Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#361 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 wrzesień 2010 - 19:35

Ja mam 1609 i działa dobrze. Na koncówce baterii może rozłączać ale chyba to logiczne.

u2250y2014v3.gif

#362 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 16 wrzesień 2010 - 20:44

Bizon77, a instrukcji nie dostałeś? :>
Część z odpowiedzi znajdziesz na stronie Garmina ...

#363 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 16 wrzesień 2010 - 21:21

Jakby dostał po polsku to bym się nie pytał .Po pierwsze instrukcja jest ogólna a na stronie jest po ang niestety ang dopiero się uczę więc nie rozumiem wszystkiego

#364 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 wrzesień 2010 - 21:22

translate.google.pl i po problemie

u2250y2014v3.gif

#365 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 16 wrzesień 2010 - 23:21

Bizon77, a to sorry. Myślałem, że to standard, że sprzedający dołącza instrukcję do takiego drogiego produktu. Ale to chyba tylko mi się tak pofarciło ;) Tak więc polecam zarejestrowanie się na stronie Garmina i poczytanie tam wszystkiego - już w języku polskim :)

#366 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 wrzesień 2010 - 07:45

Do użytkowników garmin 500
-gps/staelita-jakiś słupki co to jest wskazuje satelity czy co ?
w danych które może wyświetlać licznik są następujące możliwości których nie kumam
-tetno -sr.maks-tętno średnie max ?
-tetno-sr.rez.-tego to nie mam pojęcia-co znaczy rez
-vs-30s avg -co to ?
-czas od pocz.-co to za czas od początku czego ?
-Ustawienia/ustaw.roweru/sred.dane-mamy tutaj -rytm i moc -i możliwość wyboru sr.niezerowa i sr.zerowa -co powodują te opcje
-Ustawienia/ustaw.roweru/info o starcie-co to za opcja ?
-Ustawienia/ustaw.roweru/strefy ogran.pl-to to już czarna magie dla mnie co to są za dane?

Akurat nie mam przy sobie polskiej instrukcji do 500 (aczkolwiek dostałem w zestawie, jest w domciu obecnie), posiłkuję się wersją ang.

Słupki - ilość widzianych przez odbiornik satelitów i moc sygnału.

tętno śr maks -zapewne chodzi Ci o średni % tętna maksymalnego?

rezerwa tętna - poczytaj sobie - wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę np. google hasło i dowiesz się sporo. W skrócie: rezerwa tętna (HRR) to różnica między tętnem maksymalnym (HRmax), a tętnem spoczynkowym (HRrest). HRR jest podstawą wyliczenia stref wysiłku. Jest to zakres zmian tętna w zależności od intensywności ćwiczenia. HRR jest równe rezerwie absorpcji tlenu (VO2R).

vs-30s avg - jak sama nazwa wskazuje: średnia prędkość pionowa (VS = Vertical Speed) wyliczana z ostatnich 30 sekund.

czas od pocz.-co to za czas od początku czego -> od naciśnięcia start, do naciśnięcia Reset (czyli wyzerowania wyświetlanych wyników i jednocześnie zapisania danej aktywności do pliku - bez tego w historii nie będzie nic)

sr.niezerowa i sr.zerowa - średnie wyliczane z uwzględnieniem (lub nie) wartości zero. Czyli jeśli kadencja jest równa zero (np. przy zjeździe) to licznik do wyliczenia średniej kadencji może uwzględnić czas gdy nie kręcisz korbą, lub tego czasu nie uwzględniać. Czyli wciskasz start, jedziesz pierwszą minutę w rytmie (kadencji) 90 obr/min, drugą minutę nie kręcąc korbą (dla uproszczenia) - średnia kadencja przy średniej niezerowej będzie wynosić 90 obr/min (rpm), w przypadku śrdeniej zerowej zero będzie uwzględniane, czyli kadencja średnia (wyświetlana) to 45 rpm.
Nie używać średnich niezerowych dla pomiaru mocy - bzdury wychodzą, aczkolwiek Ciebie to pewno nie dotyczy (mnie również ;-) )

Informacja o starcie - proste i b.przydatne. Licznik rejestruje dane tylko wtedy, gdy wciśniesz przycisk start. W innym przypadku, będzie tylko wyświetlał te dane, bez rejestracji w plikach aktywności. Żeby się nie okazało, że po treningu (oczywiście przed zrzutem danych należy wcisnąć reset wyświetlacza przez kilka s - nie mylić z soft resetem licznika, możliwego do wykonania np. przy zablokowaniu licznika) nie masz żadnych danych w historii, bo po prostu zapomniałeś wcisnąć przycisk startu. Przejście z innych liczników na e500 może właśnie tym się kończyć - przynajmniej na początku użytkowania. Ja w polarze cs200 miałem ustawiony autostart licznika przy wykryciu ruchu, czyli nie musiałem pamiętać o włączeniu. W e500 nie ma możliwości autostartu (przypominam - chodzi o autostart rejestracji danych!), trzeba ręcznie wcisnąć start. Dlatego po włączeniu tej opcji, po wykryciu ruchu komputerek wrzuca na ekran planszę informującą, że wykryto ruch, wciśnięcie startu spowoduje rozpoczęcie rejestracji danych, wciśnięcie innego przycisku anulowanie wyświetlania tego komunikatu.
Można skonfigurować wyświetlenie tego ekranu jako jednorazowe, powtarzalne (ileś tam opcji czasowych do wyboru), lub wyłączyć.
Dodatkowo (choć się o to nie pytasz) można ustawić sobie autopauzę, w przypadku zatrzymania się np. na światłach czas zatrzymania nie będzie uwzględniony w np. vśred. ruchu (vśr ogólnej tak).

Ustawienia/ustaw.roweru/strefy ogran. - prawdopodobnie chodzi Ci o strefy prędkości, definiuje się to indywidualnie w programie Garmin Traning Center, gdzie można nadać swoje nazwy stref prędkości i przypisać odpowiednią dla Ciebie prędkość. Strefy te są użyteczne w przypadkach zaplanowania treningu (również w programie GTC) - czyli możesz np. zaplanować sobie trening typu 20 minut rozgrzewki w tętnie 50% HRmax, następnie 5 minut w strefie prędkości 3 (przypuśćmy, że strefa ta odpowiada prędkości 30 - 35 km/h - jest to do zdefiniowania przez Ciebie!), kolejna minuta sprint do osiągnięcia 90% HRmax, odpoczynek do spadku HR do poziomu 70% i powtórzyć 5 razy. Później jazda przez 10 minut w strefie prędkości 35 - 40 km/h. I tak dalej - tu pokazuję tylko (wysysając z palca) jak można wykorzystać programowalne strefy prędkości. Oczywiście można w treningu używać również stref kadencji (czyli np. jazda ileś tam minut z określoną kadencją). Licznik będzie wyświetlał dyspozycje co powinno być robione i strofował, że np. tętno jest za niskie, lub prędkość za wysoka.

Bizon77, a to sorry. Myślałem, że to standard, że sprzedający dołącza instrukcję do takiego drogiego produktu. Ale to chyba tylko mi się tak pofarciło ;) Tak więc polecam zarejestrowanie się na stronie Garmina i poczytanie tam wszystkiego - już w języku polskim :)

Hymm... A gdzie masz w j.polskim instrukcję na stronie garmina? Tam nawet opisu e500 nie ma... Ani też 800, ostatnim modelem jest e705...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#367 Tomas_1982

Tomas_1982
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 wrzesień 2010 - 08:11

Witam,

Znalazłem na allegro GPSport Holux 245 http://allegro.pl/ho...1222057764.html

Ktoś korzysta, korzystał, zna kogoś kto wypróbował i może podzielić się opinią?

Dzięki

#368 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 17 wrzesień 2010 - 13:33

Wielkie dzięki prozor nie ukrywam ,że mi bardzo pomogłeś :)
woody używając translate google wychodzą pierdoły

#369 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 wrzesień 2010 - 21:06

Jakby co, to pytaj - obecnie zaczynam używać e500 jako trenera na trenażerze. Jeśli ktoś mówi, że trening na trenażerze jest nudny, to pewno kręci bez celu i programu treningowego. Pięćsetka (jak i inne edge) może służyć jako doskonały trener wymuszający określony plan treningowy. "Okrążenia" po 5 minut z różnymi parametrami treningowymi np. określona strefa tętna, kadencja, prędkość, odległość - przy czym mogą być uwzględnione jednocześnie dwa czynniki:
pierwszy to:
- przejechanie określonego dystansu, lub
- przekroczenie określonego tętna, lub
- spadek tętna poniżej określonego poziomu, lub
- spalenie pewnej ilości kalorii, lub
- wciśnięcie przycisku "lap"
drugi to połączenie jednego z w/w warunków wraz z:
- utrzymaniem szybkości w określonej strefie (wytłumaczyłem to wyżej), lub
- utrzymanie kadencji w określonej strefie, lub
- utrzymanie tętna w określonej strefie, lub
- nie sprecyzowanie warunku

co więcej, każdy z etapów może być wykonywany w pętli - ilość narzucona przez trenera (lub użytkownika), czyli np. trenując kadencję programujemy:
Powtórz etapy poniżej 3 razy:
------------------------------------------------------------------------
Blatx15 przez 30s, kadencja między 90, a 100
Młynekx15 przez 30s, kadencja między 85, a 85, etap odpoczynek
-------------------------------------------------------------------------
Przejście do nast. etapu: 1:30s w kadencji między 75, a 85 (etap odpoczynek)
Powtórz etapy poniżej 5 razy:
-----------------------------------------------
CAD1: 15s, kadencja: 95 - 100 rpm
CAD2: 15s, kadencja: 100 - 110 rpm
CAD3: 15s, kadencja: 110 - 120 rpm
CAD4: 15s, kadencja: 120 - 130 rpm
Odpoczynek: 1min, kadencja 70 - 89 rpm (etap odpoczynek)
-------------------------------------------------
Przejście do nast. etapu: 1min w kadencji między 70, a 80 (etap odpoczynek).

Powyższy plan jest częścią planu treningowego taxa na trening kadencji (dochodzi jeszcze trening pojedynczej nogi na zmianę w pętli powtarzanej 5 razy i rozjazd - razem chyba z 30 minut) ale pokazuje jak łatwo jest uzyskać plan treningowy, co więcej przy tak określonym planie nie ma czasu na nudę, licznik wymusza komunikatami określoną aktywność.

Jeśli ktoś ma prosty trenażer (jak ja), bez wyrafinowanych komputerków treningowych, to e500 będzie uniwersalnym komputerem i na szosę i na trenażer.

#370 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 20 wrzesień 2010 - 19:48

Co do zakładki wyścig to widzę ,że można tu wczytać swoje wcześniejsze jazdy i rozumiem ,że ścigamy się z samym sobą .Jedna kropka pokazuje jak jechaliśmy wcześniej a druga jak jedziemy obecnie tak to jest ?
Drugie pytanie co do pkt wysokości który wpisujemy .Nie kumam tu czegoś wpisałem 259 m i teraz po załączeniu mam 230 m dlaczego jest taka różnica .Myślałem ze zapisując mu te 259 m zawsze po złączeniu pokaże taką wysokość .Dlaczego nie ma tej wartości ?

#371 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 wrzesień 2010 - 21:47

Co do zakładki wyścig to widzę ,że można tu wczytać swoje wcześniejsze jazdy i rozumiem ,że ścigamy się z samym sobą .Jedna kropka pokazuje jak jechaliśmy wcześniej a druga jak jedziemy obecnie tak to jest ?
Drugie pytanie co do pkt wysokości który wpisujemy .Nie kumam tu czegoś wpisałem 259 m i teraz po załączeniu mam 230 m dlaczego jest taka różnica .Myślałem ze zapisując mu te 259 m zawsze po złączeniu pokaże taką wysokość .Dlaczego nie ma tej wartości ?

Kursy są tworzone na podstawie przebytych aktywności - czyli wchodzisz w wyścigi -> nowy -> wybierasz aktywność (np. "Dziś" parametry są widoczne na ekranie), komputerek kopiuje dane i umieszcza pod nazwą np. 000. Można już wybrać kurs i ścigać się z kropką. Istnieje również inny sposób przygotowania kursu - opisywałem to już poprzednio.
Punkty wysokości działają u mnie dobrze - wybierasz GPS -> Ust. wysok. -> jak masz odczyt satelity to możesz potwierdzić "Zap." ewentualnie skorygować ręcznie Wys.(okość) i wtedy potwierdzić. Po wciśnięciu przycisku start (prawy górny) jeśli odbiornik stwierdzi, że jakiś zapisany punkt wysokościowy jest w zasięgu do 30m, to przyjmuje, że jesteś właśnie na tej wysokości. To działa na 100%. Być może nie wciskasz "start"? Samo włączenie e500 nie spowoduje, że licznik automatycznie skalibruje wysokość - to dzieje się dopiero po wciśnięciu startu.

Aha, jeszcze coś - tak jak pisałem wcześniej o wysokościomierzach barometrycznych, mierzą one ciśnienie atm i przyjmują, że jest stałe, a jego zmiany są efektem poruszania się w pionie. Stąd też można zaobserwować dziwne odczyty wysokościowe licznika przy zmianach ciśnienia - przypuśćmy, że kalibrowałeś licznik wczoraj, dzisiaj włączysz i ze zdziwieniem stwierdzasz, że masz prawie 30m niżej? Ki diabeł? Po prostu ciśnienie atm. wzrosło i stąd ten dziwny wynik. Po uruchomieniu licznika powinien on znaleźć wpisany przez Ciebie punkt wysokościowy i skalibrować dla właściwej wartości. Właśnie sprawdziłem - działa ;-)

#372 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 21 wrzesień 2010 - 09:14

Dzięki:) .A powiedz mi jeszcze taką rzecz czy można w jakiś ktokolwiek sposób zmieniać całkowite km w liczniku jak i czas -zakładka podsumowanie czy to jest po prostu nie do ruszenia.

#373 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 21 wrzesień 2010 - 11:39

A ja proponuję przenieść wszystkie posty dotyczące Edge 500 do oddzielnego tematu i stworzyć tym samym swoistą instrukcję obsługi. Na pewno się przyda (mi też;))

#374 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 21 wrzesień 2010 - 13:08

A ja proponuję przenieść wszystkie posty dotyczące Edge 500 do oddzielnego tematu i stworzyć tym samym swoistą instrukcję obsługi. Na pewno się przyda (mi też;))

Dobry pomysł. Ja już zamówiłem 500 w wersji bundle + opaska na rękę.
No i jakiś medal dla prozora by się przydał.

#375 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 21 wrzesień 2010 - 14:29

Nie miałbym nic przeciwko temu :)

#376 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 wrzesień 2010 - 14:46

Czort z medalem ;) ale faktycznie prosimy bardzo o wyodrębnienie tematu Garmina do osobnego wątku - z uwagi na fakt, że garminowskie edże ;-) mają z sobą wiele wspólnego, to proponuję utworzyć wątek o nazwie "Garmin Edge", który zawierałby tematy dotyczące wszystkich edżów - aczkolwiek pewno większość postów będzie tyczyć typowo szosowego e500.

Teoretycznie na niektórych forach polskich są wzmianki o e500, ale zdecydowanie mało tego. Na garminowskim forum trochę jest, ale z punktu widzenia zastosowań szosowych też nie aż tak dużo. Inna sprawa, że sporo można podciągnąć z innych edżów... Zwłaszcza w dziale cycling

W końcu Edge to nie tylko licznik, ale również pulsometr, a przede wszystkim komputer treningowy.

Danych w podsumowaniu niestety nie zmienimy - póki co, choć nie jestem tego pewny, czy nie da się poprzez edycję jednego z plików konfiguracyjnych, mianowicie Totals.fit. Pewno tak, ale w odróżnieniu od wcześniejszych .tcx'ów nie da się tego łatwo otworzyć. Są programy pozwalające konwertować fit na tcx, ale dotyczy to tylko plików aktywności i kursów, nie da się nimi przekonwertować (i to na dodatek w dwie strony) plików konfiguracyjnych.
Użytkownicy na forum garmina wnoszą, żeby w przyszłej wersji firmware wprowadzić możliwość zmiany podsumowania na wyświetlanie przebiegu rowerów z podziałem na faktycznie używane. Póki co podsumowanie pokazuje tylko przebieg łączny od początku użytkowania e500. Oczywiście można wykasować ręcznie z poziomu urządzenia (Historia -> Usuń -> Wszystkie sumy) - ale przestawić nie da się ;(

#377 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 wrzesień 2010 - 07:05

Właśnie poprosiłem Macieja (przez PW) o przeniesienie sensownych wpisów na temat edge500 z tego wątku do utworzonego przeze mnie wątku Garmin EDGE - od teraz tam proszę umieszczać swoje pytania, odpowiedzi, przemyślenia, sposoby jak sprawić, żeby komputerek nie był tylko "licznikiem z pulsometrem" ale tym czym faktycznie jest - czyli komputerkiem treningowym.

#378 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 22 wrzesień 2010 - 13:34

Witam. Zamierzam kupić licznik Sigmy STS 1609 lub 1909 ( z monitorem serca) . Prosił bym o opinie osób które korzystają z któregoś. Do tej pory używałem Sigmy w wersji z kablem i nie był z nim żadnych problemów.

#379 suf

suf
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądBemowo k/Warszawy

Napisano 22 wrzesień 2010 - 14:15

Aktualnie korzystam z 1609 i jestem bardzo zadowolony. Jedyne ale to to by dobrze zalozyc w trzymadlo bo inaczej wariuej (?? nie mam pojecia czemu). Pozatem bez zarzutu, choc to dopiero 600km

#380 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 27 wrzesień 2010 - 21:49

http://centrumrowero...rodukt-zakladki
Ktoś użytkuje, może coś na ten temat powiedzieć?
Czy lepiej dołożyć do CS200?

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

Dodaj odpowiedź