Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#381 remont

remont
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 październik 2010 - 09:06

http://centrumrowerowe.pl/01801057016/Ciclosport-HAC_4_Pro_Plus_licznik__puls/Produkt.aspx?cid=o#produkt-zakladki
Ktoś użytkuje, może coś na ten temat powiedzieć?
Czy lepiej dołożyć do CS200?

cs200=szajs, szkoda kasy
1. pada wyświetlacz, znikają piksele (pierwsze problemy wkrótce po zakupie)
2. pulsometr odmówił posłuszeństwa po 1,5roku
3. pomiar dystansu zaczyna też szwankować
nie jest to problem baterii

#382 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 październik 2010 - 10:51

Trzeba było reklamować zaraz po zakupie. Jesteś pewny, że kłopoty z pulsometrem i dystansem to nie problem baterii? U mnie po ok. 1,5 roku wystąpiły problemy z odbiorem danych najpierw z opaski, później z czujników prędkości/kadencji. Wymieniłem baterię w odbiorniku i dalej lipa, sprawdziłem baterię - była kiepska, wymieniłem na sprawdzoną i na 100% dobrą i działa jak nowy. Ja tam ze swojego SC200 byłem zadowolony.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#383 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 15 listopad 2010 - 11:15

Pytanko do mających styczność z licznikami CicloSport. Posiadam model CM4.2HR.
Dokupienie zestawu (nadajnika na widelec i podstawki na kierę) to koszt około 150 zł albo nawet i więcej. Poza tym z dostępnością jest ciężko, nawet bardzo.
Wykombinowałem sobie kupno kompletnego licznika (inna seria), najtańszego (bezprzewodowego) z tym samym typem podstawki na kierownicę (koszt około 80 zł). Pytanie czy jak założę swój stary licznik, czy wszystkie funkcje będę miał dostępne. Według mnie (patrząc na zdjęcia) podstawki są identyczne. Jednak nie jestem pewien czy to będzie wszystko śmigać jak należy.
Z góry dzięki za pomoc.

#384 roolez

roolez
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądBrodnica

Napisano 15 listopad 2010 - 12:27

A na www.sportus.pl pytałeś/sprawdzałeś? Miałem ten licznik, potem kupiłem 4.4A HR i akcesoria z tego wcześniejszego pasowały do 4.4, ale jak będzie w Twoim przypadku - można tylko zgadywać, chociaż jestem pewien niemal na 100%, że tak.

#385 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 15 listopad 2010 - 12:30

A na www.sportus.pl pytałeś/sprawdzałeś? Miałem ten licznik, potem kupiłem 4.4A HR i akcesoria z tego wcześniejszego pasowały do 4.4, ale jak będzie w Twoim przypadku - można tylko zgadywać, chociaż jestem pewien niemal na 100%, że tak.

Zadzwonię do nich, dzięki za link.
BTW: ten model 4.4A HR, chodzi o wysokości, jak się sprawuje ? Chodzi o to, jak dokładnie pokazuje przewyższenia itp ?

edit: no mają zestaw na drugi rower za 79 złociszy, tanio i według opisu będzie pasował na 100%

#386 roolez

roolez
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądBrodnica

Napisano 15 listopad 2010 - 12:49

A widzisz! :mrgreen:
CM 4.4A HR - wersja z altimetrem, który posiadam działa bez zarzutu. Byłem latem w Twoich stronach (oj, ciężko było pod Ząb, ciężko) i wysokości podawane przez niego niemal pokrywały się z tymi na mapach. Podstawa to wprowadzić prawidłową wysokość domową/startową. Najwyższa gór(k)a w mojej okolicy - Góra Dylewska, która wg mapy ma 312 m npm, licznik na jej szczycie pokazał 311.

Ale teraz to już kupiłbym Garmina

#387 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 27 listopad 2010 - 08:02

Po nowym roku mam zamiar zainwestować w nowy licznik. Zastanawiam się nad Garmin Edge 500 (tutaj o nic nie pytam bo na tym forum jest dosłownie o nim już wszystko), a także nad firmą Velomann. Ten model na Amazon.com i model v 1.31 na stronie Velomann. Generalnie moje pytanie czy ktoś miał bezpośredni kontakt z tą marką. Jeżeli tak to jakaś opinia mile widziana.

Ciclosport te najbardziej "wypasione" podobają mi się ale cena porównywalna do Garmina Edge 500 (więc tutaj wolałbym "garnka" ze względu na wymiary i wygląd), Sigma 9.0 odpada - nie chce tej marki. Zostaje jeszcze ewentualnie Velomann, tylko, że nie znam. Cena kusi jednak...

#388 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 28 listopad 2010 - 22:59

Właśnie. Ostro o tym myślę, bo mam kasę i wiem, że jak teraz nie kupię to już nie dorobie się takiego przez... dekadę :D
http://www.centrumro...rodukt-zakladki

Mówicie że się sprawdza... a jakbym chciał kadencję to dokupuje tylko ten magnesik??
ii widzieliscie taniej??

#389 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 08 grudzień 2010 - 00:20

Który licznik wybrać w przedziale 50 - 70 zł?

Sigma Sport BC-1009
http://img20.allegro...0/29/1344402964
7 językach do wyboru (brak polskiego)
Automatyczny Start / Stop
Wyświetlanie poziomu zużycia baterii gdy dochodzi do rozładowania
Funkcja backup (przechodzenie w stan spoczynku)
Funkcje rowerowe:
Rzeczywista prędkość
Średnia szybkość
Maksymalna prędkość
Dzienny dystans
Porównanie rzeczywistej i średniej prędkości
Dystans całkowity* (wyświetlany tylko podczas postoju)
Funkcje czasu:
Czas jazdy
Aktualna godzina
Czas całkowity* (wyświetlany tylko podczas postoju)
http://allegro.pl/li...64.html#gallery

SIGMA BC 906
http://img20.allegro...4/01/1338140116
Funkcje główne:
- 7 dostępnych języków
- wskaźnik zużycia baterii

Funkcje rowerowe:
- Prędkość aktualna
- prędkość maksymalna
- prędkość średnia
- porównanie prędkości średniej do aktualnej
- dystans całkowity (niedostępny podczas jazdy)
- dystans wycieczki

Funkcje czasu:
- zegar
- rzeczywisty czas jazdy
- całkowity czas jazdy (niedostępny podczas jazdy)
http://allegro.pl/si...16.html#gallery

#390 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 08 grudzień 2010 - 00:29

szpiler, używam BC 906 i jestem zadowolony. Moim zdaniem więcej funkcji nie jest potrzebne.

#391 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 09 grudzień 2010 - 13:00

radek_3131 a jest możliwość montażu tego licznika na mostku?

#392 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 09 grudzień 2010 - 13:03

Oczywiście. Praktycznie każdy model Sigmy ma podstawkę modułową, co umożliwia "przekręcenie" na mocowanie na mostek, lub na kierownicę.

#393 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 grudzień 2010 - 17:36

Moim zdaniem lepszy jest Sigma 1009, ponieważ funkcje praktycznie te same, cena nie wygórowana a jest nowszą wersją Bc 906.

#394 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 grudzień 2010 - 18:46

Mam 1009 i polecam. 8-)

#395 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 10 grudzień 2010 - 12:59

Dzięki za pomoc. Jako, że różnica w cenie miedzy tymi modelami wynosi całe 5zł 8-) zdecydowałem się na model SIGMA BC 1009.

#396 jaqbek

jaqbek
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądŚroda Wlkp./Poznań

Napisano 11 grudzień 2010 - 19:14

Witam.
Sorry za taki mały of top lecz nie chciałem zakładać nowego tematy dla takiej błahostki.
Mam pytanko czy się ktoś orientuje gdzie w Polsce można kupić uchwyt na licznik montowany do mostka. np. coś takiego http://www.wiggle.co...bon-checkpoint/

#397 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 11 grudzień 2010 - 20:05

Tak na wszelki wypadek, takie bajery są do kierownic zintegrowanych i zazwyczaj podstawki są robione pod dany model kierownicy i na przykład ten co podałeś jest pod kiere Ram

u5227y2014v4.gif

#398 jaqbek

jaqbek
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądŚroda Wlkp./Poznań

Napisano 11 grudzień 2010 - 22:32

Wiem
Mam jednak problem z zamontowaniem uchwytu do polara ponieważ na kierownicy zamontowany mam aerobar. Myślę, że bez większego problemu dało by się zamontować taki uchwyt to mostka.

#399 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 12 grudzień 2010 - 02:16

Pytanie:

Czy użytkuje ktoś komputerek Ergobrain ?

Bardzo mało wiadomości o tym wyrobie Campagnolo jest w sieci. Kiedyś znalazłem stronę/katalog, gdzie było podane z jakimi klamkomanetkami współpracuje - teraz za nic nie mogę trafić na tą stronę. Może ktoś opisze co on potrafi - wady i zalety w porównaniu do ogólnie dostępnych liczników.

Mam okazję kupić tanio ten licznik, ale nie wiem czy warto.

#400 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 12 grudzień 2010 - 12:36

jaqbek, popatrz na to: http://www.barbierip...t/prodotti.html - wydaje się, że do zamontowania na każdej kierownicy, przed mostkiem.

Jest do kupienia w Poznaniu, w Alexi-Raco - właśnie przysłali mi osprzęt Campy, a w paczce kilka katalogów, w tym Barbieri.
Niestety nie widzę tej pozycji w cenniku - będziesz musiał napisać do nich lub zadzwonić.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Dodaj odpowiedź