Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dętki

402 odpowiedzi w tym temacie

#141 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 kwiecień 2012 - 19:50

60mm powinno byc ok ale to tez zalezy jak gleboka jest glowica pompki.

#142 kosciczek

kosciczek
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądChodzież

Napisano 22 kwiecień 2012 - 20:19

Ja do stożka 30mm kupiłem z zaworem 60mm i jest jak najbardziej wystarczający. Dętki to Maxxis UltraLight

#143 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 22 kwiecień 2012 - 20:33

A ja mam takie i sobie chwalę:
http://allegro.pl/de...2280364174.html
stożek też 30mm

#144 roni303

roni303
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • Skądoni maja te koła

Napisano 22 kwiecień 2012 - 21:20

Dzięki! Jak zwykle na forum można liczyć na expresowe odpowiedzi :D a powiedzcie mi jeszcze czy do 30mm używacie opasek pod dętki czy nyple się dość wystarczająco chowają w obręcz? Jeśli tak to co warte uwagi (dopytuje bo mój pierwszy poważny rower od podstaw :) , a wiedza dopiero pogłębiana hehe).

#145 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 kwiecień 2012 - 22:48

ech............ zawsze używa sie opasek na obręcz, chyba ze obrecze są przystosowane pod opony bezdętkowe jak np. niektóre modele Mavica.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#146 roni303

roni303
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • Skądoni maja te koła

Napisano 26 kwiecień 2012 - 21:43

Napisze tu bo nie mogę znaleźć nigdzie tematu odnośnie opasek na obręcz. Chciałem zamówić dętki i opaski a mam problem bo nie wiem jakiej szerokości opasek użyć najlepiej do obręczy o szerokości zewnętrznej 20mm (nie mam jeszcze obręczy na miejscu i nie mogę zmierzyć wymiaru wewnątrz :/ ). Czy ktoś podobny rozmiar zewnętrzny i jakich szerokości opasek używa? Czy 18mm czy 16mm czy może inne?? Dzięki

#147 Woland

Woland
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • Skądfrom hell

Napisano 11 maj 2012 - 12:02

Kupiłem dętki latexowe Michelin AirComp Latex A1 700x22-23c, szosowe.
Można z tym jeździć na kołach 700x22? Próbowałem zmienić ale te latexy wydawały sie grube i za długie od zwykłych 700x18-22. Niby na pudełku napisane że do 700x22. Mam to upchać w oponie czy jak?

#148 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 11 maj 2012 - 12:55

Da radę, tylko bądź delikatny, bo moim zdaniem łatwiej o przebicie.

Napompuj je tak, by powieszone na palcu nie zapadały się pod swoim ciężarem , załóż na obręcz i ułóż tak, żeby w miarę możliwości nie robiły się fałdki; wsuń oponę na koło i dopompuj jeszcze troszkę; ponaciskaj równomiernie na koło (nie wiem jak to napisać), tak by dętka fajnie się ułożyła i gotowe. Wystarczy dobić tyle atmosfer, ile się chce.

Uważaj na opaskę na obręczy. Moja się lekko przekrzywiła i przy pompowaniu zrobiła się dziura. Załatałem już dwa latexy, samoprzylepnymi łatkami park tool, i jest ok.

Dodam, że zakładałem je na nowe Veloflexy Corsa i pod koniec wsuwania opony na obręcz pojawił się problem, który rozwiązałem następująco:
Ręcznik kuchenny skropiłem kapką oliwy, posmarowałem nim łyżkę do opon oraz samą oponę i poszło... jak po maśle. Użyłem zero siły, co było znacznie bezpieczniejsze dla dętek. A oliwa? Dla włoskich opon nie był to problem. ;-)

#149 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 maj 2012 - 21:42

Ewentualnie zamiast oliwy, kropelka mydła w płynie.

#150 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 17 maj 2012 - 15:33

Przygotowuję koła startowe i nie wiem jakie dętki kupić. Mam już opony Schwalbe Ultremo ZX i zastanawiałem się nad dętkami Schwalbe SV20 (http://allegro.pl/de...2348266701.html). Czy jest coś lepszego za te pieniądze?

#151 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 maj 2012 - 17:55

W odpowiedzi na pytanie o opaski, należy używać zawsze, nawet przy wysokich stożkach, ja miałem, ciut za wąską opaskę i mi rozwaliło tak dętkę, że łatka nawet nie pomoże. Moja obręcz ma szerokość wewnętrzną 13mm, zakupiłem opaski Panacer o szerokości 15mm, takie zielonkawo-przezroczyste i idealnie pasują do tych obręczy. pięknie wypełniają całą obręcz i bez strachu, że uszkodzę dętkę o ostre krawędzi otworów na nyple.

#152 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 17 maj 2012 - 20:06

Opinia:
- dętka Foss - tandeta i mistrzostwo Azji w marketingu, nie trzyma powietrza, szczególnie przy wentylu, trzeba dopompowywać, jest przebijalna jak każda dętka, po zmianie opon może się odkształcić i wygląda jak zużyty kondom - NIE POLECAM :)

- Vittoria - pierwsze wrażenie - ładnie wykonana, szczególnie wentylek sprawia pozytywne wrażenie, ładnie się pompuje, wystarcza gładko na stożek 30, zobaczymy jak będzie dalej ...

#153 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 28 maj 2012 - 11:56

Kupiłem Kendę Ultra Lite, i jej waga razem z zatyczką to równe 70g, a więc tak jak podaje producent. Powietrze trzyma dobrze i nie powinno z nią być problemów. W tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego. A dałem za nią 20zł. Z przodu mam Vittorię i też mogę polecić, choć już trochę cięższa jest. Ale przez cały sezon zero kapci, trzyma też nieźle.

#154 duncanlove

duncanlove
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądszcin

Napisano 30 maj 2012 - 19:07

Mam problem. Ostatnio złapałem kapcia, wyrzuciłem starą dętke i założyłem nową (dokładnie taką: http://sklep.roweryt...-butyl78-detail ) podpompowałem małą pompka i było ok. Dzisiaj doszła pompka z manometrem. Nabiłem 7,5atm i odstawiłem rower. Po chwili strzał i tsssssss. No mówie zdarza się, założyłem drugą taką samą i nabiłem do 6,9 atm. Znowu pare minut i bum tsssss.

Teraz pytanie: jakąś trefna partie trafiłem? Może leżały za długo? Co polecacie z dętek (jakieś tanie najlepiej, conti race?)

#155 MlodyBarney

MlodyBarney
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądChorzów

Napisano 30 maj 2012 - 19:17

Sprawdź czy nie masz czegoś w oponie wbitego

#156 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 30 maj 2012 - 19:24

jakąś trefna partie trafiłem? Może leżały za długo?

A może coś źle robisz przy zakładaniu ? - np. przyszczypujesz.
Albo opaska ci się przesunęła i dętka wpukla się do otworu w obręczy ?
Albo coś siedzi w oponie i kaleczy ci kolejne dętki - tak jak pisał MlodyBarney, - sprawdź ręką od wewnętrznej str opony bardzo dokładnie - wcześniej zaznacz na dętce, gdzie była dziura i tam najdokładniej sprawdzaj.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#157 duncanlove

duncanlove
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądszcin

Napisano 30 maj 2012 - 19:49

Sprawdziłem oponę bardzo dokładnie i nic tam nie ma. Dziury w obu przypadkach są od strony wewnętrznej (od stron wentyla) a nie od strony opony. Są dwa wypuklenia (bardzo wyraźne, prawie przebicia) dokładnie jak są dziury (mam opaskę, nie jest przesunięta). Przebicie wygląda jakby to ktoś zrobił małym szpikulcem, ale przecież nie pompuje tak mocno żeby opona sięgała tych szpikulców

#158 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 30 maj 2012 - 20:30

A jaką masz opaskę na obręcz? Wygląda na to, że opaska nie jest dostosowana do tak wysokich ciśnień albo jest kiepskiej jakości. Jeśli jest to opaska tekstylna, może już się zestarzała i trzeba ją wymienić. Miałem podobny problem z dętkami Maxxis Flyweight i dołączanymi opaskami, które po jakimś czasie mocno się wgłębiały w otwory na nyple i dętki po dopompowaniu do maksymalnego ciśnienia często pękały właśnie w tym miejscu. Po wyjęciu dętki widać było ślady po tych dołkach.
Może być też tak, że opaska jest minimalnie za wąska, ale dopiero pod ciśnieniem odsłania otwór na nypel.

Najlepiej założyć nową opaskę i sprawdzić. Nie sądzę, aby była to wina dętki, zwłaszcza, że nie jest to jeszcze jakiś superlekki model (z nimi bywa różnie).

#159 duncanlove

duncanlove
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • Skądszcin

Napisano 30 maj 2012 - 21:32

Hmmm opaske mam fabryczną, to dziwne ale w tylnim kole jest taka sama i nie ma problemu. Przeczyściłem obręcz i opone taki szorowakiem do garów, kupie też nowe taśmy i zobaczymy. Co polecacie z taśm?

#160 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 maj 2012 - 22:19

Pewnie to szprycha...

Dodaj odpowiedź