Jaki licznik kupić ?
Napisano 25 czerwiec 2012 - 21:31
1. Czy jest możliwość zamocowania go na mostku?
2. Jak się sprawdza po jakimś czasie użytkowania?
3. Czy jest jakiś problem z pracą w dużym zbiorowisku cyklistów z bezprzewodowymi licznikami?
4. Czy nie przecieka?
5. Ma on jakieś podświetlenie?
Jeżeli ktoś by był tak miły to prosił bym też o zdjęcie samej podstawki oraz spodu licznika.
Pozdrawiam
#724 Gosc_Slavek_*
Napisano 29 czerwiec 2012 - 16:11
Licznik posiada możliwość montażu na mostku. Nie ma podświetlenia, natomiast sam wyświetlacz jest wyraźny nawet w ostrym słońcu.
Zdjęcia podstawki ( licznik nie miał jeszcze zdjętej folii ochronnej - te cyferki na zdjęciach nie są z wyświetlacza a z folii )
Dzisiaj przetestowałem go pierwszy raz. Generalnie jest ok. Jestem zadowolony.
Nie rozumiem tylko działania jednej funkcji związanej z wysokościomierzem - Nachylenie średnie podjazdów i zjazdów ( AS+ i AS-) licznik wyświetla jakieś wartości w procentach które zmieniają się co kilka sekund jakby losowo od zera do 999, nawet jak nie jade rowerem, ale co te liczby oznaczają, nie mam pojęcia, być może jest to jakiś błąd w oprogramowaniu. Maxymalne nachylenia zjazdów i podjazdów ( MS+ i MS-) również wyświetlane w procentach wydają się być poprawne (u mnie dzisiaj były w granicach 0 - 40 , jezdzilem po stromych górkach). Sam pomiar wysokości również działa poprawnie i nawet pokazuje wysokość z rozdzielczością 0,1 m
Napisano 29 czerwiec 2012 - 20:23
Tak, jak pisał Slavek - jest.Mam pytanie do użytkowników licznika ATECH MCX-438 SF.
1. Czy jest możliwość zamocowania go na mostku?
Używam go od dwóch miesięcy. Wszystko ok.2. Jak się sprawdza po jakimś czasie użytkowania?
Tego niestety nie wiem Endomondo i muzyka na bezprzewodowe słuchawki mu nie przeszkadza.3. Czy jest jakiś problem z pracą w dużym zbiorowisku cyklistów z bezprzewodowymi licznikami?
Raz jechałem w mocnym deszczu - przeżył. Ale często ostatnio biegam i biorę licznik w łapsko, bo mam po prostu pulsometr. Ręka się poci jak cholera, licznik żyje, choć krople po nim spływają4. Czy nie przecieka?
Nie.5. Ma on jakieś podświetlenie?
Napisano 27 lipiec 2012 - 06:58
Do wskazań używa wzoru na podstawie danych (np. waga kolarza z rowerem, szerokość ramion, pozycja kolarza, prędkość, nachylenie terenu). Nie jest zatem uwzględniana np. jakość drogi, wiatr (b. duży wpływ), które mają wpływ na moc. Przy jeździe pod górę pomiar jest dokładniejszy, bo mniej więcej cały czas naciska się na pedały, a wiatr nie ma takiego wpływu (mała prędkość na podjeździe). Nie ma więc raczej takiej sytuacji, że jedziemy rozpędzeni i tylko lekko pedałujemy nie napędzając roweru - na płaskim np. pokaże wtedy zawyżoną moc.
Funkcja mocy jest zatem raczej zabawką, choć na podjazdach, gdzie jest mniejszy wpływ nieuwzględnianych przez licznik czynników, może służyć do porównywania mocy (tylko porównywania, bo raczej nie pokazuje rzeczywistej mocy), np. na podjeździe masz 200W, a jak przyspieszysz masz 300W - wiesz, że moc wzrosła o 50%.
Kupilem ROX 9.1 w Niemczech za 149 euro . Z pomiarem mocy myślę nie jest najgorzej, bo algorytm obok wyżej wymienionych danych ( prędkośc, nachylenie itd) bierze pod uwage również kadencję. Czyli jak jedziemy z góry bez pedałowania to moc=0.
W zalączniku dałem wyciąg z przejechanej trasy .Pomarańczowy to właśnie wykres mocy.
Pewnie ,że jak ktoś trenuje to wypadało by zainwestować tysiąć euro w jakieś POWER METERY ale tak w turystyce dla sprawdzenia siebie moc z Rox 9.1 jest OK.
Pliku nie widac wiec daje zrzut ekranu
Napisano 07 sierpień 2012 - 10:16
Za wszelakie sugestie będę wdzięczny.
Napisano 07 sierpień 2012 - 18:31
Przeglądając różne modele to właśnie coś z Sigmy z racji mocowania na gumki powinno być wygodne aby szybko móc założyć/zdjąć.