Jump to content

Jaki Kask??

1933 replies to this topic

#1081 fafik

fafik
  • Użytkownik
  • 86 posts
  • SkądDarłowo

Posted 28 April 2014 - 08:32

Panowie mam problem z kaskiem rudy project windmax.Konkretnie chodzi o pokrętło do regulacji obwodu .Niby jak kask mam w ręku działa normalnie ładnie się skręca i tryka.Natomiast jak założę na głowe mogę skręcić do momentu w którym wyczuwam już delikatny opór natomiast kask jest jeszcze za lużny próbuje na siłę ale dalej ani w ząb ale jak zdejmmę z głowy bez problemu mogę dalej skręcić.W tej chwili przed założeniem kasku skręcam go w rękach na tyle mocno aby z dość dużym oporem mógł go założyć i w tedy jest w miare dobrze ale chyba nie o to chodzi w topowym kasku tej firmy .Czy ktoś z Was miał podobny problem, czy można to jakość naprawić czy to pokrętło jest rozbieralne czy ewentualnie można dokupić ten element.Dzięki z góry za pomoc.

#1082 Kamil444

Kamil444
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • SkądMierżączka

Posted 29 April 2014 - 18:30

jak dobrać rozmiar kasku obwód głowy ok 58cm, L (59-63 cm) czy M (55-59 cm),

http://allegro.pl/ka...4159551769.html taki lub http://allegro.pl/kask-giro-savant-czarny-l-bikestacja-i4194028818.html

#1083 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 April 2014 - 18:49

Byłem w tej samej sytuacji i najpierw miałem Giro Atmosa L, a po wymianie na gwarancji wybrałem Ionosa w rozmiarze M - poprawa była ogromna, a czapka pod kask i tak mi się mieści ;)

Jedyny warunek: kształt głowy musi odpowiadać kształtowi kasku, żeby nie było ucisku. Ale tego dowiesz się już tylko po przymiarce.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1084 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 posts
  • Skądłódź

Posted 04 May 2014 - 21:16

Witam.

Planuje zakupić kask, znalazłem jeden ale chciałbym się dowiedzieć jakie są opinie na jego temat, jakieś wady zalety.

http://allegro.pl/be...4171830337.html

Z góry dzieki za odpowiedź

Pozdrawiam

#1085 malheureux

malheureux
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądKonin

Posted 04 May 2014 - 21:33

Witajcie. Zaczęłam się oglądać za kupnem kasku, myślę, żeby wyszukać cos na allegro używanego i firmowego np. Giro, Bell, met lub coś w tym stylu. Proszę Was o radę, bo mierzyłam sobie obwód głowy i mam niewielką głowę, bo 53 - 54 cm. Myślę jak rozwiazać pewien problem, bo mam długie włosy i wiążę je dość wysoko i nie wiem jak to pogodzić z kaskiem na głowie.. ?

u9341y2014v3.gif

#1086 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 04 May 2014 - 21:37

Najlepiej to iść do sklepu i przymierzyć kaski kilku firm i spisać wymiary jakie pasują i wtedy kupować na allegro, bo niestety wiem z doświadczenia, że rozmiar kasku rozmiarowi nierówny ;)

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#1087 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 May 2014 - 21:38

Długie włosy jak najbardziej, wiązanie ich wysoko nie za bardzo.

rowerplus-logo-2.png

#1088 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 04 May 2014 - 21:44

Na czas jazdy wiązać inaczej?...

#1089 budka

budka
  • Użytkownik
  • 142 posts
  • Skądz Internetu

Posted 05 May 2014 - 00:05

Jezdzi ktos w kasku, w ktorym porzadnie przywali w cos twardego? Czy wszystkie kaski sa jednorazowego uzycia? Mialem nieciekawa wykrotke jakis czas temu i dobrze sie odrapalem i kask rowniez. W jednym miejscu wyglada na lekkie pekniecie, ale naciskam, rozciagam i nic sie nie dzieje. Wyrzucic ten kask i kupic nowy czy jednak ryzykowac i jezdzic dalej?

#1090 Macko

Macko
  • Użytkownik
  • 71 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 May 2014 - 00:34

Jak jest pęknięty, to znaczy, że spełnił swoje zadanie, czyli pochłonął energię uderzenia. Teraz ten kask do jazdy na pewno się nie na da. Musisz kupić nowy, bo następnym razem taki kask nie zadziała prawidłowo.

#1091 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 05 May 2014 - 09:56

Jezdzi ktos w kasku, w ktorym porzadnie przywali w cos twardego? Czy wszystkie kaski sa jednorazowego uzycia? Mialem nieciekawa wykrotke jakis czas temu i dobrze sie odrapalem i kask rowniez. W jednym miejscu wyglada na lekkie pekniecie, ale naciskam, rozciagam i nic sie nie dzieje. Wyrzucic ten kask i kupic nowy czy jednak ryzykowac i jezdzic dalej?

3 lata temu na wyścigu przywaliłem kaskiem na zjeździe przy prędkości ponad 40km/h w kute ogrodzenie. Powiem tak: pamiątka na kasku została, w postaci odbitego pręta falowanego i z boku zwykłe obicie. Nic nie pękło, wszystko nadawało się do ponownego śmigania. Też miałem zagadkę, dlaczego to wszystko sie nie rozpadło w pył...

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#1092 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 May 2014 - 11:40

A po co miałoby się rozpadać? Skończmy raz na zawsze z tym mitem, że dobry kask poznajemy po tym, że rozlatuje się na kawałki. Jeżeli energia będzie duża, oczywiście się rozpadnie, ale po co miałby się rozpadać przy uderzeniu o umiarkowanej sile albo takim, w którym po pierwszym uderzeniu głowa ześlizguje się po przeszkodzie?

Swoją drogą, w ostatnich latach coraz więcej kasków ma wewnętrzne ożebrowanie z tworzywa, dodawane własnie po to, żeby 1. rozproszyć energię na większą powierzchnię 2. kask zachował integralność po uderzeniu.

I sprawa najważniejsza: nawet jeżeli kask nie rozpadł się na kawałki, to jeżeli grzmotnął w przeszkodę, NIE NALEŻY GO JUŻ UŻYWAĆ, szczególnie jeżeli ma jakiekolwiek odkształcenia.

rowerplus-logo-2.png

#1093 budka

budka
  • Użytkownik
  • 142 posts
  • Skądz Internetu

Posted 05 May 2014 - 13:05

Juz mialem zamawiac nastepny, gdy znalazlem cos w sieci, ze niektore firmy wymieniaja swoje kaski po kolizji (Specialized) albo mozna kupic nowy po nizszej cenie(Giro). Trzeba odeslac swoj  kask i niby przesylaja Ci nowy.  Trzeba sprobowac. Jedyny problem to to ,ze nie ma szans, zebym znalazl dowod zakupu...

#1094 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 May 2014 - 13:23

Skontaktuj się ze sklepem - bardzo często sprzedawca pójdzie Tobie na rękę i odszuka dowód, szczególnie jeżeli sklep prowadzi ewidencję kupujących (np. sklepy internetowe).

BTW o ile dobrze pamiętam (mogę się mylić!), wymiana powypadkowa kasków Giro nie obowiązuje w Polsce, odkąd ich dystrybucję przejęło Shimano.

rowerplus-logo-2.png

#1095 wigoor

wigoor
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • SkądKowale (Gdańsk)

Posted 10 May 2014 - 18:23

Czy ktoś coś powiedziałby mi o kasku giro revel? Mieści się w moim budżecie i wygląda nieźle.

#1096 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 May 2014 - 18:38

Po co płacić tyle za podstawowy model Giro, kiedy Cratoni czy Limar dadzą Ci w tej cenie naprawdę świetne kaski?

rowerplus-logo-2.png

#1097 wigoor

wigoor
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • SkądKowale (Gdańsk)

Posted 10 May 2014 - 19:00

Może i tak,ale nie widziałem ich w żadnym sklepie jaki odwiedziłem a giro od ręki prawie wszędzie

#1098 BeeLee

BeeLee
  • Użytkownik
  • 31 posts
  • SkądZamość

Posted 15 May 2014 - 16:15

Jak myślicie oryginał?

http://olx.pl/oferta...html#edd3b32d59

Szukam czegoś na pierwszy kask do 200-250zł jakieś typy?

#1099 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 May 2014 - 17:14

To ten kask: http://www.ebay.com/...3-/281336309323 - raczej nie oryginał :P

Giro nie ma takiego pokrętła, poza tym pierwsze słyszę o białym malowaniu Livestrong.

rowerplus-logo-2.png

#1100 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 May 2014 - 17:51

niezła przebitka :)

Reply to this topic