzętu.

#1023 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 02 marzec 2014 - 10:13

@michal_lisu

Gdzie w Warszawie jest jakiś sklep z tak bogatym asortymentem ?

#1024 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 marzec 2014 - 10:24

Straszne herezje piszesz. (...) Nie można pisać ocen bez dobrego przetestoswania sprzętu.

Jeżeli kask podczas pierwszej przymiarki nie pasuje, to podczas siedemnastej nie zacznie magicznym sposobem pasować lepiej.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1025 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 10:45

Będzie pasował (a przynajmniej powinien) i przy drugiej przymiarce, bo jak pisałem, ma dużo możliwości regulacji. Pokrętłem z tyłu kasku ustawia się obwód głowy, a elastyczna opaska, która jest skracana lub wydłużana, dopasowuje się do kształtu czaszki. Długością pasków, mocowanych w 3 punktach ustawia się położenie kasku  - bardziej na czoło, lub do tyłu. Mięciutkie wkładki wygodnie utrzymują go na głowie i nie ma mowy o jakimś ugniataniu, czy innym dyskomforcie. Według mnie, największą zaletą jest chyba bardzo duża ilość kanałów w skorupie, którędy powietrze swobodnie opływa głowę i doskonale odprowadza wilgoć i ciepło. W zimie zakładam go na wełnianą czapkę i też świetnie się trzymał. Nie przesuwał się i nie zjeżdżał na oczy. No i waga jest nie do przecenienia, zwłaszcza gdy dasz wszystko z siebie podczas jazdy i wszystko ciąży - nogi, ubiór, a nawet włosy :D

#1026 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 02 marzec 2014 - 11:57

Ultek, zrozum że giro aeon pomimo że to jeden z najlepszych kaskow i jest faktycznie super, to mimo dużego zakresu regulacji nie bedzie każdemu pasował. Każdy ma inną łepetynę, inne receptory i odczucia i są osoby dla których będzie irytująco niekomfortowy. Ktoś może mieć taką głowę, że aby kask poprawnie leżał i się trzymał to paski, opaski itp mają kontakt akurat z takimi a nie innymi receptorami powodując określone odczucia np dyskomfortu, uciskania itp. Tak jest z kaskami, siodełkami, butami. Indywidualna sprawa.

#1027 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 marzec 2014 - 12:44

Idąc tym tropem, możemy dojść do wniosku, że idealne byłoby wiadro o obwodzie metra-a chyba zgodzisz się, że to żadne rozwiązanie :)

Idealnie dobrany kask to nie ten, który jest za duży i można go zmniejszyć, tylko taki, który po prostu dobrze leży-nie ociera, ale też nie leży i nie wygląda jak wiadro. Im mniej regulacji potrzebujesz, tym lepiej. A to, że na Twojej głowie Giro leży idealnie, nie oznacza jeszcze, że u wszystkich będzie tak samo ;)

Pozdrawiam

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1028 michal_lisu

michal_lisu
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądWawa

Napisano 02 marzec 2014 - 12:55

[quote name="Ultek" post="226705" timestamp="1393745453"]Straszne herezje piszesz. Mam Giro Aeon Livestrong i nachwalić się go nie mogę./quote]  [quote name="wojciech_bmv" post="226716" timestamp="1393751637"]@michal_lisu

Masz racje skoro na ciebie jest ok a dla mnie nie to faktycznie szkoda ze go nie kupiłem.........stary co ty wygadujesz? Napisalem w podsumowaniu że po prostu trzeba mierzyć na swój garczek.

Gdzie w Warszawie jest jakiś sklep z tak bogatym asortymentem ?[/quote] 
Obleciałem kilka sklepów, skiteamy, airbiki, skleprowerowy.pl itp sklepy

Jeżeli kask podczas pierwszej przymiarki nie pasuje, to podczas siedemnastej nie zacznie magicznym sposobem pasować lepiej.

Heheh dokładnie, plastelinowy jak najbardziej, a może kupić rozmiar xxxl i nawalić kitu do okien do środka, przekimać w nim noc i będzie supcio :)

Będzie pasował (a przynajmniej powinien) i przy drugiej przymiarce, bo jak pisałem, ma dużo możliwości regulacji. Pokrętłem z tyłu kasku ustawia się obwód głowy, a elastyczna opaska, która jest skracana lub wydłużana, dopasowuje się do kształtu czaszki. Długością pasków, mocowanych w 3 punktach ustawia się położenie kasku  - bardziej na czoło, lub do tyłu. Mięciutkie wkładki wygodnie utrzymują go na głowie i nie ma mowy o jakimś ugniataniu, czy innym dyskomforcie. :D

Na ciebie ok, ale powtarzam jeszcze raz - NIE DLA KAŻDEGO, zrozum że nie każdy ma taki sam shape czaszki..

#1029 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 16:19

Ok. Może i macie rację. Skoro coś nie pasuje, to nie pasuje i basta.

#1030 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 marzec 2014 - 19:49

Ktoś się orientuje, gdzie w Warszawie można przymierzyć Catlike'a Whisper ?

#1031 michal_lisu

michal_lisu
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądWawa

Napisano 02 marzec 2014 - 20:15

Ktoś się orientuje, gdzie w Warszawie można przymierzyć Catlike'a Whisper ?

Intersport arkadia, mierzylem tam jakis 1,5 miesiaca temu ale chyba bedziesz musial zaczekać aż zejdą narty i wejdą rowery na sklep, kwestia max 2 tygów podobno

#1032 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marzec 2014 - 10:03

Przerobilem dwa modele Rudego-Sterlinga i jego poprzednika i postanowiłem wreszcie coś zmienić - kupiłem Giro Aeon.
Na tą chwilę, to najlepszy kask jaki miałem. Dużo lżejszy i lepiej wykonany od poprzednich Rudych i dodatkowo na moim rondlu leży lepiej, tzn. jest mi w nim dużo wygodniej niż w poprzednich i dużo wygodniej niż w Prevail'u, którego zakup też rozważałem.

#1033 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 15:28

Jeszcze bardziej go docenisz, gdy w Lipcu będzie lampa powyżej 30º. Ten kask wart jest każdej zapłaconej złotówki.

#1034 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marzec 2014 - 17:02

Jeszcze bardziej go docenisz, gdy w Lipcu będzie lampa powyżej 30º. Ten kask wart jest każdej zapłaconej złotówki.

Już zauważyłem, że piękny przeciąg na czuprynie robi :)

#1035 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marzec 2014 - 23:08

Czy ktoś się orientuje jak sprawdzić  w Catlike Whisper z jakiego jest roku?

Czy tegoroczne różnią się czymkolwiek od modelu z 2013?

#1036 Zuby

Zuby
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 30 marzec 2014 - 18:36

Co powiecie o tym kasku? http://4fsklep.pl/c4...a,32,54912.html 

Miał ktoś go na głowie? 

#1037 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 marzec 2014 - 20:10

Ja jeździłem w nim przez pewien czas :)

Za tą cenę - świetny kask, dobrze leżał oraz był przewiewny i wygodny więc jak najbardziej polecam ;)

#1038 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów

Napisano 30 marzec 2014 - 23:40

Co powiecie o tym kasku? http://4fsklep.pl/c4...a,32,54912.html

Miał ktoś go na głowie? 

Posiadam takowy (biały, rozm L). Pasuje do mojej głowy (58), jest lekki i względnie przewiewny. Po 5 godzinach na głowie nie czuję żadnego dyskomfortu, żadnych odgnieceń, otarć, bólu karku itp... Wyściółka jest odpinana, więc w razie potrzeby można ją odświeżyć.

Mój egzemplarz nie miał daszka (nie żeby mi zależało na nim :) ), ani siatki przeciw owadom... ale może są to bajery dodane w tym roku.

Jak zajrzysz do sklepu stacjonarnego, to możesz złapać go za połowę ceny ze strony... o ile jeszcze będą :)

#1039 suzer

suzer
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 31 marzec 2014 - 08:36

Całkiem spoko chyba :)

#1040 Zuby

Zuby
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01 kwiecień 2014 - 17:45

Kask kupiony. Świetnie wygląda i dobrze leży na głowie. Jutro go przetestuje :) 

Dodaj odpowiedź