Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1933 odpowiedzi w tym temacie

#1521 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 12 lipiec 2016 - 21:16

Moje 3 grosze po zakupie kolejnego kasku.
Tak od strony praktycznej to na prawdę warto się zainteresować kaskami Lazer.
Nie chodzi tu tylko o bezpieczeństwo, ponadprzeciętną wygodę czy wentylacje.

Lazer daje dostęp do niemal wszystkich części zamiennych.
Systemy mocowania, paski, klamry, gąbki lampki, moskitiery, pokrywy aero itd...

Do poprzedniego kasku pewnej firmy X, nie ma części a zepsuł się system mocowania.
Wytarły się ząbki w zacisku (pokrętło) z tyłu głowy.

Niedawno Shimano decydując się na kupienie firmy produkującej kaski wybrało właśnie Lazera.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1522 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 lipiec 2016 - 21:25

I to właśnie będzie najprawdopodobniej koniec tak doskonałej passy Lazera.

Biorąc pod uwagę fakt, że w Shimano obecnie nie dostaniesz nawet kompletnego wózka do RD-6800 (i to nie tyle, że nie jest on dostępny w danej chwili - nawet nie ma go w katalogu), a po poprzednim nawiązaniu współpracy z Giro Shimano Polska wycofało się z crash replacementu (w dodatku przestali go realizować dla kasków, które w chwili zakupu miały zadeklarowane wsparcie np. na 3 lata naprzód, to jest dopiero skandal!), nie spodziewam się niczego dobrego dla Lazera po tej transakcji.

• poziom79 lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1523 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 21:30

To mnie zmartwiłeś. Mam nadzieje że Belgowie jakoś mądrze rozpisali umowy :D

#1524 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 lipiec 2016 - 21:32

Ja tam niczego nie przesądzam, może i się pomylę.

Ale Pearl Izumi też nie jest tak fajne i jedyne w swoim rodzaju, jak było przed przejęciem... :P

rowerplus-logo-2.png

#1525 poziom79

poziom79
  • Użytkownik
  • 173 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 lipiec 2016 - 08:01

O kurde...nie wiedziałem, szkoda. Sam mam kask Lazer O2 i jestem mega zadowolony. Natomiast fanem Shimano nie jestem. Dla mnie z roku na rok robią coraz większą tandetę. Przekonałem się o tym po kupnie roweru na jesieni ze 105-ką 5800...No sorry, dla mnie wykonanie jest bardo słabe.

#1526 diigii

diigii
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 13 lipiec 2016 - 09:00

Czy ktoś zna jakiś sklep w Krakowie, albo okolicach gdzie można przymierzyć kask Giro Synthe?

#1527 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 15 lipiec 2016 - 12:15

Mam podobne pytanie.

Czy ktoś zna jakiś sklep w Krakowie, albo okolicach gdzie można przymierzyć kask Bontrager Velocis?

#1528 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 15 lipiec 2016 - 12:28

Bike-RS

http://bike-rs.pl/pr...-M#.V4jJF_mLRhE

Generalnie bardzo dużo kasków Bontragera.

#1529 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 15 lipiec 2016 - 13:06

Dzięki 

#1530 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 17 lipiec 2016 - 18:50

Ma ktoś jakieś doświadczenia  z firmą Ekoi?

http://www.ekoi.fr/e...ts-road-and-mtb

#1531 putek

putek
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 21 lipiec 2016 - 22:06

Cześć,

Zdecydowałem sie na Kask Giro Aeon lub Atmos II. Wczoraj Mbike w Krakowie miałem w rękach Aeona i jestem niemile zaskoczony jak on był kiepsko wykonany. Łączenia krzyżowe - styropian był w nich poszarpany jakby ktoś go tam tępym nożem ciął. Miejsca gdzie klatka łączy się ze skorupą były tak wycięte, że od dołu kasku były widoczne dziury. Czy to jest standard w tych kaskach czy trafiłem na jakiś biedny egzemplarz? Aeon to raczej górna półka, a wykonanie tego egzemplarza w porównaniu do Speca Prevail, którego ostatnio miałem w rękach to przepaść :/

Pozdrawiam

#1532 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 lipiec 2016 - 06:25

Giro koszmarnie się opuściło pod względem jakości wykonania. Modele za 500 czy 700 zł są wykonane gorzej niż Cratoni czy Limar za 150 zł.

Z kolei Atmos absolutnie nie jest wart swojej ceny. Przecież ten kask to konstrukcja sprzed 10 lat!

rowerplus-logo-2.png

#1533 putek

putek
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 10:53

Zamówiłem Aeona Fluo. Najwyżej oddam jak będzie kicha.

#1534 Swordfish

Swordfish
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lipiec 2016 - 07:49

Panowie, co w cenie do około 500 zł (a najlepiej w okolicach 300) można kupić, zakładając, że najważniejszą cechą jest to, aby go było jak najmniej czuć na głowie (czyli: jak najniższa waga i jak największa wygoda). Myślałem nad czymś w stylu Lazer 02 (chociaż specjalnie lekki to nie jest) albo Limar Ultralight ale może na tą chwilę pojawiło się coś ciekawszego? 

Scapin Blake, Force, Fulcrum.

#1535 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 24 lipiec 2016 - 08:29

http://www.ekoi.fr/e...ts-road-and-mtb

Pozwolę sobie ponowić pytanie.

#1536 lina

lina
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 24 lipiec 2016 - 15:13

Panowie, co w cenie do około 500 zł (a najlepiej w okolicach 300) można kupić, zakładając, że najważniejszą cechą jest to, aby go było jak najmniej czuć na głowie (czyli: jak najniższa waga i jak największa wygoda). Myślałem nad czymś w stylu Lazer 02 (chociaż specjalnie lekki to nie jest) albo Limar Ultralight ale może na tą chwilę pojawiło się coś ciekawszego? 

Jeżeli zależy Ci na lekkości w niewygórowanej cenie to polecę Uvex Race Boss, katalogowo 215g, realnie 249g, tu masz promocję https://www.centrumr...vex,245254.html- 239zł. Mam go od kilku miesięcy i mogę z czystym sumieniem polecić. Używam go na szosie i MTB.

#1537 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 24 lipiec 2016 - 20:37

Cześć,

Zdecydowałem sie na Kask Giro Aeon lub Atmos II. Wczoraj Mbike w Krakowie miałem w rękach Aeona i jestem niemile zaskoczony jak on był kiepsko wykonany. Łączenia krzyżowe - styropian był w nich poszarpany jakby ktoś go tam tępym nożem ciął. Miejsca gdzie klatka łączy się ze skorupą były tak wycięte, że od dołu kasku były widoczne dziury. Czy to jest standard w tych kaskach czy trafiłem na jakiś biedny egzemplarz? Aeon to raczej górna półka, a wykonanie tego egzemplarza w porównaniu do Speca Prevail, którego ostatnio miałem w rękach to przepaść :/

Pozdrawiam

Jest tak jak mówisz , ja mam pierwszy model Aeona kupiony zaraz jak tylko wszedł na rynek i jest dość dobrze wykonany ale kolega kupił jakoś niedawno też ten kask i jak go oglądałem to normalnie jakbym podróbę miał w ręku jest tak lipnie wykonany.

#1538 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 31 lipiec 2016 - 16:45

Jakieś opinie odnośnie kasków LUIS GARNEAU, konkretnie model Course?

Mają trzy stopniową rozmiarówkę: S (52-56cm), M (56-59cm), L (59-62cm). Aktualnie posiadam Las Victory(53-59), więc jak zwykle problem z rozmiarem. 

#1539 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 31 lipiec 2016 - 21:31

Jeżeli zależy Ci na lekkości w niewygórowanej cenie to polecę Uvex Race Boss, katalogowo 215g, realnie 249g, tu masz promocję https://www.centrumr...vex,245254.html- 239zł. Mam go od kilku miesięcy i mogę z czystym sumieniem polecić. Używam go na szosie i MTB.

Zobacz na dostęp do części zamiennych. Regulacja z tyłu głowy potrafi się popsuć jak u mnie. Uwaga na rzep od paska (pod brodą) bo potrafi zniszczyć ubranie. Ja po zepsutym pokrętle szukając nowego kasku przymierzyłem chyba wszystko co jest na rynku i mogę śmiało powiedzieć że Lazer (genesis) ma najwygodniejsze kaski. Dzieki ich systemowi kask praktycznie wisi nad głową. Różnice w wadze kasków chyba możemy sobie darować. Co prawda Genesis można mieć za 550zł

#1540 putek

putek
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 02 sierpień 2016 - 12:01

Ciężko było znaleźć Aeona fluo w Polsce. Jedyny jaki znalazłem wykonany był tak samo lipnie, jak inne Giro, które widziałem na żywo. W Niemczech natomiast sklepy mają tego od ręki od groma. Kupiłem w Bike-Discount. Zamówiłem w piątek - dzisiaj przyszła paczka. Kask jest wykonany bardzo dobrze. Żadnych wpadek. Czyżby drugi sort szedł na Polskę? :)
  • Swordfish lubi to

Dodaj odpowiedź