Jaki Kask??
Posted 06 October 2016 - 22:48
Kask zintegrowany razem z okularami. Mierzyłem - dobre materiały,mimo swoich 300 gram dla mnie Ok.
CASCO Speedairo też miałem na głowie. W ręcach - "Super", "Wow", "Aero" I "Pro" - mówie biorę - pomimo ceny.
Jak przymierzyłem, żona skomentowała krótko "Wyglądasz jak ALIEN" oraz "STAR WARS w kinach już się skończyło".
Oddałem grzecznie I podziękowałem.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Posted 07 October 2016 - 10:30
@sirkozi
Evade i Protone w cenach dziwnych są na allegro, zastanawiam się, czy to nie podróbki. W sumie jest pudełko i metki... ale Protone za 400ziko?
Bontrager zły nie jest Evade z drugiej strony też jest spoko. W opcji białej oba mi się podobają, jednak wszystkie testy jakie czytałem stawiają ballistę nad evade ze względu na wentylację.
@Renton
Abus nie dla mnie jednak. Casco pomimo swojego wyglądu ma pewne cechy które go wyróżniają wśród konkurencji. Ale wygląd ma mega pro, i chyba nie jestem dostarczająco pro aby w tym jeździć Z drugiej strony kask powinien podobać się przede wszystkim użytkownikowi
kurde, a pomyśleć, że kiedyś stradivarius był dla mnie szczytem marzeń
tak swoją drogą, drążąc Internety dowiedziałem się, że pomiary w tunelu pokazują, że dobry aero szosowy kask zaoszczędza 50% tego co dobre koła aero! Złapałem też się na tym, że jeżeli kask mi zaoszczędzi 20sek na 30min jeździe, to jest to bez wątpienia warte zachodu.
Posted 10 October 2016 - 07:32
żona skomentowała krótko [...] "STAR WARS w kinach już się skończyło".
Nie zna się, zostały jeszcze 2 filmy z kolejnej trylogii (VII-IX, ciekawe na którym numerku finalnie to się zakończy?), pomiędzy nimi filmy z ciągu "A Star Wars Story" (Rogue One to pierwszy i nie jedyny), dojdą jeszcze filmy Hana Solo, o animowanych Rebeliantach nie wspomnę . SW nie skończą się, dopóki Disney będzie z tego mógł czerpać kasę. Myszka Mickey istnieje do dziś . Tak więc wracaj po kask, naklejaj symbol rebelii i niech moc będzie z Tobą
- Tytanowy_Andrzej likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 11 October 2016 - 14:09
Po kilku latach postanowiłem zmienić kask na coś nowszego. Budżet 350 +/- 50zł. Jak na razie wpadły mi w oko kaski Giro
Savant i Foray i z sentymentu do marki Bontrager Starvor. Kask będę zmawiał przez neta i trochę niepokoją mnie negatywne opinie na temat jakości wykonania kasków Giro. Może jeszcze coś dodać do listy ?
Posted 11 October 2016 - 16:34
@sirkozi
Bontrager zły nie jest Evade z drugiej strony też jest spoko. W opcji białej oba mi się podobają, jednak wszystkie testy jakie czytałem stawiają ballistę nad evade ze względu na wentylację.
(...)
tak swoją drogą, drążąc Internety dowiedziałem się, że pomiary w tunelu pokazują, że dobry aero szosowy kask zaoszczędza 50% tego co dobre koła aero! Złapałem też się na tym, że jeżeli kask mi zaoszczędzi 20sek na 30min jeździe, to jest to bez wątpienia warte zachodu.
Mam Evade i co do wentylacji to uznałbym ją za bardzo słabą. Mi się głowa 'zagrzewa' w nim bardzo często, nawet jak nie ma jakiś wyjątkowych upałów.
Co do korzyści z kasku aero, wydaje mi się, że nie są one aż tak duże (chociaż zależy w jakim tempie jedziesz te 30 min). Oglądałem kiedyś taki obszerny filmik (poszukam jutro i jak znajdę to podrzucę link) gdzie na torze porównywali jakie czasy osiąga się na rowerze w różnych konfiguracjach - koła aero, dysk, kask aero, kombinezon aero, rama aero i coś tam jeszcze było wszystko vs. tradycyjne rozwiązanie. I z tego co kojarzę to koła dawały +/- 3 razy tyle co kask (przy takiej samej prędkości i innych rzeczach nie zmiennych). Wiem że jak zrobiłem sobie po tym filmiku ranking to kupiłem najpierw kask bo cena do zysków wypadała najlepiej, a następnie koła aero, bo zysk był największy. Obcisły ciuch już miałem . Do ramy aero się przymierzam, bo zysk z tego był niewielki, a zysk do kosztów najmniejszy.
Posted 12 October 2016 - 09:24
widziałem mnóstwo filmików i wniosek jest prosty, jak nie jeździsz w górach to aero > waga. A kask jest dość istotny. No właśnie na temat evade takie opinie czytałem, i tu ballista dużo lepiej wypada.
Dokładnie tak. I to w przypadku każdego elementu roweru/stroju.
Posted 02 November 2016 - 21:42
Kupiłem dzisiaj Kellys Rocket. Po reklamie w Szosie.
Najgorsze jest to, że sam nie wiem czy mi pasuje. Wcześniej miałem między innymi Giro, które są bardzo szerokie. Wychodzi wielka bania.
Ten jest mały i wąski . Bardzo podobny do kasków Ekoi. Cena śmieszna 300 zł waga niska. Co dziwne zawsze kupowałem L a tu pasuje S//m.
Może ktoś jeździ i coś powie w tym temacie.
Posted 03 November 2016 - 11:26
Tak jak pisałem. Nie wiem co mam powiedzieć. Wychodzi na to, że poprzedni miałem za duży. Ten "opina mi głowę" i nie mogę się przyzwyczaić.
Nie wiem jak się sprawdzi w czasie jazdy bo:
-pogoda syfska (w sobotę będzie wiało jak cholera w porywach do 90 km/h)
-ropocząłem zabiegi na kolano i wskazana jest krótka przerwa.