Jump to content

Photo

Dziwne dźwięki z okolicy korby

36 replies to this topic

#1 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBielsk Podlaski

Posted 21 July 2009 - 14:12

Witam.
Mam następujący problem, otóż jak usiądę na siodełku i rozpocznę jazdę słyszę jakby klikanie, dzynganie, zgrzytanie, (cos czego raczej nie opisze), cos w rodzaju tego dźwieku jaki jest gdy mocniej naciśniemy na pedały gdy rower stoi bez ruchu, w okolicy korby. Czy ktoś miał coś podobnego? W czym tkwi problem? Mam Krossa Venom Enyo r. 2005.

#2 MK747

MK747
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • SkądKraków

Posted 21 July 2009 - 17:50

Spróbuj przesmarować połączenie gwintowe pedał-korba.

#3 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Posted 21 July 2009 - 18:42

ha masz identyczny problem jak ja! Na wstępie spróbuj odpowiedzieć sobie na następujące pytania:
-czy jeździłeś w deszczu bądź myłeś rower szlauchem ogrodowym bez uszczelniania połączeń gwintów
-czy piski to czasem nie zgrzytanie w okolicy siodełka? (obejma sztycy, jarzmo sztycy mocujące się z prowadnicami siodełka)
-czy piski nasilają się przy mocniejszej jeździe? (twarde przełożenia i niska kadencja)
-czy piski słyszysz tylko gdy siedzisz na siodełku czy może również kiedy jedziesz w stójce?

Jeżeli jeździłeś w deszczu wyczyść kolejno wszystkie elementy narażone na kontakt z wodą - nasmaruj elementy łączenia siodełka, przeczyść sztyce z brudu i sprawdź spód siodełka najlepiej całkowicie rozkręcając i eliminując brud ze śrubek, prowadnic, jarzma, obejmy. Sprawdź stan pedałów - jeżeli jeździsz w pedałach zatrzaskowych zwróć na nie uwagę bo to może być problem ocierania się pedałów i bloków bądź poluzowanych bloków przy bucie (dokręć śrubki!!). Tak jak kolega wcześniej proponuję też odkręcenie pedałów od ramion korby i wyczyszczenie połączeń. Sprawdź czy gwinty są w należytym stanie i uważnie dokręć pedały. Może to aż takie proste i nieskomplikowane :shock:

Jeżeli piszczy tylko przy tyłku przyklejonym do siedzenia - na 90% będzie to problem "siedzeniowo podsiodłowy" :-P

Jeżeli przy "twardej jeździe" sprawa się nasila sprawdź support - na tym mało się znam i sama polecałabym wtedy wizytę w warsztacie.

Mam nadzieję, że sprawa nie dotyczy ramy w okolicach mufy supportu, o czym często piszą tutaj koledzy doradzając w sprawach trzasków w okolicach korby. Poszukaj we wcześniejszych tematach problemów dotyczących mufy i jej planowania. To jednak już chyba ostateczna ostateczność. :-?

P.S
u mnie "na sucho" czyli bez mojego ciężaru na siodełku wszystko pracuje gładko i bez żadnych pisków. Jak tylko dociążam rower zaczyna się problem chociaż w ostatnim tygodniu zauważyłam znaczną poprawę :lol: W serwisie sprawdzali mi już chyba wszystko - korba gra, support w porządku, sama wyeliminowałam możliwość trzasków w pedałach i blokach, nasmarowałam i wyczyściłam okolice siodła. Problemu nie wyeliminowałam ale dalej sprawdzam, grzebię, nasłuchuję.

#4 Gosc_Stoofek_*

Gosc_Stoofek_*
  • Gość

Posted 21 July 2009 - 19:05

dokręć śruby trzymające blaty (miałem tak w 2ch rowerach ostatnio )

#5 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Posted 21 July 2009 - 19:23

Hi,

Potwierdzam, też miałem kiedyś ten problem w starym rowerze i dokręcenie śruby pomogło. Profilaktycznie pojechałem do serwisu ale wszystko było ok. Poprostu poluzowało się mocowanie.

#6 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBielsk Podlaski

Posted 22 July 2009 - 08:53

Chyba rzeczywiście problem jest w śrubach. W serwisie je dokręcili i był OK, ale następnego dnia znowu było to samo. Wczoraj je dokręciłem i na razie nic nie słychać, chyba, że trafię na wyboje. Czy to może być uszkodzona korba? Roweru jeszcze nie myłem.

#7 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 22 July 2009 - 10:38

może miękka korba/źle ustawiony wózek przerzutki?

#8 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBielsk Podlaski

Posted 22 July 2009 - 12:28

Marco665, Nie za bardzo wiem co to jest, ani jak to sprawdzić.

#9 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 22 July 2009 - 12:40

wózek przerzutki to to długie ramię, w którym idzie łańcuch, a znajduje się nad blatami korby. Jeśli jest źle ustawiony to będzie obcierał i może to być cykanie, grzechot, stuk, zależnie od tego jaki ma kontakt z łańcuchem. Sprawdź czy nie dotyka do łańcucha, kiedy kręcisz korbą - powinien to robić tylko przy zmianie biegów.
A miękka korba/zużyty support to już grubsza sprawa jeśli chodzi o wymianę, sprawdzenie jest ciut prostsze - stawiasz rower na kołach, ustawiasz pedał od strony łańcucha i blatów w dolnym położeniu, po czym naciskasz na niego (czyli stajesz na nim, ale bez przesady, nie masz połamać korby) i obserwujesz czy zębatki się przesuwają względem wózka przerzutki.

#10 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Posted 23 July 2009 - 20:42

ja też to mam
pewnie chodzi o korbę Shimano 105
podobno to normalne dla tego modelu i nic się nie da zrobić

mnie to irytuje okropnie, działa mi to na psychikę i na pewno dodatkowo obniża sprawność

#11 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Posted 23 July 2009 - 22:42

no ja mam korbę 105 i dalej zgrzyta :/ dzisiaj co siła w rękach dokręciłam śruby przy blatach i zero reakcji ze strony pisków. Znaczy się, że trzeba będzie pomyśleć o nowej korbie grrrrrrrrr

#12 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 23 July 2009 - 23:18

chodzi o 105tkę? 5600 czy 5500, a może 1050 czy 1051? W sensie na kwadrat czy to lepsiejsze badziewie? :-P :mrgreen: :lol:

#13 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 24 July 2009 - 01:32

sprawdż czy Ci pedały nie skrzypią, zamień na inne na chwile, poza tym jest tylko pare możliwosci :
Pakiet- mufa musi być przesmarowana smarem , daj prawie nic smaru na połączenie korba- ośka ( jeśli to krwadrat albo wielowpust ), śruby w blatach - mozna takze dać krople smaru na połączenia gwintowe i styk z blatami, ( choć na połączenie gwintowe lepszy jest preparat typu Loctite i podobne o słabej sile ) , no i liznij smarem połączenie poedał-korba i sprawdzic same pedały.

Jęsli ni pomaga, sprawdż rame , może trzeszczeć w innym miejscu i pod obciązeniem je słychać, np, mocowanie tylnego koła.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#14 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Posted 25 July 2009 - 21:36

ja to już nie mogę wytrzymać z polifonia mojego roweru
w zasadzie nowy rower, a czuję się jakbym na 30letnim składaku jechał i miał się za chwilę rozlecieć

nie wiem czy nie lepiej jak kupie jakieś stopery do uszu i problemy z dźwiękami znikną

a oprócz skrzypienia i tikania z korby doszło mi również metaliczne dzwonienie i zgrzytanie

#15 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2009 - 21:45

Może rama pęka :?:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#16 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 posts
  • SkądKolberg

Posted 26 July 2009 - 06:55

TAK --może to być rama w okolicy suportu..........
Strzykało mi regularnie w ''SUPORCIE''............suport do wymiany ???
Przed treningiem niedzielnym postanowiłem przetrzeć rower i zdjąć żdzbło trawki z rury...
ale niestety nie zdjąłem . RURA NA OKOŁO-- PO NIŻEJ PRZERZUTKI PRZEDNIEJ -UCIEŁA SIĘ JAK ŻYLETKA- NA OKOŁO....................to koniec BIANCHI'EGO EVO-4...........
.......chociaż już naprawiłem.......
Jarek-LT... :lol:

#17 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Posted 26 July 2009 - 20:33

a u mnie jest tak, że podczas dzisiejszego treningu postanowiłam wsłuchać się w te piski uważniej na całkowicie gładkiej drodze. Pedałując przyuważyłam, że dźwięk jest intensywny przy nacisku na lewe ramie korby wiec wypięłam najpierw lewą nogę - zero pisków, prawą nogę i depnęłam/podciągnęłam/depnęłam/podciągnęłam i moje "kochane" krrrr krrrrrr krrrr krrrrrr się ujawniło.

Jutro przyjrzę się lewemu ramieniu korby, jako że to ono jest widocznie winowajcom. A może się mylę i może to być support czy rama w jego okolicach oddająca dźwięki tylko przy lewym depnięciu. Macie jakieś opinie w tym temacie? Jutro chyba zajrzę do serwisu a oni w lewe ramię korby ;-) Profilaktycznie też odkręcę jeszcze raz pedały, przesmaruję gwinty i przyjże się lewemu blokowi i mocowaniu przy bucie.

#18 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądBielsk Podlaski

Posted 27 July 2009 - 16:09

U mnie też wyraźnie słychać hałas z lewej strony. Zauważyłem że pojawia się ZAWSZE przy wychyleniu w lewo lub prawo.

#19 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Posted 27 July 2009 - 20:12

nie będę oryginalny ale też to słychać jak naciskam z lewej

a co do pękania ramy, to ja mam karbonową także tutaj troche inaczej następuje utrata nośności niż w metalu

#20 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Posted 27 July 2009 - 20:41

no i przyjrzałam się korbie - oba ramiona nie posiadaja luzów ale przy naciskaniu jest tak jak pisałam powyżej - w 3 sklepach w Tychach chciałam dzisiaj kupić klucz do ściągania korby na H2 ale nie mieli :-/ Musze wreszcie sama tam zajrzeć, bo jak znowu mi w serwisie gdzieś powiedzą że nic tam nie jest źle to chyba nogi z d**y powyrywam!!

Reply to this topic