Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka kierownica - rozmiar, typ, model?

679 odpowiedzi w tym temacie

#301 ziele477

ziele477
  • Użytkownik
  • 192 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 kwiecień 2011 - 15:33

Poszukuję kierownicy o wadze ok 200g szerokość 42-44 średnica montażowa 26.0mm. Na razie natknąłem się jedynie na 3T Less 199 niestety jest czarna a ja szukam czegoś co będzie kolorem pasowało do klasyka czyli najlepiej chrom bądź coś w tym stylu. Najchętniej kupił bym kierę karbonową ale tu również jest podobny problem. Być może jest jakiś sposób aby pochromować karbon??

#302 Krzysiek1994

Krzysiek1994
  • Użytkownik
  • 184 postów
  • SkądIława

Napisano 17 kwiecień 2011 - 19:46

Być może jest jakiś sposób aby pochromować karbon??

Nie ma takiej opcji. Może malowanie karbonu ale to nic nie da. :-/

#303 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 07 sierpień 2011 - 18:58

Witajcie!
Wiecie może, czy jest jakakolwiek alu kierownica 40cm o takim gięciu jak FSA Wing Pro, albo te ze speca Roubaix/Tarmac? Chodzi mi o compact z bardzo płytkim dropem (tak się to nazywa???)
Takie gięcie:Dołączona grafika
Szukałem już wszędzie i nic. Cena do 100zł. Tylko to jest w stanie zapewnić mi chwyt w wygodnym wydaniu. pozdrawiam

#304 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 07 sierpień 2011 - 19:47

Ciut drożej , ale może na Allegro trafi się taniej FSA Omega http://www.ebay.co.u...=item641f4a929f lub FSA Vero http://www.ebay.co.u...=item4cf87cb0eb

#305 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 07 sierpień 2011 - 20:06

Dziękuję jutro jadę oglądać jeśli sprzdający się zgłosi.

#306 juby600_82

juby600_82
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 19 sierpień 2011 - 16:13

Witam wszystkich.
Użytkuje ktoś może kierownice Controltech Razor (aluminiową),ewentualnie Controltech one road?Tak w ogóle to jakie są wasze opinie o tym producencie?

#307 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 21 sierpień 2011 - 21:54

wiktor24, ale wiesz, że te kompakty FSA są bardzo wąskie ?
Nominalnie 42cm, a szerokość ma tylko 40,5cm (C-C) w miejscu mocowania manetek.
Dzwoń do sklepu BDC - jak mają możliwość, to ci załatwią.

juby600_82, firma bardzo dobra, szukałem, ale nie znalazłem w kraju. Wszędzie gdzie pytałem, niby mieli w ofercie, ale zero na stanie. Może za granicą ?

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#308 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 25 sierpień 2011 - 16:45

Zmierzyłem w sklepie i już mi przeszło. Teraz przymierzam się do ergonomicznych, bo nie mogłem sobie przypomnieć kształtu tej na Roubaix ale może wpadnę do dealera Speca i zobaczę co i jak, ale raczej to była ergo; zupełnie inny chwyt, to wypłaszczenie na którym można oprzeć dłonie pod kątem.

#309 chmuzilla

chmuzilla
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • Skądw-sk

Napisano 11 wrzesień 2011 - 19:52

Jak dobiera sie szerokosc kierownicy?? Bo szukam i szkum i doszukac sie nie moge konkretnej informacji/

#310 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 22 wrzesień 2011 - 17:45

Dołączona grafika

Karol Madaj ,, Kolarstwo''

#311 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 23 październik 2011 - 13:05

Witajcie!
jestem postawiony przed dylematem: którą kierownicę mam wybrać (chodzi mi głównie o szerokość). Mam do wyboru FSA Energy 40cm za 70zł ł i Ritchey WCS 42cm alu za 120 zł.
Problem z tym, że po przymierzeniu ich jedna jest za wąska a druga za szeroka.
Nie ma zaś dostępnych kierownic 41 cm. Jeżdżę teraz na 42 cm kierownicy 3ttt i czuję, że jest dla mnie za szeroka, ramiona rozjeżdżają mi się do zewnątrz co obniża komfort użytkowania. Nie chciałbym też ściskać sobie klaty ramionami a ta FSA jest dla mnie za wąska. Podoba mi się WCS, przemawia na korzyść szerszej kierownicy większa dźwignia do wykorzystania na podjazdach podczas jazdy na stojąco. Węższa kierownica da za to mniejsze opory powietrza. Sam nie wiem, którą mam wybrać.
Co poradzicie mi w tej sytuacji?
pozdrawiam

#312 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 23 październik 2011 - 21:27

O co kaman z tym "szamanviking,też Cię lubię"? coś przespałem?? :mrgreen:

#313 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 23 październik 2011 - 21:34

ps. i czy duża, zauważalna różnica w chwycie między kierownicą 420 a 440mm ?

Tak duza, jednym to przeszkadza innym nie. Ja np po zakupie super karbonowej kierownicy 440 mm c-c byłem załamany i wymienilem szybko na taką sama 420 i o niebo lepije, poprostu rozstaw moich barkow jest blizszy 420 mm i tak powinno byc w 9 na 10 przypadkow. Dla mnie najlepszy był by rozstaw 430 np Syntace takie produkuje.

Dzis mialem klienta który kupował szosówkę z kierą 440 mm, z miesjca wiedzialem ze bedzie mu za szeroka, mowil ze chce sprobowac, ale mu nie spasilo, potem 420 i było lepiej ale wciaz nie to i skonczyło sie na... 40 cm. Ale jest szczupł, wąski w ramionach .odrazu radziłem 40 cm i tez się nie pomyliłem.

Kierownica musi byc rowna naszym ramioną. ręce tz ramiona musza byc rownolegle wzgledem siebie na chwycie na klamakch. Jesli rozchodza sie od wąśkiego do szerokiego w keirunku klamek to jest za szeroko jesli od szerokiego do wąskiego to jest zbyt wąska. W pierwszy przypadku skutkiem ejst ból dłoni, nadgarstków oraz często łokci. w 2 gim czujemy się na rowerze mało stabilnie i niepewnie. Choc poprawiamy areodynamike lecz w naprawde niewielkim stopniu.

Kilka dni temu rozmawialem z pewnym trenerem kolarstwa i mówił ze jego chłopacy wszyscy jezdzą na 44 i twierdza ze 42 jest za wąska mimo tego ze to młodzi chlopacy 15-20 lat. Po wymianie niektorych argumentow wciąż nie moge się z nim zgodzić no ale cóż musiał bym ich pomierzyć i by wyszo szydło :P

Szersza kiera ma dwie zasadnicze zalety ale jak pisalem nie kazdemu to pasuje kosztem komfortu. mamy szezej rozstawione rece do sprawia ze pluca nie sa scisniete albo inaczej sa jeszcze bardziej rozciagniete ( płuca ) no i na podjazdach latwiej " bujac" rowerem na stojaco keidy many szerszą kiere.

zzależy od stylu jazdy i ewentualnej specjalizacji,wg Twoich wyliczeń powinieniem śmigać na 42 cm,ale w życiu tego nie zrobię,2 argumenty,właśnie bujanie na podjazdach,dużo większa dzwignia,poza tym kocham finisz i tu również dzwignia.W Treku Madone który kupiłem właśnie jest rewelacyjna kiera Bontrager 44 cm z dolnym uchwytem rozszerzonym do ponad 46 cm,REWELACYJNA !!!!

#314 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 październik 2011 - 09:20

FSA jest dla mnie za wąska.

i się nie ma co dziwić, bo FSA są mierzone właśnie w dolnych końcach w ten sposób:

HANDLEBARS: WIDTH
TECHNICAL FAQ

How do I measure my road handlebar width?

FSA road handlebars are measured from center to center of the drops. Due to the outward angle of the drops, FSA road handlebars will be narrower in the brake hoods than the drops. Here is an illustration:
Dołączona grafika

co zresztą nie raz już było tu opisywane.

Być może 42 FSA byłaby dla Ciebie odpowiednia rozmiarowo?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#315 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 24 październik 2011 - 17:29

Jeśli mierzę w rękach tą kierownicę i jedna ściska mi klatkę a ręce kierują się do wewnątrz a drugie powodują rozszerzanie rąk to mam szukać takiej która jest idealnie szerokości moich ramion?

#316 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 grudzień 2011 - 19:18

Zastanawiam się, skąd wynika ta różnica cen między wertykalem i większością sklepów a tym sprzedawcą na ebay:
http://www.ebay.pl/i...#ht_2191wt_1187
Jak on to robi, że sprzedaje te części o połowę taniej niż inni? To nie są jakieś podróby?
Pozdrawiam

#317 kowalzkap

kowalzkap
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądWudzyn k. Koronowa

Napisano 21 grudzień 2011 - 20:14

Witam! Może ktoś mi powiedziec jaki potrzebuje widelec tzn ile cali jeżeli do ramy wchodzi mi stary widelec i jego szerokosc wynosi ok 20-21mm? :)

#318 zawadkaj

zawadkaj
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 22 grudzień 2011 - 09:41

Podaj średnicę rury sterowej.

#319 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 22 grudzień 2011 - 10:14

Zastanawiam się, skąd wynika ta różnica cen między wertykalem i większością sklepów a tym sprzedawcą na ebay:
Jak on to robi, że sprzedaje te części o połowę taniej niż inni? To nie są jakieś podróby?
Pozdrawiam

Kupuję od nich mnóstwo części. Mają tylko oryginały i dobre ceny. Szybko wysyłają. Polecam ten sklep z pełną odpowiedzialnością.

#320 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudzień 2011 - 17:04

Dobra, a co sądzicie o tym przykładzie? Kierownica i mostek Deda w przystępnej cenie, z darmową wysyłką. Jedyne co dziwi, to że wysyłka jest z Chin i Tajwanu.
http://www.ebay.com/...f#ht_1068wt_954
http://www.ebay.com/...6#ht_2616wt_954

Dodaj odpowiedź