Jump to content

Photo

Na czym składać?

75 replies to this topic

#41 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 posts
  • SkądStargard

Posted 14 June 2007 - 13:29

ja się już pogubiłem, czy ktoś mnie oświeci??
Czy piasty veloce są na maszynach czy kulkach???? (pytam głównie o 2006 i 2007)
dzięki
pozdro

#42 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 14 June 2007 - 14:42

2006 jest napewno na kulkach i konusach bo mój tata ma taka przednią piaste ;-)

#43 Azariel

Azariel
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 14 June 2007 - 14:48

Jelitek - a masz srama? bo nie wiem, jak mozna byc czegos zwolennikiem nie znajac tego ;)

#44 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 14 June 2007 - 14:55

karrol, 2006 są na konusach a 2007 na maszynach (sealed bearings).

#45 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 posts
  • SkądStargard

Posted 14 June 2007 - 16:35

Karbon, Dzięki za odpowiedz:-) Czy jesteś pewny że tak jest? :?: Szukałem już wcześniej na stronie campagnolo i znalazłem tylko że:

high quality bearings

:-/
dokładnie na stronie: Campagnolo
Chciałbym poprostu być pewny, bo nie wiem do końca jak po angielsku określa się "maszyny" ;-)
pozdro

#46 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 14 June 2007 - 18:04

Podaje się sealed cartdrige bearings, Campa pisze tylko sealed bearings co znaczy to samo "łożysko uszczelnione" - maszynowe.

#47 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 posts
  • SkądStargard

Posted 14 June 2007 - 18:36

no ok, to dlaczego w linku który podałem (oficjalna strona campagnolo) nie ma słowa

sealed

?????????
czy owe

high quality

mam rozumieć jako maszyny????
To co mówsz Karbon, to Twoje domysły, czy może miałeś w rękach taką piaste i możesz mi to powiedzieć na 100%??
pozdro

#48 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 14 June 2007 - 18:57

Z opisu piast do Centaur włącznie wynika, ze mają łożyska maszynowe, ale opis jedno a rzeczywistość drugie. Osobiscie nie miałem w rękach nowych piast Campy.

#49 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 14 June 2007 - 19:43

"sealed industrial bearings" w opisie piast mirage 2007. Wyglada na to , że są tam łożyska maszynowe.
Miałem brać veloce 2006 ale teraz biorę mirage 2007 (praktycznie ta sama cena).

#50 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Posted 14 June 2007 - 20:40

Kulki lepsze, ale jak wolisz ;)

#51 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 14 June 2007 - 20:46

dziwna decyzja Dadi...
nie to zebym nie ufal campie.. ale wolalbym zdecydowanie piaste na kulkach.

#52 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 14 June 2007 - 23:07

A ja wole maszyny. I tak nie da się tego rozstrzygnąć, bo oba rozwiązania są świetne, ale maszynowe są bezobsługowe i lżejsze a to dla mnie najważniejsze. Niezależnie od zastosowanego łożyska maszynowego mam gwarancję płynnego toczenia się a łożyska kulkowe takiej gwarancji nie dają. A w przypadku wymiany kulek Campy na zwykłe łożyska "podobno" toczą się gorzej.

#53 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 15 June 2007 - 06:07

to nie tylko w campie tak jest.
w lepszych piastach shimano jak wymienisz kulki na jakies zwykle za 1zl to tez bedzie kicha.
te zwykle kulki to jakies kwadratowe sa...

#54 Gosc_Klaudiusz_*

Gosc_Klaudiusz_*
  • Gość

Posted 15 June 2007 - 07:31

Kulki lepiej sie nadaja do piasty rowerowej. Lozysko maszynowe jest zazwyczaj mniejsze, no i bardzo slabo przenosi sily dzialajace wzdluz osi. No i gniazda lozysk sie czasem rozbijaja :)

#55 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 June 2007 - 09:07

To pokaż mi takie zniszczone łożysko. Wymiana jest banalnie tania i łatwa. Jak rozgrzeje się korpus piasty w gorącym oleju to łożysko wychodzi niemal samo. Chwila czasu i masz nową piastę :-P Swoją drogą rozgrzewając w ten sposób korpus można wsadzić nawet łożyska w pełni ceramiczne bez konieczności ryzykownego ich wbijania...pod warunkiem, że kogoś na to stać. W wyniku dostaniemy na pewno lepiej toczącą się piastę niż inna na konusach.
Campa ma w swojej ofercie pakiet ceramiczny. Ciekawe ile to kosztuje.
Małe łożyska maszynowe - prawda. Lekkie piasty to w większości miniatury normalnych. Kozak, AC, Rotaz, BTP, SpeedComposites, Cole, FRM, Tune 40/140 mają tak małe łożyska, że nie wiele wytrzymają one pod cięższymi kolarzami.
Ale są też lekkie piasty mające łożyska w rozmiarze tych z DT 240S, np. Extralite, Mack.

#56 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 15 June 2007 - 15:00

W końcu w ostatniej chwili wybrałem veloce 2006. Oto co napisali mi z fhm:
Piasty w grupach Xenon, Mirage, Veloce od kilku lat produkowane są na "maszy
nach".

#57 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 15 June 2007 - 19:52

...W wyniku dostaniemy na pewno lepiej toczącą się piastę niż inna na konusach.
..

zdziwilbys sie ;-)
moje recordy chodza NIESAMOWICIE lekko.. w zyciu jeszcze tak chodzacej piasty nie mialem w rekach. wszystkie maszynowki moga sie schowac.

#58 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 June 2007 - 21:49

Cieszę się razem z Tobą, ale skłądając ostatnio koledze koła na nowych, fabrycznie zamkniętych DA czułem w lewym łożysku tylnej piasty wyraźne szarpnięcia.
Jednak hermetycznie zamknięte łożyska maszynowe gwarantują niezmienne parametry. Największą różnicę w oporach toczenia łożysk maszynowych stanowią uszczelki i jak ciasno są spasowane. Z tego powodu wcale nie jest pewne, że łożyska hybrydowe będą toczyły się lżej. Dlatego muszą mieć również odpowiednie uszczelki nie stawiające oporów.

#59 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 16 June 2007 - 06:35

shimano najwyrazniej nie przyklada sie juz (od 2002) do jakosci wykonania biezni, konusow itd.
wspolczuje tym, ktorzy maja kola 7800 i np zajedzie im sie konus. w plecy sa jedynie 67zl (cena kat).

#60 zimniasty

zimniasty
  • Użytkownik
  • 67 posts
  • Skądkrk

Posted 16 June 2007 - 21:24

wracajac do pyt. "na czym skladac"

dla mnie liczy sie koszt, wybieram używki i okazje...

-łapy troche bezpieczniej jest kupować używki campy (oczywiscie nie majac mozliwosci ich obmacania) [a to ze koles o nie dbal, a ze mechanizm prostszy i mniej "ruchliwy", czyli potencjalnie nie mial go jak rozklekotac, wiadomo-campe czesto wybieraja gadżeciaże itd..]

-campa oleje niedlugo 9-rzedow (wlasciwie juz to zrobila) a kasety sh9 beda jezdzic jeszcze dluuugo. Do tego jesli masz dodatkowy rower (np mtb) to mozesz sobie mieszac i np na zime zrobic przelaj na jakiejs szerszej kasecie (11-28 czy nawet 11-32 a z przodu single)
no i przeciez sa jeszcze kasety srama (ich plus to chociazby wiecej kombinacji i pelna rozbieralnosc)

*jest też pewien szkopul - takie bardziej wrazenie - campy maja klasyczna budowe-jak stare klamki ham. - wiec sa krotsze, (moze i przez to sztywniejsze?), a sh (w wersjach 9s ~2001-2005) ma polaczenie klamki z mechanizmem od biegow - I O CO CHODZI?
campa robi wrazenie jakby lepeij hamowala(szybciej lapie), a sh musi sie bardziej wychylic i wydaje sie jakby wolniej/slabiej hamowalo!

-lancuchy pod sh9 sa tanie jak barszcz wiec mozesz sobie od razu 3kupic (np kmc z9900-szczerze polecam-kolo 40pln)

-korby campy sprzed 07 sa raczej porazkowe i to nawet nie ze wzgledu na koszt i kwadrat (zeby to jeszcze byl "zwylky" kwadrat...) a bardziej dostepnosc tarcz. Sam chcialem sobie na przelaje zostawic mirage'a ale nie dosc ze nie moglem dostac tarczy 46 (o jakiejs 38 nie ma mowy - min.39) to dostepna juz 48ka kosztowala cos 100pln!! (specialites)

calkiem niezly pomysl to kupic sobie starsze rx100/rsx na 110mm - a tarcz na allegro Ci nie zabraknie (i nie mam nic do kwadratu - jak jest dobrze zrobiony to sie potoczy w wiecznosc;)

-piasty campy rzedu mirage to kowadla, bebenki pokomplikowane - inni producenci bardziej sie staraja (novatec/gipemme itd), a shimano nawet jak rozpierdzielisz orzecha to mozesz w miare latwo znalesc zapas w jakims warsztacie;)

jak kcesz tanio to raczej musisz olac campy (ew brac nowe lapy xennon bo tansze od nowych sh) - a czesci innych producentow nie smierdza, no i dodaja smaczkow naszym kozom;)

Reply to this topic