O rozmiar bym się nie martwił, bez przesady, raczej koleś z rozmiaru 54 nie robi rozmairu 50 i nie ściemnia w tym temacie, chyba wie na czym jeździ...
Jak tak podchodzisz do tematu, to możesz znowu kupić za dużą ramę.
Wg mnie dla ciebie pasowałby rozmiar 52 (520) i to max !!! - ramy o konstrukcji klasycznej. Ten Author ma konstrukcję klasyczną (zobacz sobie zdjęcia gotowych rowerów) - górna rura jest pozioma. Jak kupisz za dużą, to zeskakując z siodełka możesz się nadziać na górną rurę jaj... :shock: - wiadomo czym. W slopingowych ryzyko jest mniejsze.
Ale co to jest rozmiar ramy ? Wg mojej wiedzy to wymiar CT (center-top, czyli po polskiemu od środka suportu do końca rury podsiodłowej, mierzony wzdłuż tej rury).
Dla przykładu - masz w domu rozmiar "M" Meridy ? To zobacz na tylnej stronie rury podsiodłowej jest nalepka z oznaczeniem: M / 53-56 (lub podobnie - nie znam drugiej liczby). Oznacza to, że rozmiar M (slopingowy) odpowiada rozmiarom od 53 do 56 ram klasycznych. A jak wcześniej pisałem dla ciebie najlepszy byłby 52 - czyli rama jest za duża.
Teraz zobacz na stronie meridarowery.com tabelkę z geometrią ram Road. Masz tam podany wymiar CT dla rozmiaru "M" ? Pierwszy wiersz tej tabelki wygląda tak:
ROZMIAR RAMY
CT XXL/57.5CM; XL/55CM; S/48CM; M/50CM; L/52.5CM
czyli rozmiar wymiar CT dla rozmiaru "M" wynosi 50 centymetrów.
Teraz zmierz rurkę podsiodłową swojej ramy w rozmiarze M - zgadza się ? Wyszło 50 cm.
Wg mnie tak się określa rozmiar każdej ramy, a nie długością, czy innym wymiarem.
Nie kupuj ram większych niż 52 (CT=52cm) konstrukcji klasycznej lub odpowiadających im slopingowych.