Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Rama Accent] Dobry Wybór Na Początek?

24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hogg

Hogg
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 20 maj 2014 - 22:04

Czy ktoś z bardziej objeżdżonych kolegów może mi podpowiedzieć, czy ramy Accenta są warte zainteresowania dla amatora? Planuję na tej bazie złożyć pierwszą szosę (budżetową, więc pewnie i części używki.  Czy rozmiar 580 mm będzie dla mnie odpowiedni? Czy raczej rozglądać się za czymś 600 mm + ? Mam 188-89 cm wzrostu. Pozdrawiam.

https://velo.pl/mark...t?kategoria=189

#2 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 20 maj 2014 - 22:34

Ja mam Apexa. Dla amatora całkiem przyzwoita. Patrz na tabelę z rozmiarami,bo np rozmiar 500 ma górną rurę 535 mm. A najważniejsza jest dł górnej. Myślę, że dlaa Ciebie górna 580 całkowicie wystarczy. Pozdr

#3 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 20 maj 2014 - 22:37

Sporo ludzi składa sobie rowery na tych ramach i nie narzekają. Moim zdaniem Accent robi rzeczy na poziomie dostatecznym i tylko tyle. W tej cenie trudno znaleźc nową ramę, z tym że ona jest bez widelca. Trzeba więc dobrac widelec,co wcale nie jest łatwe, jeżeli ma on jakoś spasowac się z ramą, do tego cena z nowym pewnie wyjdzie ok. 1 tyś zł. Za tę cenę lub zbliżoną możesz sobie już kupic np. Corratec Dolomiti, lub jakąś fajną używkę. Np. taką meridę

http://www.rowery-se...wa.pl/page3.php

Rynek jest tak nasycony, że wdobie netu znajdziesz coś lepszego niż Accent. Tym bardziej że w rozmiarze którego poszukujesz jest łatwiej coś znalec - rozm. 58 - 60 nie sa rozchwytywane - leżą często i sprzedawcy marzą żeby się ich pozbyc po dobrych cenach.

#4 Hogg

Hogg
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 21 maj 2014 - 08:15

Dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam.

#5 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 30 maj 2014 - 21:09

Hogg a widziałeś coś takiego?:

http://www.koral.bie...lu_roz_58cm.htm

#6 Hogg

Hogg
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 02 czerwiec 2014 - 07:17

Nie, nie widziałem. Myślisz, że na mój wzrost będzie dobre?

Nie bardzo ogarniam temat.

#7 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2014 - 16:36

Myślę że na wzrost może byc dobra - zawsze to jakaś alternatywa dla tego Accenta. Dopytaj o szczegóły sprzedawcę - szczególnie o rodzaj gwintu, dostępnośc sterów, czy mają do niego widelec, i może fotki całego roweru na tej ramie. Przy tej wielkości waga ramy całkiem przyzwoita.

#8 jadak

jadak
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 08:39

podpinam się pod temat. Czy ktoś już na forum ma rowerek na takiej ramie Accent Draft? Mnie zainteresowała waga tej ramy 1440g + do tego mam upatrzony bardzo lekki widelec Carbon Ritchey. Waga takiego setu wyjdzie poniżej 1750g, i w dodatku wszystko na nowych częściach. Zestaw będzie używany do amatorskich maratonów szosowych.

#9 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 10 czerwiec 2014 - 09:56

Dziwaczna geometria na mój rozum - górna hura horyzontalnie 565mm w rozmiarze S?! Z tego by wynikało, że S-ka jest dla osobników o wzroście ponad 180cm, a następne rozmiary dla jeszcze wyższych :)))

#10 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:10

Patrz raczej na TT, a to 545mm. Wszak rura sterowa jest pod kątem. pozdr

#11 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 10 czerwiec 2014 - 11:15

Nachylenie rury sterowej (i podsiodłowej) nie ma tu nic do rzeczy, wprowadzasz zamęt.

(BTW - jak się tak upierasz to ci napiszę, że 545mm wymiaru realnego górnej rury to _też_ jest dziwacznie dużo, jak na najmniejszy wymiar ramy tego modelu)

Patrzy się na TTh - po to wprowadzono tę wielkość żeby różne nachylenie górnej rury (sloping) nie powodowało chaosu w wymiarach. A wymiar _horyzontalny_ jest uniwersalny.

Ta rama Accenta jest po prostu ekstremalnie długa.

• mikroos lubi to

#12 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 czerwiec 2014 - 11:50

Mało tego, w dodatku pomiędzy rozmiarem S a L jest zaledwie 20 mm różnicy w długości. Absurd.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#13 jadak

jadak
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 12:43

W takim razie odpuszczam sobie tę ramę :/ a szkoda, bo takiej wagi w takiej cenie raczej nie znajdę :( narazie jeżdżę na ekstremalnie długiej ramie Leader ze zmienionym mostkiem 50mm +15st, ale plecy i kark i tak bolą. Pomijam, że jest zaduża na mnie (56 cm na 176 cm wzrostu)

#14 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 11 czerwiec 2014 - 07:15

Przyjrzyj sie jeszcze ramie Accent Apex (trochę cięższa), choć też jest długa - ale jest więcej rozmiarów do wyboru. Producent jednak nie podaje TTh, więc musiałbyś się bezwzględnie przymierzyć - poszukaj kogoś kto ma ten rower np. na www.bikestats.pl

http://allegro.pl/ra...4314721208.html - ciekawe, ale trzeba by dopytać o dokładną geometrię, bo opis jest dość bełkotliwy i nie wiadomo, czy to 56 czy 54. Boje się, że jednak 56.

#15 lina

lina
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 14 wrzesień 2014 - 20:03

Mam rowerek na bazie accenta draft, faktycznie ta rama jest bardzo długa. Przy moich 181cm "S" to max, mam mostek 90mm, ale chyba będę zmieniał na 80mm. Sama rama jako rama pierwszej szosy na 100% się sprawdzi, ma szlifowane spawy, wewnętrzne prowadzenie linki hamulca, więc jest wyraźny przeskok w porównaniu z Apexem. Sztywność porównywalna do apexa, na moje 100kg wystarcza.

#16 krzys840

krzys840
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Skądczestochowa

Napisano 30 wrzesień 2014 - 20:58

W takim razie odpuszczam sobie tę ramę :/ a szkoda, bo takiej wagi w takiej cenie raczej nie znajdę :( narazie jeżdżę na ekstremalnie długiej ramie Leader ze zmienionym mostkiem 50mm +15st, ale plecy i kark i tak bolą. Pomijam, że jest zaduża na mnie (56 cm na 176 cm wzrostu)

Witam.Ja ujeżdżam taką ramę,rozm 54.Co do ramy to Merida się umywa pod względem sztywności,bardzo wygodna,złożona na ultegrze 6700.Waga rowerku to niecałe 8 kg,na treningi rewelacja.

Pozdrawiam.

#17 krzys840

krzys840
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Skądczestochowa

Napisano 30 wrzesień 2014 - 21:02

Mam rowerek na bazie accenta draft, faktycznie ta rama jest bardzo długa. Przy moich 181cm "S" to max, mam mostek 90mm, ale chyba będę zmieniał na 80mm. Sama rama jako rama pierwszej szosy na 100% się sprawdzi, ma szlifowane spawy, wewnętrzne prowadzenie linki hamulca, więc jest wyraźny przeskok w porównaniu z Apexem. Sztywność porównywalna do apexa, na moje 100kg wystarcza.

A to ciekawe,też posiadam Drafta,rozmiar M(54),mam 176cm ,mostek 110,dla mnie bardzo wygodna,może masz krótkie nogi??

#18 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 30 wrzesień 2014 - 21:10

Krótkie nogi? Jak rama "S" i skracanie mostka z 90 na 80 to na pewno krótkie ręce. Wszystko jakoś nadzwyczajnie krótko wychodzi ;-)

#19 krzys840

krzys840
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Skądczestochowa

Napisano 30 wrzesień 2014 - 21:28

Krótkie nogi? Jak rama "S" i skracanie mostka z 90 na 80 to na pewno krótkie ręce. Wszystko jakoś nadzwyczajnie krótko wychodzi ;-)

Fakt ,to raczej ręce :-D :-D

#20 lina

lina
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 30 wrzesień 2014 - 21:48

Nogi raczej długie (sztyca na maxa wysunięta). Co do długości całego roweru to porównajcie "standardowy" rozmiar 540, który ma długość górnej rury ~550-560mm z Apex-em, który w rozmiarze S ma długość górnej rury 565mm, dodając kąt rury podsiodłowej 73st co z mocno wysuniętą sztycą zawsze jeszcze trochę odsuną tułów od kierownicy, więc założenie mostka 90-tki nie jest niczym nienormalnym. 80-tki chyba jednak nie będę zakładał - bo chodzi raczej nie o krótkie ręce, ale raczej o jeszcze niewytrenowany grzbiet.

Dodaj odpowiedź