Dziwne dźwięki z okolicy korby
Posted 21 July 2009 - 14:12
Mam następujący problem, otóż jak usiądę na siodełku i rozpocznę jazdę słyszę jakby klikanie, dzynganie, zgrzytanie, (cos czego raczej nie opisze), cos w rodzaju tego dźwieku jaki jest gdy mocniej naciśniemy na pedały gdy rower stoi bez ruchu, w okolicy korby. Czy ktoś miał coś podobnego? W czym tkwi problem? Mam Krossa Venom Enyo r. 2005.
Gosc_wonka2805_*
Posted 21 July 2009 - 18:42
-czy jeździłeś w deszczu bądź myłeś rower szlauchem ogrodowym bez uszczelniania połączeń gwintów
-czy piski to czasem nie zgrzytanie w okolicy siodełka? (obejma sztycy, jarzmo sztycy mocujące się z prowadnicami siodełka)
-czy piski nasilają się przy mocniejszej jeździe? (twarde przełożenia i niska kadencja)
-czy piski słyszysz tylko gdy siedzisz na siodełku czy może również kiedy jedziesz w stójce?
Jeżeli jeździłeś w deszczu wyczyść kolejno wszystkie elementy narażone na kontakt z wodą - nasmaruj elementy łączenia siodełka, przeczyść sztyce z brudu i sprawdź spód siodełka najlepiej całkowicie rozkręcając i eliminując brud ze śrubek, prowadnic, jarzma, obejmy. Sprawdź stan pedałów - jeżeli jeździsz w pedałach zatrzaskowych zwróć na nie uwagę bo to może być problem ocierania się pedałów i bloków bądź poluzowanych bloków przy bucie (dokręć śrubki!!). Tak jak kolega wcześniej proponuję też odkręcenie pedałów od ramion korby i wyczyszczenie połączeń. Sprawdź czy gwinty są w należytym stanie i uważnie dokręć pedały. Może to aż takie proste i nieskomplikowane :shock:
Jeżeli piszczy tylko przy tyłku przyklejonym do siedzenia - na 90% będzie to problem "siedzeniowo podsiodłowy" :-P
Jeżeli przy "twardej jeździe" sprawa się nasila sprawdź support - na tym mało się znam i sama polecałabym wtedy wizytę w warsztacie.
Mam nadzieję, że sprawa nie dotyczy ramy w okolicach mufy supportu, o czym często piszą tutaj koledzy doradzając w sprawach trzasków w okolicach korby. Poszukaj we wcześniejszych tematach problemów dotyczących mufy i jej planowania. To jednak już chyba ostateczna ostateczność. :-?
P.S
u mnie "na sucho" czyli bez mojego ciężaru na siodełku wszystko pracuje gładko i bez żadnych pisków. Jak tylko dociążam rower zaczyna się problem chociaż w ostatnim tygodniu zauważyłam znaczną poprawę
Posted 22 July 2009 - 12:40
A miękka korba/zużyty support to już grubsza sprawa jeśli chodzi o wymianę, sprawdzenie jest ciut prostsze - stawiasz rower na kołach, ustawiasz pedał od strony łańcucha i blatów w dolnym położeniu, po czym naciskasz na niego (czyli stajesz na nim, ale bez przesady, nie masz połamać korby) i obserwujesz czy zębatki się przesuwają względem wózka przerzutki.
Posted 24 July 2009 - 01:32
Pakiet- mufa musi być przesmarowana smarem , daj prawie nic smaru na połączenie korba- ośka ( jeśli to krwadrat albo wielowpust ), śruby w blatach - mozna takze dać krople smaru na połączenia gwintowe i styk z blatami, ( choć na połączenie gwintowe lepszy jest preparat typu Loctite i podobne o słabej sile ) , no i liznij smarem połączenie poedał-korba i sprawdzic same pedały.
Jęsli ni pomaga, sprawdż rame , może trzeszczeć w innym miejscu i pod obciązeniem je słychać, np, mocowanie tylnego koła.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_michaelk_*
Posted 25 July 2009 - 21:36
w zasadzie nowy rower, a czuję się jakbym na 30letnim składaku jechał i miał się za chwilę rozlecieć
nie wiem czy nie lepiej jak kupie jakieś stopery do uszu i problemy z dźwiękami znikną
a oprócz skrzypienia i tikania z korby doszło mi również metaliczne dzwonienie i zgrzytanie
Posted 25 July 2009 - 21:45
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 26 July 2009 - 06:55
Strzykało mi regularnie w ''SUPORCIE''............suport do wymiany ???
Przed treningiem niedzielnym postanowiłem przetrzeć rower i zdjąć żdzbło trawki z rury...
ale niestety nie zdjąłem . RURA NA OKOŁO-- PO NIŻEJ PRZERZUTKI PRZEDNIEJ -UCIEŁA SIĘ JAK ŻYLETKA- NA OKOŁO....................to koniec BIANCHI'EGO EVO-4...........
.......chociaż już naprawiłem.......
Jarek-LT...
Gosc_wonka2805_*
Posted 26 July 2009 - 20:33
Jutro przyjrzę się lewemu ramieniu korby, jako że to ono jest widocznie winowajcom. A może się mylę i może to być support czy rama w jego okolicach oddająca dźwięki tylko przy lewym depnięciu. Macie jakieś opinie w tym temacie? Jutro chyba zajrzę do serwisu a oni w lewe ramię korby ;-) Profilaktycznie też odkręcę jeszcze raz pedały, przesmaruję gwinty i przyjże się lewemu blokowi i mocowaniu przy bucie.
Gosc_wonka2805_*
Posted 27 July 2009 - 20:41