Skocz do zawartości

Zdjęcie

Merida 904 - gdzie można ją dostać (wa-wa?)???

85 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 lipiec 2009 - 12:33

Jeszcze nie podjąłem decyzji czy brać tą Coppi uzywaną czy Meridę nową, ale zacznijmy od tego że Meride trudno dostać. W wa-wie nie moge znaleść, w necie też nie (jedynie na allegro wystawia Glicki, ale z podejrzanymi rozmiarami - inne niż na stronie Meridy, no i spawy nie gładzone). Tak więc czy może zna ktoś namiar na jakiś sklep w Warszawiewie (lub nie wa-wie ale żeby można było wziąć na raty przy wysyłce)?? Ja znalzłem tylko nowy model Meridy który kosztuje 1400zł, więc odpada ;-) Proszę o pomoc :cry:

#2 Reynevan

Reynevan
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipiec 2009 - 16:07

Polecam Ci sklep VELMAR. Wprawdzie nie jest on w samej Warszawie lecz w Piastowie ale to przecież rzut beretem. Pogadaj z panem Markiem Napierałą - konkretny facet, były zawodnik (jeździł w Legii, potem w Belgii). Sprzedaje on Meridy także nie powinno być żadnego problemu z zakupem czy sprowadzeniem odpowiedniego dla Ciebie rozmiaru.

Pozdrawiam

#3 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 lipiec 2009 - 17:06

Reynevan, hehe, a to dobre, to mnie załamałeś - byłem tam właśnie dziś i lipa, nie ma nic dla mnie... A Pana Marka znam bo juz tam wcześnsiej byłem, ale nie wiedziałem że były zawodnik Legii :shock:

Hehe, a to zbieg okoliczności :mrgreen:

To czekam na inne propozycje

#4 Reynevan

Reynevan
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipiec 2009 - 17:35

Patrz jaki ten świat mały.... Zatem powodzenia w dalszym szukaniu życzę.

Pozdrawiam

#5 marcik

marcik
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 04 lipiec 2009 - 20:12

Podejrzane rozmiary :-( Dlaczego tak uważasz :?: Mam taką samą. Rozmiary są jak najbardziej zgodne z rzeczywistością i danymi na stronie Meridy. Merida nie szlifuje spawów. Spawy są nakładane specjalną technologią tzn jednocześnie dwa równoległe, co daje efekt wygładzenia spawu. Przy suporcie ramy są spawane tradycyjnie

#6 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 04 lipiec 2009 - 20:23

Przyglądałem się twoim dylematom, bo miałem dokładnie ten sam problem (Coppi vs. Merida). Teraz może będę mógł pomóc. Będąc w 2007r. na targach rowerowych natknąłem się na stoisko tego sklepu http://rowery-happy.pl/ , gdzie mieli wystawione Meridy ( w tym Road 904) i wątpliwości mnie opuściły. Zdecydowałem się na ten model, ponieważ był to najwyższy całkowicie aluminiowy (wyższe, np. 905 miały już carbon w tylnym trójkącie, a tego nie chciałem). Po rozmowie z gościem okazało się, że Merida w 2007r. zmienia design swoich ram i stare (z 2006r.) mogą sprzedać ze zniżką 40%. Tak więc wziąłem wizytówkę, z domu napisałem e-mail do gościa, czy mają interesujący mnie rozmiar. Otrzymałem potwierdzenie, wpłaciłem pieniążki i po kilku dniach otrzymałem paczkę. Zdziwiło mnie tylko, że przesyłka była z Niemiec. Okazało się, że gość ma dojścia do jakiegoś centralnego magazyny Meridy. Ramka w rozm. "S" po zważeniu miała 1,52 kg ze ślizgaczem, nabitymi miskami sterów (były w komplecie) i rozpórką tylnego trójkąta - czyli dużo mniej niż w katalogach. Ogólnie polecam ramy tej firmy, złożyłem na nich kilka rowerów, nie tylko szosowych i nigdy nie miałem z nimi problemów. W internetowej ofercie ten sklep nie ma w ofercie ram, ale jak się dobrze pogada to mogą załatwić każdą ramkę Meridy. Przynajmniej tak było dwa lata temu. Proponuję napisać, dzwonić lub najlepiej pójść i powiedzieć co cię interesuje.

#7 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 lipiec 2009 - 21:37

robo, Dzięki wielkie.

Hehe, to się uśmieje, znowu niezły zbieg okoliczności - akurat w tym sklepie, albo tuż obok, umówiłem się by obejrzeć ta rame coppi, tzn. umówiłem się na stacji metra, a poszliśmy do sklepu aby stery dopasować. Nieźle :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

A to jest który sklep _ co się wchodzi z metra po schodkach zewnętyrzbych na pół piętro, zaraz wychodząc z metra stokłosy do przodu w prawo (kierunek wyjścia) i zaraz po prawej stronie?

#8 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 04 lipiec 2009 - 22:00

Czy to ten sklep, to tego ci nie powiem - patrz skąd jestem (świętokrzyskie). W sklepie nie byłem, z gościem spotkałem się na Targach Rowerowych, co się odbywają co roku na wiosnę w W-wie. A transakcję kończyłem przez internet.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#9 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 lipiec 2009 - 23:22

robo, acha, no spoko :lol: nie skojarzyłem. W takim razie spytam się tam, ale jak coś to czekam na dalsze propozycje jak by tam nie było...

#10 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 05 lipiec 2009 - 10:44

A czy mógłbyś napisać, który rocznik cię interesuje. Czy pisząc "nowe" masz na myśli rocznik 2009, czy tylko "ze sklepu".
Ja mam ramę taką:
http://www.rowerymer...=5&gr=31&id=213
tylko dołożyłem widelec RDX-a, z którym teraz mam kłopot, koła zaplecione w BIKOM (teraz OLSH) na piastach MICHE Primato Sintesi i osprzęt Campagnolo MIRAGE/XENON/VELOCE (mieszanka)

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#11 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 05 lipiec 2009 - 11:27

Nie no, właśnie szukam starszej ramy bo te z rocznika 2009 są strasznie drogie ;)

A mógłbym cię prosić o podanie wymiarów ramy s? Bo jakieś sprzeczne info się w necie pojawia. Chodzi mi tylko o poziomą i główkę sterówki. Acha, i jeśli można wiedzieć - ile cię wyniosła?

#12 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 05 lipiec 2009 - 16:01

No i jak tam Panowie. Nikt nie ma namiaru na te Meridy oprócz kolegi Robo?

#13 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 05 lipiec 2009 - 19:25

Podaję wymiary rozmiaru S:
- wysokość główki sterowej L = 125 mm
- długość ramy w poziomie AH = 525 - 530 mm (około) - wymiar od osi rury sterowej do osi sztycy mierzony w poziomie.
Odszukałem e-mail z potwierdzeniem, że rozmiar jest dostępny . Oto treść dotycząca kosztów i terminy:
"Ram jest dostępna.
Termin realizacji do 5 dni od wpłaty zaliczki bądz całości kwoty
Koszt ramy 449 zł + wysyłka 39 zł =488 zł".
Jeśli dobrze pamiętam, to wtedy (2007r.) te ramy kosztowały 740 albo 790 zł.
Jeśli przeglądasz aukcje na Allegro to pomiaru wagi dokonałem w takim stanie jak na zdjęciach tej aukcji:
http://www.allegro.p...ar_piastow.html
zrobiłem to w sklepie spożywczym, jak ją niosłem do garażu. Glicki ma rozmiar L , ale już droższy. Jutro może będę miał namiar na źródło ram Meridy od kumpla, który poszukiwał Crossway-a.

#14 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 05 lipiec 2009 - 20:02

robo, no to rozmiar chyba idealny dla mnie :mrgreen:

Odszukałem e-mail z potwierdzeniem, że rozmiar jest dostępny . Oto treść dotycząca kosztów i terminy:
"Ram jest dostępna.
Termin realizacji do 5 dni od wpłaty zaliczki bądz całości kwoty
Koszt ramy 449 zł + wysyłka 39 zł =488 zł".
Jeśli dobrze pamiętam, to wtedy (2007r.) te ramy kosztowały 740 albo 790 zł.

O! to super, widzę że pomocny człowiek z ciebie ;-) , dzięki za zaangazowanie w mój problem :mrgreen:

Tylko nie bardzo rozumiem z tym odszukaniem maila - to jest aktualne info? Acha, i mówimy op tym sklepie na ursynowie? Tzn o tym w Warszawie co podałeś linka (zapomniałem że nie jestes z wa-wy to nie wiesz co to ursynów ;-) ) Jeśli tak to by było super. Z tego co widze to model 2007 dużo sie nie różni od 2008, jeśli wogole czymś się różni oprócz dizajnu? Bo 2009 to juz trochę inna geometria, na pewno pozioma i jej łączenie ze sterową jest inne - lepsze. No ale to też inna kasa ;)

A właśnie, chciałem jeszcze spytać o ramy poisona, chociaż jak by ta Merida była za 449zł i dostępna od ręki to sie nie zastanawiam ;)

Pozdr i dzięki za info ;-)

Ps. a żeby było śmiesznie to podałeś akurat link do sklepu o którym mówił kolega Reynewan wypowiadający sie wyżej że tam mogę dostać Meridy, sklep akurat z mojej okolicy ;) jednak niestety mają tylko rozmiar xl :(

#15 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 05 lipiec 2009 - 20:59

To był fragment e-maila z 2007r. z ceną ramy, jaką mi zaproponował człowiek z ROWERY-HAPPY, a więc zapłaciłem 488zł. Ten model na zdjęciach to rocznik 2006r i taki właśnie mam. W 2007 roku napis MERIDA był jakiś taki przerywany i zmieniła się kolorystyka (Road 904 - bodajże zielony). Wymiary na meridarowery.com.pl faktycznie coś nie teges. Może podaj trochę swoich wymiarów (wzrost, waga, dł. nogi), to powiem ci jak się będzie jeździło na "S".
Ja mam 169 cm wzr. 83 kg, dł. nogi 82cm.

Czy interesuje cię zakup na odległość, czy tylko osobiście w okolicach Warszawy ? Bo jak chodzę po sklepach rowerowych, to można natknąć się na ciekawe rzeczy, ale raczej w moich stronach.

#16 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 05 lipiec 2009 - 23:00

No to szkoda, bo może się okazać że już nie mają tej Meridy...

No ja jestem ciut wyższy, z tego co pamiętam to 173cm (nie mierzyłem się z kilka lat ;) noga 79cm, waga ... niech będzie 75kg. Myślę że powinien być ok ten rozmiar.

Co do zakupu to wolał bym na miejscu, ale wysyłka też wchodzi w grę, dobrze jak by można było na raty brać, ale przy takiej cenie jak podajesz za meride to w ostateczności może byc gotówka

#17 bikergonia

bikergonia
  • Użytkownik
  • 420 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lipiec 2009 - 11:28

Zadzwoń do legionu http://www.legion-serwis.com.pl/
Jest szansa że może mają.

#18 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 06 lipiec 2009 - 11:41

Bee, lipa, nigdzie nie ma, mają tylko m-kę czyli 555mm w hapy bikes, więc odpada. Coś czuję że ciężko będzie ja wychaczyć :roll: :cry:

#19 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 06 lipiec 2009 - 12:09

Odwołuje alarm ;-)

Zadzwoniłem jeszcze raz do Hapy-bikes podejrzewając że Merida źle podaje wymiary poprosiłęm o zmierzenie, okazało się że rowerek ma 535mm poziomą :mrgreen: Czyli ok jak na mój wzrost, co wy na to?

Acha, za ramkę życzą sobie niestety tyle co Glicki 700zł, no ale niech już będzie...

#20 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 06 lipiec 2009 - 12:54

Rozmiar S powinien mieć wymiar CT=480mm (powinno to być wyraźnie napisane na ramie - literka "S" i podany zakres wymiarów dla ram klasycznych). Myślę, że rozmiar S będzie dla ciebie dobry. Jak potrzebujesz ramy jeszcze na ten sezon, to nie ma na co czekać. Trudno trafić, żeby wszystko pasowało (marka, model, rozmiar i jeszcze cena - choć ta do okazyjnych nie należy).

Dodaj odpowiedź