Jaki licznik kupić ?
Napisano 08 październik 2012 - 20:55
Model BC1606L - wersja przewodowa z kadencją która nigdy mnie nie zawiodła. Użytkowałem ją dwa lata i nigdy z nią nie było problemów
model BC 1909 HR. - użytkowany rok w tym czasie poszedł do naprawy gwarancyjnej. W tym modelu lubi odklejać się górna i dolna srebrna ramka która podtrzymuje klawisze. Po wysłaniu do producenta otrzymałem nowy taki sam który również po roku z tych samych powodów został uszkodzony ( nigdy mi nie spadł ) . Poprostu jest to moim zdaniem wada konstrukcyjna.
model ROX 9.0 - model ten użytkuję od roku. I jak na razie bez zastrzeżeń. Jeszcze nie zdarzyło się aby mnie zawiódł . Prędkość, kadencja, pasek HR działają bez problemu. Faktycznie zauważyłem iż licznik wypina się lżej niż na początku ale jak do tej pory nie wypada.
Też się zastanawiałem nad jakimś Garminem ale mnie przeraża to iż bateria wytrzymuje max 13-15 godzin a codzienne ładowanie mi nie odpowiada.
Napisano 09 październik 2012 - 10:21
prozor, więc to nie bujda na resorach lecz prawda? Jednorazowy czujnik?! O co chodzi?! Bez sensu, ktoś wyżej napisał o nabijaniu klientów w butelkę przez Sigmę. Ile Polar życzy sobie za taki czujnik? 100 zł? 200 zł? Ja jednak pozostanę przy Sigmie... Nie widzę sensu dopłacania do Garmina lub wyższego modelu Polara.
Z tą "jednorazowością" bym nie przesadzał, bo jednorazowy to raz używasz i wyrzucasz. W tym przypadku eksploatować możesz nawet kilka lat, zależy jak dużo treningów wykonujesz. Tak samo czujniki polarowskie szybkości i kadencji: wg producenta baterii nie wymienia się (choć przy odrobinie cierpliwości można to zrobić), eksploatacja tych czujników to chyba 5 lat po godzinie dziennie (o ile dobrze pamiętam, choć nie chce mi się szukać instrukcji i przeliczać ilości godzin na lata ;-))
Zawrom - co do żywotności baterii w garminach: nie ma baterii ;-), jest akumulator. W pełni naładowany akumulator faktycznie zasila kilkanaście godzin komputerek edge, ale musisz brać pod uwagę najważniejsze: najbardziej energochłonnym podzespołem jest odbiornik GPS. Wystarczy, że wyłączysz moduł GPS (i podświetlenie) i możesz używać edge przez pięćdziesiąt parę godzin bez przerwy - oczywiście odbierając dane z nadajników ANT+ (HR, SP/CAD, POWER itd.). Ma to zwłaszcza zastosowanie przy treningach stacjonarnych (na trenażerze), ale i długodystansowcom może się przydać. Ponad dwa dni ciągłego używania powinno być wystarczające dla każdego.
Nawet nie wyłączając GPS to i tak akumulator może wystarczyć do zasilania urządzenia przez ok. tydzień bez ładowania, oczywiście zakładając codzienną jazdę po ok. 2-3h. No chyba, że faktycznie jeździsz codziennie po te dziesięć i więcej godzin... Bo jeśli nie to ładowanie raz na tydzień chyba nie jest problemem? Tym bardziej, że edge to przede wszystkim komputer treningowy, co za tym idzie założenie jest takie, że zbierane dane z treningu są na ogół transmitowane do analizy po zakończeniu treningu, a w tym czasie równolegle akumulator jest ładowany.
No i jeszcze jeden duży plus akumulatora - w odróżnieniu od zasilania bateryjką o niewielkiej pojemości można sobie pozwolić na ciągłe podświetlanie wyświetlacza. Jest to przydatne szczególnie w warunkach jesienno - zimowych, gdzie jazdy odbywające się w godzinach popołudniowo/wieczornych to jazdy praktycznie po ciemku. Oczywiście można stwierdzić, że po co mi podświetlanie w takich warunkach (no to po co w takich warunkach w ogóle licznik?!), ale ja wolę mieć kontrolę nad pewnymi parametrami treningu - nawet po ciemku ;-).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 październik 2012 - 11:22
Ile czasu pociągnie garmin edge 500 z wyłączonym gps ?
Na BBTour dużo za krótko :-P
13-15h to pewnie maksimum. Jak chcesz żeby działał cały wyścig - to musisz mieć zewnętrzną ładowarkę na USB, Garmin robi taką firmową z baterią dedykowaną, można też stosować pakiet na baterie AA, co wyjdzie dużo taniej; jedna i druga opcja wymaga przyczepienia zasobnika bateryjnego do ramy.
Napisano 09 październik 2012 - 13:02
Jeszcze raz jasno napiszę: to, że edge zawiera odbiornik GPS i był projektowany do pracy z sygnałem GPS nie oznacza, że nie można używać go bez aktywnego odbiornika GPS. Jeśli ktoś nie potrzebuje rejestracji danych, sygnał prędkości pobiera z nadajnika prędkości ANT+ (z koła - notabene po wpisaniu właściwego obwodu koła zdecydowanie dokładniejszy tak jeśli chodzi o prędkość jak i drogę, zwłaszcza w terenie lub tam gdzie jest dużo sygnałów odbitych), a na dodatek zależy mu na dłuższym czasie użytkowania komputerka pomiędzy kolejnymi ładowaniami, to wystarczy że odbiornik gps wyłączy.
Tak jak poprzednio napisałem - najbardziej energochłonnym modułem jest (obok podświetlania!) odbiornik GPS. Jeśli go wyłączę i pobieram dane tylko z pozostałych czujników ANT+ to możesz spodziewać się czasu działania rzędu 57 godzin (i jeszcze trochę prądu zostanie, bo urządzenie się wyłączy tak, aby zapisać dane i ich nie stracić - do zera aku nie wyczerpiesz). Szczegóły testu "długoczasowego" garmina FR910XT’s możesz poczytać TUTAJ. (akumulatory mają podobne, jeśli nie takie same) - problem tylko w tym, że tak dużym plikiem danych ciężko cokolwiek zrobić... No ale jakoś nie wierzę w to, żeby przeciętny użytkownik chciał i potrzebował używać nonstop przez 57 godzin... Co innego z przerwami...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 październik 2012 - 21:50
/ Wręczyć punkt karny za lenistwo? Kilka postów wyżej jest napisane o tym... Bury
#770 Gosc_kubapie_*
Napisano 10 październik 2012 - 21:25
Kadencję jest łatwo zamontować, ale musisz zwrócić uwagę na miejsce w podstawce i końcówkę kabelka. Są dwa różne typy. Zobacz zdjęcia w internecie, nawet na forum o tym było, bo wysyłałem komuś inny czujnik.
Napisano 29 październik 2012 - 17:41
lub
http://allegro.pl/li...2734869071.html
co powiecie o tym sprzęcie ? Warto to kupić czy bubel ?
Napisano 30 październik 2012 - 13:27
Napisano 30 październik 2012 - 19:06
taki
mam sam używam
http://www.harfa-har...id=30&firma=235
Posiadałem dwie odslony licznika marki mavic, szczerze powiem ze najgrosze z czym mialem do czynienia, licznik dlugo lapal sygnal z magnesu nie mowiac o samym, wykonaniu jest to moja prywatna opinia o tym wyrobie ;-)
Napisano 30 październik 2012 - 21:17
mam i chwalę sobie prosty dobry kodowany (chyba bo nie łapie innych) dość precyzyjny dużżżo funkcji jedyną małą wadą jest brak możliwości zmiany parametrów pokazywanych w najwyższej kolumnie ale za to jest fajny podział menuA może lepiej ARTECH MCX-438 z Białegostoku?
Napisano 04 listopad 2012 - 21:10
/Ile razy mam powtarzać... kilka postów wyżej jest o tym napisane! Bury