Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#621 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 25 luty 2012 - 12:09

Jaki licznik polecacie budżetowy. Wymogi to liczenie średniej prędkości i żeby pomiary prędkości były wiarygodne :)

Podoba mi się Sigma 1009, tylko kurcze 66zł z wysyłką. Coś tańszego i równie dobrego znacie ?

#622 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 luty 2012 - 12:15

przy kablach trzeba być precyzyjnym jak chirurg, bo jedno pociągnięcie i można niefortunnie wyrwać kabelek, to jest słabe, miałem kilka przewodowych liczników i wiem jak to się kończy, a nie sądzę, żeby Sigma robiła jakieś wyjątkowe kabelki

Ja miałem jakąś chińszczyznę, a teraz mam Sigmę, obydwa przewodowe. Zdejmowane i zakładane po kilka razy. Raz tylko przewód uszkodziłem gdy zdejmowałem z niego wcześniej założoną koszulkę termo. Lutownica nowa koszulka i po kwadransie naprawione. W tej kwestii ja pozostaję konserwatywny.

#623 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 25 luty 2012 - 12:53

jedno pociągnięcie i można niefortunnie wyrwać kabelek, to jest słabe

Wiesz, wolę urwać kabelek albo go zgubić niż stracić o wiele droższy bezprzewodowy czujnik...

#624 charliebrzoza

charliebrzoza
  • Użytkownik
  • 107 postów
  • SkądBliski Wschód

Napisano 25 luty 2012 - 13:22

już myślałem, że będę wiedział tyle co przed napisaniem mojego posta ale jednak przekonaliscie mnie zebym zakupil przewodowy 1609.
dziękuję za szybki odzew.

pozdrawiam

#625 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 25 luty 2012 - 15:01

Wiesz, wolę urwać kabelek albo go zgubić niż stracić o wiele droższy bezprzewodowy czujnik...

gdyby każdy tak myślał to nikt nie kupował by Garminów, Polarów itp.
poza tym w jaki sposób miałbyś stracić droższy bezprzewodowy ?
bo kilka osób twierdzi, że jest bardziej awaryjny ??? nieporozumienie

W ogóle dziwię Ci się, że nie kupujesz liczników w Carrefourze, jak spadnie na ziemię to mniejsza będzie strata niż jakby miała spaść przewodowa Sigma.
charliebrzoza,
Twoja decyzja, na pewno też Ci będzie długo służył ; )

#626 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 25 luty 2012 - 15:13

w jaki sposób miałbyś stracić droższy bezprzewodowy ?

Np. w kraksie, gdzie czujnik uległby uszkodzeniu lub zwyczajnie się gdzieś zgubił;)

dziwię Ci się, że nie kupujesz liczników w Carrefourze

Nie kupuję liczników, bo sam sobie je robię. Niedługo zaprezentuję owoc swojej pracy;)
To już będzie 2 wersja ze sporymi możliwościami.

#627 Gosc_OutsideR_*

Gosc_OutsideR_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2012 - 18:11

Jakie sa wasze typy licznikow bezprzewodowych najlepiej kompletnych tzn licznik+cad+pulsometr w jednym?

#628 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 25 luty 2012 - 19:06

Nie kupuję liczników, bo sam sobie je robię. Niedługo zaprezentuję owoc swojej pracy;)
To już będzie 2 wersja ze sporymi możliwościami.

daj znać na forum, chcę to zobaczyć

Sigma, model sobie znajdź, wyższy na pewno niż 1609, chyba 1909 już ma te funkcje

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#629 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 luty 2012 - 21:15

Jakie sa wasze typy licznikow bezprzewodowych najlepiej kompletnych tzn licznik+cad+pulsometr w jednym?

Niedawno miałem podobny problem. Stanęło na Cateye V3, cena w sklepie powala ale udało się kupić kompletną używkę w bardzo atrakcyjnej cenie. Z tego co pamiętam w sigmach z podobnym zakresem funkcji (nie pamiętam modelu) odczyt danych po treningu jest dość ograniczony, polecam przejrzeć instrukcję przed zakupem. Do Cateye`a też mam kilka drobnych zastrzeżeń ale to tylko moje czepialstwo:)

#630 Pawel85

Pawel85
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 luty 2012 - 23:46

Mam VDO X3DW i mogę spokojnie polecić.
- estetycznie wykonany
- czytelny wyświetlacz
- kadencja
- nie gubi sygnału
- łatwa obsługa

Nie został wyposażony w pulsometr, ale osobiście wolę pulsometr w postaci zegarka ze względu na to, że korzystam z niego również podczas biegania. Mam Sigmę PC25 którą można zamontować na kierownicy.

#631 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2012 - 01:22

Jaki licznik polecacie budżetowy. Wymogi to liczenie średniej prędkości i żeby pomiary prędkości były wiarygodne :)

Podoba mi się Sigma 1009, tylko kurcze 66zł z wysyłką. Coś tańszego i równie dobrego znacie ?

To weź Sigmę 509. Średniej prędkości nie ma, ale przynajmniej pewne informacje. Poza tym średnia niewiele mówi o treningu. Jak bardzo potrzebujesz, to zawsze sam możesz policzyć :D

A dla innych rada - jeżeli licznik "ma opcję kadencji", to nie kupujcie takiego, bo po tygodniu zacznie wam brakować i będziecie żałować. ;-) Albo że nie ma kadencji, albo że kasy nadłożycie dokupując później. :-|

#632 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 26 luty 2012 - 02:01

To weź Sigmę 509.

Potwierdzam :!:

#633 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 luty 2012 - 10:20

Zamiast Sigmy 506 lepsza w tej cenie będzie stara i bardzo dobra BC800.

#634 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądSkawina

Napisano 26 luty 2012 - 14:17

Jeśli ktoś potrzebuje budżetowy licznik, którego głównym zadaniem nie ma być ozdabianie roweru (Niestety ładny nie jest) to mam dobrą propozycję. Jeżeli ktoś dodatkowo ma trenażer bez "mikrokomputerka" podającego parametry treningu to ta propozycja jest już świetna. Licznik posiada funkcję kadencji (Bez średniej, tylko aktualną). Czujnik prędkościomierza montowany na tylnym kole! Trochę musiałem pokombinować z montażem czujnika kadencji (Orginalna opaska była za mała). Na koniec najlepsze... cena z wysyłką 33zł! Za znalezienie tej oferty powinienem dostać... no może nie oskara ale conajmniej po browarze od osób, które skorzystają z tej oferty :mrgreen:
Ps. Jest druga wersja koloru - ciemno zielony- moim zdaniem dużo mniej oczojebna :-D
Licznik przetestowany wczoraj. Nie będę nawet ściągał mojej sigmy 1009 aby mieć cały czas wgląd w kadencję.
Tak się nakręciłem, że zapomniałem o linku :oops:
http://allegro.pl/li...2119659272.html

#635 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 06 marzec 2012 - 19:39

Witam mam takie pytanie, posiadam sigme 1909 hr sts, dokupiłem własnie zestaw na drugi rower dane wprowadzone obwód koła itd. Jak to wygląda w praktyce nowe czujniki identyfikują sie z automatu jako bike nr 2?, bo na wyświetlaczu nie informuje o tym żadne info.

#636 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 06 marzec 2012 - 20:49

okej juz wiem:
Na czujniku prędkości jest przycisk na cieniutkie coś trzeba wcisnąć i trzymać aż dioda zaświeci na czerwono i juz bedzie identyfikował jako 2, na wyświetlaczu w kółeczku pojawi sie ||

#637 rokoforus

rokoforus
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądPołaniec

Napisano 17 marzec 2012 - 20:23

Na targach w Kielcach oglądałem stoisko firmy Atech i liczniki wyglądały na solidne . Od maja ma być dostępny komputerek z kadencją i pulsometrem w cenie 159 ... czyli w porównaniu do firm z wyrobioną marką niewiele- Atech
Ja sam używam specialized , wygodną opcja jest ustawianie tego co ma być pokazywane w każdej linii na wyświetlaczu.

#638 nikerox

nikerox
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • Skądrz

Napisano 26 marzec 2012 - 18:56

Witam mam pytanko co polecilibyscie brac rcxa z nadajnikiem gps g5 i kadencja czy poprostu bikea z sensorem predkosci i do tego kadencja? Jeszcze jedno pytanie czy sensor predkosci wspolracuje z tym gpsem czy nie? Pozdrawiam

#639 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 28 marzec 2012 - 17:13

Posiada moze ktoś sigme rox 9.1 lub młodsze z pomiarem mocy?
jak ten pomiar jest mierzony bo żadnych dodatkowych czujników
w zestawie nie widze, wiec na podstawie pulsu pewnie i reszty danych
by było to obliczane?
Sie zastanawiam czy wart jest ona swej ceny.

#640 GiPi

GiPi
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądZąbki k/Wa-wy

Napisano 28 marzec 2012 - 18:39

Przetłumaczone na szybko ze strony sigmy
"Nowy wzór mocy od SIGMY oblicza moc w watach potrzebną do przemieszczenia roweru zamiast mocy na pedałach. Moc jest obliczana na podstawie: rodzaju roweru i pozycji rowerzysty, wagi roweru i rowerzysty, wysokości rowerzysty, szerokości ramion, prędkości, nachylenia terenu i kadencji."
"Na obliczenie mocy mogą mieć wpływ siły zewnętrzne takie jak rodzaj nawierzchni lub wiatr. Czynniki te są ograniczone w czasie jazdy w górach i wzięte pod uwagę w obliczeniach ("These factors are reduced during mountain ascents and considered in the calculation" albo chodzi o wartości uśrednione, albo ja to źle przetłumaczyłem). Wartość mocy jest wyświetlana tylko podczas pedałowania."
http://www.sigma-rox...eistung_en.html

Dodaj odpowiedź