Pierwsza jazda za mną. Niecałe trzy godzinki więc jeszcze za wiele nie powiem. Wstępne wrażenia jak najbardziej na plus. Wentylacja jak dla mnie dobra (a pocę się sporo, astma i nadwaga robi swoje), podejrzewam, że po wyjęciu tej wkładki co chroni przed UV będzie super. Kasku praktycznie nie czułem na głowie, przypomniałem sobie o nim jak chciałem się podrapać Muszę popracować jeszcze nad regulacją pasków ale to kosmetyczne poprawki. Jeden detal mógłby być lepszy - welurowe (czy tam pluszowe, jak zwał tak zwał) wykończenie zapięcia pod brodą mogłoby być z 1-2 cm szersze. W sumie pierdoła, można z tym żyć.
Obwód głowy mam 60cm, za kask zapłaciłem niestety cenę katalogową 699zł. Na szczęście w zestawie były okulary Uvex Hawk Pola Optic, które mam zamiar sprzedać za astronomiczną sumę co pozwoli zmniejszyć koszt zakupu kasku.
Generalnie jak ktoś chce ten model kupić (Uvex race 5) to niech kupuje jak tylko jest dostępny. Nie ma co się czaić na tańsze okazje bo kaski schodzą momentalnie i są trudno dostępne. Próbowałem załatwić przez jeden z większych sklepów w Szczecinie i nie dali rady, sprzedawca z Allegro, który zajmuje się praktycznie Uvexem też nie dał rady. Akurat miałem szczęście, że jakaś firma wystawiła biały w interesującym mnie rozmiarze.
Czy jest za drogi w stosunku do jakości? Nie wiem, ceny topowych modeli to przeważnie 550-700zł. Kask jest wykonany starannie, mierzyłem tańsze Uvexy, Giro i Catlike i akurat Race 5 najlepiej i najwygodniej leżał mi na głowie. Akurat miałem ten komfort że nie musiałem się martwić o cenę i decyzja kupna zapadła w miarę szybko
Jak macie jeszcze pytania dotyczące tego kasku to chętnie odpowiem.