Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Rama Accent] Dobry Wybór Na Początek?

24 odpowiedzi w tym temacie

#21 krzys840

krzys840
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Skądczestochowa

Napisano 30 wrzesień 2014 - 22:05

Nogi raczej długie (sztyca na maxa wysunięta). Co do długości całego roweru to porównajcie "standardowy" rozmiar 540, który ma długość górnej rury ~550-560mm z Apex-em, który w rozmiarze S ma długość górnej rury 565mm, dodając kąt rury podsiodłowej 73st co z mocno wysuniętą sztycą zawsze jeszcze trochę odsuną tułów od kierownicy, więc założenie mostka 90-tki nie jest niczym nienormalnym. 80-tki chyba jednak nie będę zakładał - bo chodzi raczej nie o krótkie ręce, ale raczej o jeszcze niewytrenowany grzbiet.

Powiem tak kolego,wcześniej jeżdziłem na ramie apex 540,miałem dzwona z samochodem i usiałem na szybkiego zmienić ramę,dorwałem drafta rozm.52 i rama była po prostu za krótka,a według tabelki to draft 52 to niby to samo co apex 54,proble w tym że draft jest bardziej opadający i dlatego kupiłem rozm.54,przełożyłem bebechy z apexa,wsiadłem pierwszy raz i czułem się jak bym w ogóle  ramy nie zmieniał.

#22 lina

lina
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 30 wrzesień 2014 - 22:31

Powiem tak kolego,wcześniej jeżdziłem na ramie apex 540,miałem dzwona z samochodem i usiałem na szybkiego zmienić ramę,dorwałem drafta rozm.52 i rama była po prostu za krótka,a według tabelki to draft 52 to niby to samo co apex 54,proble w tym że draft jest bardziej opadający i dlatego kupiłem rozm.54,przełożyłem bebechy z apexa,wsiadłem pierwszy raz i czułem się jak bym w ogóle  ramy nie zmieniał.

Apex 540 ma długość górnej rury 554mm, Draft w rozmiarze S ma długość 565mm, natomiast Draft 540 czyli M-ka ma długość górnej rury 574mm czyli 20mm więcej niż Twoja poprzednia rama. W szosie 20mm to dosyć dużo.

Ja przed zakupem testowałem Apexa 540 z mostkiem 100mm i rama mi pasowała, ale finalnie wybrałem drafta rozmiar S z mostkiem 90mm i (poza krótkim okresem, kiedy rozważałem zmianę mostka na 80mm) też nie narzekam.

PS. Jako Draft-a 520 masz na myśli S-kę?

#23 ecik

ecik
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 21:33

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czy rama ,,Draft"ma asymetryczne tylne widełki(takie wgniecenie na prawej rurce od zewnętrznej strony jakby miejsce na korbę)?

#24 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 listopad 2014 - 21:49

Na blaty korby. W pierwszej chwili też się zastanawiałem, czy jakaś walnięta dojechała.

#25 ecik

ecik
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 22:08

No właśnie ,te same rozterki. Dziękuję za odpowiedź . :-D

Dodaj odpowiedź