Rozmiarówka 99% kasków uwzględnia możliwość założenia cienkiej, typowo kolarskiej czapki (także zimowej) pod spód.
Jaki Kask??
Posted 09 January 2017 - 14:36
Teoretycznie... Mam 62 cm obwodu. Kupując kask (kilka przymierzyłem w sklepach) np. 56-62 skazuję się na wielkie cierpienia - pierwszy raz podczas nabijania kasku na głowę, a drugi raz przy zdejmowaniu. O samej jeździe nie chcę nawet myśleć
Nie bierz za ciasnego. Miałem MINIMALNIE przyciasny kask w skroniach, taki na styk, że jak założyłem to po chwili nie czułem tej ciasnoty i niby było ok... Po godzinie jednak zawsze mnie bolała głowa, po dwóch naprawdę napieprzała. Zmieniłem kask na większy, komfortowy i problem zniknął.
Posted 25 January 2017 - 23:39
ARX Plus 260g 450zł
https://www.scott.pl.../Kask-ARX-Plus/
Kask Centric Plus 250g 839zł
https://www.scott.pl...k-Centric-Plus/
Mam szosę scotta i chciałbym kask pasujący do roweru kolorystycznie jak te scotta.
Posted 09 February 2017 - 10:28
Miesiąc już minął od zakupu kasku Rudy Project Sterling, więc można napisać kilka słów.
Wygoda super, wykonanie też, siatka też myślę że się przyda bo w tamtym roku coś mnie dziabnęło w głowę
Fajny jest ten system do zaczepiania okularów, okulary zakłada się intuicyjnie i nic się nie przesuwa, trzyma dobrze i pewnie.
Leży bardzo dobrze i co najważniejsze nadal bardzo mi się podoba , mam w malowaniu Cannondale liquigas.
Dla mnie ten ostatni punkt jest najważniejszy bo mam jakąś kwadratową głowę i mało który kask mi przypasował, a przymierzyłem pewnie z 50 różnych. Ten od razu leżał dobrze i czułem że się polubimy
Generalnie jestem bardzo zadowolony i polecam!
#1609 Gosc_jaro0011_*
Posted 08 March 2017 - 15:11
Witam, szukam kasku dość głęboko wchodzącego na głowę, możecie coś polecić?
Przymierzałem się do Lazer Blade który w miarę mi pasował ale nie podoba mi się pokrętło na górze i go sobie odpuściłem.
Podobają mi się kaski MET Rivale lub jego tańszy odpowiednik MET Idolo, fajny jest też Giro Foray ale nie mam możliwości przymiarki - w lokalnych sklepach ich nie mają...
Posted 12 March 2017 - 13:48
Przymierzałem się do Lazer Blade który w miarę mi pasował ale nie podoba mi się pokrętło na górze i go sobie odpuściłem.
Podobają mi się kaski MET Rivale lub jego tańszy odpowiednik MET Idolo, fajny jest też Giro Foray ale nie mam możliwości przymiarki - w lokalnych sklepach ich nie mają...
Z tych, które mierzyłem Giro były najbardziej głębokie. Mam właśnie Foray-a.
Posted 12 March 2017 - 17:34
Kupiłem małemu jeszcze w zeszłym roku takie coś https://www.bike24.c...44]=1;orderby=2 rozmiar 54-58 .Jakaś niby promocja , to było prawie max ile jestem w stanie przeznaczyć na kask.
Fajny lekki przymierzyłem , na mnie ciut za mały ale przynajmniej nie było kłopotu z dobraniem rozmiaru, centymetra i tego typu cyrków więc kupiłem także sobie tym razem rozmiar 58-61 ( wolę czapkę ale od czasu do czasu kask konieczny Fondo itd. a stary Decathlonowski 15 lat albo lepiej to trochę puszka, przeszkadzała mi ) -40 euro nie majątek , jechałem przez Dresden to odebrałem osobiście , zawsze 15 euro w kieszeni.
Nie mam doświadczenia z kaskami, także nie wiem co to znaczy głęboko wchodzi - ale jedno co jest pewne - nie czuję, że mam go na głowie= nie przeszkadza- zobaczymy jak będzie w lecie na podjazdach kiedy + 30 ale na razie co najmniej OK.
Posted 16 March 2017 - 14:56
Czy można gdzieś dostać Lazer Blade w wersji MIPS? Na stronie producenta są ale w sklepach w sieci praktycznie tylko wersje zwykłe. Warto w ogóle zawracać sobie głowę tym dodatkowym elementem?
Mam dylemat między Blade a O2.
Rozmiarę sprawdziłem i przy zmierzonej głowie, 55cm pasuje mi raczej M.
Posted 22 March 2017 - 03:14
Przeglądam oferty kasków Lazer i tak się zastanawiam, bo rozrzut cenowy jest ogromny mimo, że ten sam model czyli Blade, ale ceny potrafią się różnić naprawdę sporo. Chociażby patrząc na popularny serwis aukcyjny, a zarazem nie widze po zdjęciach ani opisach żadnych różnic.
Nie ma wyszczególnione z jakiej daty produkcji jest egzemplarz, czy najnowszy czy też sprzed lat.
Zatem czy Lazer w ogóle ulepszał swoje kaski jakoś i może się okazać, że kupię model starszy Blade?
Wersje MIPS praktycznie nie do znalezienia. Czy MIPS weszły w 2016?
I jeszcze jedno pytanie, czy Lazer Blade różni się jakość na swoją korzyść w stosunku do Lazer O2? Z tego co widzę to O2 jest cięższy. Który w ogólnym rozrachunku jest kaskiem lepszym?
Posted 01 April 2017 - 16:50
Witam, planuje wymianę swojego leciwego kasku i dzisiaj byłem w paru sklepach posprawdzać co jest na stanie i jak pasuje na moją głowę. Wstępnie chciałem Rudy Project Steerling, ale wybitnie na mnie nie pasuje - jest jakby za płytki. Przymierzyłem pewnie z 30 kasków i w sumie tylko dwa modele Giro (Savant i Aeon) oraz Botrager Circiut pasowały. Idealny był niestety jedynie Giro Aeon, a jego cena na razie jest poza moim budżetem, który ustaliłem na 500 zł. Z racji, że nie pali mi się, czy można oczekiwać promocji w sezonie na ten kask?