Merida 904 - gdzie można ją dostać (wa-wa?)???
Napisano 06 lipiec 2009 - 13:26
A rozmiar dla mnie myślę że będzie ok, z tej tabelki co ktoś wrzucił na forum wychodzi nawet że powinienem mieć 54cm, karbon to sprostował że na wyścigi 5-10mm mniej, tak więc wychodzi idealnie Myślę że s-ka była by przymała. Acha mówie o poziomej rurze
Napisano 06 lipiec 2009 - 14:05
Jak się wkleja zdjęcia ????
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 06 lipiec 2009 - 14:09
M czy s nie ważne, skoro rama ma 53,5 to chyba idealny wymiar dla mnie? Chyba że ta tabelka wrzucona w rozmiarach ram jest nie odpowiednia? Dajcie Panowie szybko znać bo zaraz po nią chciałem jechać
Acha, dla porządku wkleje ta tabelę:
155 - 157 515
158 - 160 520
161 - 163 525
164 - 166 530
167 - 169 535
170 - 172 540
173 - 175 545
176 - 178 550
179 - 181 555
182 - 184 560
185 - 187 570
188 - 190 580
191 - 193 590
194 - 196 600
197 - 199 610
Tak więc z tego wynika że 52,5 jest ewidentnie na mnie za mała, nawet szacując że od wyniku trzeba odjąć 5-10mm jak polecił Karbon. Chyba że się mylę?
Napisano 06 lipiec 2009 - 14:33
Napisano 06 lipiec 2009 - 16:52
Jak patrzę na twoją tabelkę Bartosz, to mam wrażenie, że tak dobierano wielkość ramy minimum 25 lat temu. Oglądając stare relacje z wyścigów widzi się, ze wtedy jeździło się na baaaardzo duuuużych rowerach. Poza tym, ta tabelka dotyczy ram klasycznych tj. z poziomą rurą górną i mówi o jej wysokości, czyli o wymiarze CT, a nie o długości. Teraz jest tendencja odwrotna. Lepiej kupić trochę za małą ramę niż trochę za dużą. W ramie za małej(oczywiście w pewnych granicach) wszystko można skorygować mostkiem i ustawieniem siodła. Tabelka ta nie dotyczy w żadnym przypadku ram slopingowych (compact) !!!. Można tylko skorzystać z podpowiedzi producenta, który podaje, że rozmiar S odpowiada rozmiarom ram klasycznych od 490 do 520 (530). Musisz jeszcze przemyśleć jaki rozmiar będzie odpowiedni dla ciebie.
Napisano 06 lipiec 2009 - 19:35
Merida ma takie same rozmiary od kilku lat, s 535mm w poziomie, a m 555m w poziomie. Nie wiedzą sprzedawcy jak się mierzy ramę i tyle...
Jesteś pewny!? Oto tabela aktualna ze strony Meridy :
http://www.rowerymer...=7&gr=58&id=390
AH : M = 53cm L = 55cm
Co do krytyki metody pomiaru. Nie wiem, ktoś na forum taką podał i każdy się zgodził że jest dobra i tak się powinno mierzyć, skoro twierdzicie że tak nie jest to czemu wtedy tego nikt nie zakwestionował? A tabelka dotyczy długości rzeczywistej nie wysokości i nadaje sie też do mierzenia slopingowych, tak przynajmniej twierdza forumowicze.
Co do długości to jest 53,5 ale długość rury, nie wiem ile by wyszło normalnie, czyli długość rzeczywista. Zapomniałem że trzeba mierzyć inaczej i kupiłem taką :-? Chyba trza będzie zwrócić w takim razie...
Powiedzcie jak zmierzyć długość rzeczywistą bez sztycy?
Napisano 06 lipiec 2009 - 20:06
Napisano 06 lipiec 2009 - 20:24
Pomierzyłem ile wychodzi długość rzeczywista trzymając miarkę poziomo w lin i prostej nad mostkiem, i wychodzi około 54,5 może ciut więcej, ale domyślam się że to trzeba inaczej mierzyć bo siodełko jest wyżej, tak więc pewno by wyszło 55cm na wysokości siodełka jak podaje Merida, choć z drugiej strony Glicki podaje też 54... to ja już nie wiem co robić?? Oddawać ją? A może odwrócę sztyce i dam krótki mostek?
Ps. z kolei bike servis podaje L= 55cm. To ja już nic nie wiem. Czyż by wszyscy sprzedawcy podawali złe miary? Jakaś paranoja.
W taki razie co mam robić?
Napisano 06 lipiec 2009 - 21:08
No i co widzisz w tej tabeli ?Jesteś pewny!? Oto tabela aktualna ze strony Meridy :
W kolumnie oznaczonej S/48cm lecisz od góry do dołu i masz (jednocześnie patrz na rysunek, jak to się mierzy):
AH=530mm - długość teoretyczna ramy (w ramie slopingowej ten wymiar wypadnie na sztycy !!! ponad rurką podsiodłową)
C=420mm - od suportu do górnej rury
CT-480mm - od suportu do końca rury podsiodłowej (to jest rozmiar ramy !!!!!!!)
M=408mm - dł. tylnego trójkąta
L=125mm - dł. rury sterowej, itd
Jeśli masz rower na, którym jeździsz, to możesz porównać wymiary mojej Meridy w rozmiarze S.
- wysokość do środka górnej rury (przekrok) - 72 cm
- wysokość od suportu do górnej powierzchni siodła - 70 cm
- wysokość w pionie do górnej powierzchni siodła - 92 cm
- długość od mocowania kierownicy (dł. mostka 100mm) do środka siodełka - 65 cm
Powiem ci jak mnie się jeździ na takim rowerze. W górnym chwycie przy moim wzroście (169cm) nie dosięgam wygodnie do manetek, muszę sie dobrze wyciągać. Naturalny chwyt wypada na części kiery skierowanej do przodu, tuż przed gumami manetek (Campagnolo). Na stojąco (na podjazdach) i w dolnym chwycie jest OK. Zastanawiam się, czy nie zmienić mostka na 90mm, ale sie boję, że rower stanie się zbyt nerwowy i będzie się źle prowadził na wprost. Tak więc Rama jest dla mnie troszkę z długa. Taka rama powinna być dobra dla gościa o wzr. nawet 178 (np. z mostkiem 120mm).
Nie wiem jakie masz doświadczenie z doborem ramy, na ilu rowerach jeździłeś, a może masz możliwość przymierzyć się w sklepie. Najlepiej jakbyś mógł się przejechać dwoma rozmiarami, ale tak minimum 10 km każdym.
Napisano 06 lipiec 2009 - 21:30
Nie wiem jakie masz doświadczenie z doborem ramy, na ilu rowerach jeździłeś, a może masz możliwość przymierzyć się w sklepie. Najlepiej jakbyś mógł się przejechać dwoma rozmiarami, ale tak minimum 10 km każdym.
O to chodzi że ma kiepskie, bo poprzedni rower też był za duży, ale nie jeździło mi się jakoś źle. Ramę niestety już kupiłem (też idiotyzm z mojej strony, po prostu źle zmierzyłem w sklepie, jakiś zawieszony byłem i stwierdziełm jak rura pozioma ma 53,5 to długość rzeczywista będzie jeszcze mniejsza (nie wziąłem pod uwagę że rura podsiodełkowa jest pod skosem) głupek
Pozostaje mi powydzwaniać inne sklepy i jak nigdzie nie znajde s to chyba zostane przy za dużej... sam już nie wiem, wolał bym posłuchać waszych rad jako bardziej znających się na temacie, ale z drugiej strony nie będę miał wyboru bo oprócz Meridy nic mi nie pozostaje taniego. Wolę za duza Meridę niż dobrego Acentta. A znaleśc ske będzie trudno. Jeszcze jest pytanie czy przyjmą zwrot tak w ogóle, ale chyba muszą?
A najgorsze że rama mi się podoba na żywo, ku. może ją skrócę
Acha - ps - ważyłem się w przychodni i okazało się że mam niecały 172cm a nie 173 :-/
Napisano 07 lipiec 2009 - 00:34
A więc tak : zamieszczam zdjęcie z pomiaru ramy i za cholere nie wychodzi 55,5, jak widać coś nie tak z tymi rozmiarami Meridy... Jak widać na zdjęciu długość poziomej środek-środek wychodzi jakieś 54,5, może nawet ciut mniej. Na pewno niew ięcej niż 54,5. Więc może ujdzie taka ramka na 172cm wzrostu?
ps. wiem, wiem że mam spory mostek :-P kupowany był pod małą ramę ale nie wyszło, najwyżej się wymieni
acha - jak przyłożę miarkę równo z mostkiem a nie nad nim to wychodzi nawet 54 nie 54,5cm
Napisano 07 lipiec 2009 - 06:17
Wytłumacz mi jak sie wstawia takie zdjęcia. Nie kojarzę na jakim hostingu mam je umieścić, czy coś, a później jakiej funkcji użyć żeby je wkleić.
Napisano 07 lipiec 2009 - 08:52
1. Zmierz wysokość od podłogi do do górnej cz. główki ramy (nie mostka).
2. tą samą wysokość zaznacz na sztycy (w osi).
3. Zmierz odległość od osi górnego końca główki do punktu zaznaczonego na sztycy (też w osi).
To jest twój wymiar, który w rozm. M =555mm, (a w rozm. S =530mm).