Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka kierownica - rozmiar, typ, model?

679 odpowiedzi w tym temacie

#281 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 24 luty 2011 - 22:31

Może jutro przyjdzie do mnie to ją założę i powiem jak na sucho mi pasuje a w łikend może zrobię jazdę próbną bo w sumie nową ramę też mam i już mnie nosi, żeby obadać sprzęt :-)
Właśnie dlatego, że w dolnym chwycie przy starej kierownicy było daleko chciałem przy okazji spróbować kompaktowej kiery. Wcześniej właściwie dolny chwyt mógł prawie nie istnieć a teraz zobaczę, może będzie łatwiej i wygodniej sięgnąć tak jak piszesz prozor.
pozdr

#282 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 25 luty 2011 - 01:15

Jak dla mnie to idealna by była opcja połączenia compactu z ergo, nie wiem czemu nikt tego nie stosuje, i klepią wszyscy albo w te, albo we wte. Mi by pasowała kiera compactowa z wysunięciem normalnej ergo, ale właśnie z mniejszym dolnym chwytem. Tak trudno było by coś takiego zrobić? Oczywiście można skorygować mostkiem, ale też do pewnego stopnia, bo np. mostka 130 do ramy 42 czy 44 się nie zakłada raczej.

U mnie właśnie jest tak że chciał bym obniżyć górny chwyt, ale wtedy dolny idzie za nisko, i za bardzo usiska mi przeponę jak jestem aż tak zgięty.

A sam mam kiere też fsa, ale wyższy model energy i ergo, rozmiar 40cm. Bardzo fajna kiera ;)

#283 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2011 - 16:31

Bartosz-u w Twoim wypadku jesli chesz wiecej korzystac z dolnego chwytu ale twierdzisz ze mostek masz za wysoko to pozostaje zamocowac mostek dluzszy o np 1 cm wtedy bedziesz miał na tej samej wysokosci gorny chwyt ale dalej wysuniety co pozwoli ci sie rozciaganc i nie bedziesz narzekał ze jest zbyt wysoko. Poziom wysokosci w pewny mstopniu mozemy regulowac poprzez dodanie lub zmienienie długości. Idealna pozycja to taka na rowerze szosowym gdzie w gornym chycie trzymajac za klamki z otwarta, powitalną' dłonią kąt miedzy ramionami a tłowiem wynosi 90 max 95 stopni ( niezmienna zasada dla krotkich czy długich kończyn górnych )

Wtedy " bedzie Ci dobrze " :D w gornym chwycie ( nie bedzie zbyt wysoko ) i w dolnym nie bedzie zanisko.

Wczoraj nakrecilismy 189 km z czego w dolnym chycię ciagnałem sam chłopaków pod wiatr ok 30-32 km/h po 100 tnym kilometrze. Całe 1,5 godziny w dolnym chwycie jechałem. Tez kiedys myslalem ze mam zagłeboką kierownice i za nisko dolny chwyt... ale juz tak nie myslę

Daj znać jesli skorzystales z mojej rady i jaki byl efekt. Sproboj nawet z najtanszym mostkiem za 20 zł.

pozdrawiam

#284 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 marzec 2011 - 11:17

http://www.pro-bikeg...ebars_road.html
Może komuś się przyda wiadomość, że kierownice PRO dla jednego modelu mają różne dostępne gięcia.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#285 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 08 marzec 2011 - 12:36

Zawisza, nie, u mnie to nie jest kwestia długości mostka. Zreszta już wymieniłem na dłuższy, jeszcze dłuższy to już była by przesada (zresztą testowałem także). I tak jestem juz mocno rozciągnięty. mam 120mm na ramie 54, więc to i tak dużo. Wzrost 172cm. Ja nie narzekam że mam za wysoko, choć przydało by się niżej w górnym, ale wtedy dolny pójdzie za nisko, tak więc mam taki kompromis. A w dolnym też dużo jeżdżę tak jak ty.

#286 Patryk001316

Patryk001316
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądDrewnica

Napisano 15 marzec 2011 - 00:09

Witam,

Jestem ciekaw czy ktoś kiedykolwiek widział taki wynalazek pozwalający na instalację licznika bądź nawigacji poza ramą i czy ma to konkretną nazwę:

Dołączona grafika

#287 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 marzec 2011 - 00:29

W peletonie zawsze wykonują to sobie z czegoś tam mechanicy. Takie coś blokuje ustawienie szerokości.

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#288 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 15 marzec 2011 - 00:37

(...)Jestem ciekaw czy ktoś kiedykolwiek widział taki wynalazek pozwalający na instalację licznika bądź nawigacji poza ramą i czy ma to konkretną nazwę
(...)

Dedykowany: http://www.syntace.c...fm?pid=3&pk=367
Uniwersalny: http://www.syntace.c...m?pid=3&pk=1066

#289 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 15 marzec 2011 - 14:36

Ja takie cos zrobiłem z kawałka rurki i dwóch opasek zaciskowych.

#290 Gosc_wagant_*

Gosc_wagant_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2011 - 20:27

Jak w temacie; pytanie do tych, co już skracali ile wlezie: do ilu cm jest to sensowne pod względem zachowania sterowności roweru?

#291 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marzec 2011 - 20:36

Rozumiem, że nie chodzi Ci o klasycznego "baranka", który jest na tym forum "domyślną" kierownicą? ;-) Spróbuj popytać na jakichś forach dla kurierów (o ile takie istnieją - nie wiem) albo fanów ostrego koła i śmigania po mieście. Osobiście, widziałem kierownice docięte na szerokość dłoni, ale ja tam się nie znam i w ogóle jakoś styl charakterystyczny dla kurierów do mnie nie przemawia. Rozumiem, że z węższą kierownicą łatwiej kręcić się między samochodami, no ale...

fs-userbar-blog-white.png

#292 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 15 marzec 2011 - 21:18

no ale co...? ;)

jak by nie patrzeć, w starszych szosach standardowo są węższe kierownice i jakoś nikomu to nie przeszkadzało. a odpowiedzieć na pytanie jednoznacznie się nie da, zależy jakiej jesteś budowy, jaki rower i co dla ciebie znaczy zachowanie sterowności... no i czy mowa o baranku czy o prostej?

#293 Gosc_wagant_*

Gosc_wagant_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2011 - 23:34

Mowa o kierownicy giętej z waganta, aktualnie 52cm, ostre na wagabundzie.
Chcę skrócić z głupiego, aczkolwiek istotnego powodu, nie mam w pokoju miejsca na rower, z krótszą kierownicą zdecydowanie mniej by mi wadził.
Może zrobię sobie takie coś
http://www.pinkbike....-stem-2010.html :-D :-D

#294 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 16 marzec 2011 - 00:51

Z tym mostkiem bym sobie darował ;))

A nie lepiej zakupić wieszak na rower?

Chyba masz na myśli 42?

#295 Gosc_wagant_*

Gosc_wagant_*
  • Gość

Napisano 16 marzec 2011 - 15:16

Lepiej, gdybym tylko mógł, już dawno bym go miał ;-) [wynajmowane mieszkanie]
Wczoraj mierzyłem 52cm, ale prawdę mówiąc to może nie być oryginalna kierownica z waganta.

#296 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 16 marzec 2011 - 15:29

To sobie wstaw 40cm i po kłopocie ;)

A co do wieszaka - żaden wydatek:

http://allegro.pl/wi...1497775277.html

dwa kołki i tyle. potem sobie zagipsujesz i nie będzie widać ;) ewentualnie pomalujesz

#297 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 03 kwiecień 2011 - 20:27

Napiszę słowo o kompaktowej kierownicy FSA Vero compact

Wcześniej miałem zwykłą kierownicę, ale ze siodełko mam wysoko w stosunku do kierownicy, to polecono mi tu zmianę na kompakta. Musze przyznać, że dolny chwyt w kompakcie bardziej mi odpowiada i fajnie się jezdzi. Nie ma też problemów z chwytem przed klamkami (kompakt jest płytszy od wczesniejszej kierownicy).
Ze zmianą kierownicy, zmieniłem też mostek na 20 mm dłuższy, co też wyszło mi na dobre.

#298 PabloZ

PabloZ
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2011 - 20:57

czy ktoś miał do czynienia z tą kierownicą ? Potrzebuję zmienić starą ITM The Bar (okrągła) na coś nowego i chciałbym na Pro Vibe 7s compact. Z wykresów na stronie PRO wynika, że ten Vibe 7s nie ma drop'a i taka sama szerokość będzie na dole i na górze, ale ciekawy jestem jak to jest w praktyce. Stara ITM to 400mm, ale tyle to ma c-c na końcówkach, przy manetkach tylko 385mm. Docelowo chciałbym 400mm na górze i na dole.

#299 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwiecień 2011 - 22:58

Hehe a jesteś pewien że dostaniesz to gięcie? Ostatnio szukałem PRO PLT compakt2 i u nas są PRO tylko anatomiki. Za jakiś czas może jednak będę miał jednak właśnie tą PLT nową 40cm na sprzedaż, nawet w stanach dystrybutor miał problemy.

Aha i to nie jest ten temat :mrgreen:

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#300 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 17 kwiecień 2011 - 11:23

Hehe a jesteś pewien że dostaniesz to gięcie? Ostatnio szukałem PRO PLT compakt2 i u nas są PRO tylko anatomiki

]

I to tylko 42 i 44. Niestety, o to Polska właśnie ;)

A kiera podobnież bardzo dobra

Dodaj odpowiedź