Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwne dźwięki z okolicy korby

36 odpowiedzi w tym temacie

#21 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 28 lipiec 2009 - 14:19

... klucz do ściągania korby na H2 ...

Ale do ściągnięcia korby nie potrzebujesz specjalnego klucza. Wystarczy imbus 5'tka. I choćby nożyczki do odkręcenia zaślepki. Kluczyk wymagany jest do odkręcenia łożysk suportu.
A co do tych dźwięków dochodzących z lewej strony napędu. Upewnij się, że to nie pedał - pożycz na chwilę lewego geja od kogoś z ekipy i jazda ;)

#22 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2009 - 21:42

dzięki za podpowiedź travisb :) Jak już odkręcę ramie korby to chyba pokuszę się o wgląd w sytuacje na linii frontu support-mufa :-P Ale odkładam to do przyjazdu z wakacji.

pedały sprawdzone - chodzą cichutko i bez żadnych zgrzytów.

#23 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądBielsk Podlaski

Napisano 30 lipiec 2009 - 08:43

Na forumrowerowe.org napisałem o moim problemie. Dostałem taką odp. :

Generalnie, jak dzwiek jest niezaleznie od tego czy siedzisz czy stoisz na pedalach to wykluczasz sztyce i siodelko. Jezeli pojawia sie czy pedalujesz czy nie to eliminujesz support, pedaly, przerzutki i generalnie caly naped. Co pozostaje.... kola (slabo naciagniete szprychy), piasty, ewentualnie stery.

I rzeczywiście, zostaje mi tylko koło lub piasta (strey są dobrze dokręcone). Jak sprawdzić czy to wina piasty? Jeśli będzie uszkodzona to nadaje się tylko do wymiany? Mam piasty JoyTech.

#24 dave123q

dave123q
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądPodlaskie

Napisano 30 lipiec 2009 - 16:48

Może wyczyść piasty u mnie tak samo było tylko jak wyczyściłem wszystko nasmarowałem i śmiga teraz tylko uporać się z centrowaniem koła :->

#25 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądBielsk Podlaski

Napisano 03 sierpień 2009 - 11:33

Czy ktoś może mi powiedzieć jak sprawdzić czy piasty nie są uszkodzone, i czy szprychy są dobrze naciągnięte?
Ostatnio jeździłem z kolegą, i opisał te dźwięki do podobnych, "kiedy babcia na wsi wiezie bańkę z mlekiem na rowerze :lol: ", może to będzie dla kogoś jakaś wskazówka :mrgreen:.

#26 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądBielsk Podlaski

Napisano 16 sierpień 2009 - 17:12

Ludzie, pomocy! Dzisiaj zauważyłem, że jeśli przeniosę ciężar ciała na prawą stronę (nawet bez odchylania roweru w lewo), to stukanie ustaje (kiedy wychylam się w lewo nie ma zmian). Podobnie się dzieje jeśli zejdę z siodełka i oprę ciężar na rękach. Jednak podczas wchodzenia w zakręt (zarówno prawy jak i lewy), kiedy przechylam się razem z rowerem nie ma żadnej zmiany. Stukanie szczególnie nasila się kiedy jadę bez rąk, nawet nie kręcąc pedałami. Co to może być? Jak sprawdzić naciągnięcie szprych i czy piasta nie jest uszkodzona?
Jak mi się uda to nagram te odgłosy.

#27 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 16 sierpień 2009 - 17:17

na początek wyjmij i przetrzyj sztycę, wszelkie łączenia sztycy z siodłem, i sprawdź czy nie ma luzów. np na kierownicy, korbach, czy zębatkach korby...

#28 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 sierpień 2009 - 19:35

revan prawdopodobnie lewa bieżnia w tylnej piaście....

#29 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 16 sierpień 2009 - 19:56

Na moją "strzykającą" korbę pomogła 50cio kilometrowa przejażdżka w deszczu. Dziwne to, ale po ulewie jaka mnie złapała w drodze korba przestała strzelać na dobre :mrgreen:

#30 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 sierpień 2009 - 20:08

Na moją "strzykającą" korbę pomogła 50cio kilometrowa przejażdżka w deszczu. Dziwne to, ale po ulewie jaka mnie złapała w drodze korba przestała strzelać na dobre :mrgreen:

Czyli brak Ci smarowania po prostu - a pamiętaj bez dobrego smarowania nie ma dobrej zabawy...

#31 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 16 sierpień 2009 - 20:29

kobrys co Ty ostatnio takimi dwuznacznymi tekstami sypiesz? :mrgreen:
Cały suport, gwinty pedałów i wszystko inne co tylko przyszło mi do głowy po tygodniu od kiedy zaczęło strzelać rozkręciłem, wyczyściłem i nasmarowałem więc to nie to. Nie ma pojęcia dlaczego przestało strzelać, ale się ciesze - o wiele przyjemniej się jeździ.

#32 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 sierpień 2009 - 20:34

kobrys co Ty ostatnio takimi dwuznacznymi tekstami sypiesz? :mrgreen:
Cały suport, gwinty pedałów i wszystko inne co tylko przyszło mi do głowy po tygodniu od kiedy zaczęło strzelać rozkręciłem, wyczyściłem i nasmarowałem więc to nie to. Nie ma pojęcia dlaczego przestało strzelać, ale się ciesze - o wiele przyjemniej się jeździ.

a bo niewyżyty trochę jestem i w życiu codziennym mi sie to udziela...

co do smarowania to zajrzyj do misek - u mnie to własnie one były powodem stukania jak myślałem w prawej korbie... dopiero zjajomy z serwisu dotknął rękoma i powiedziął "miski" - teraz chodzi jak nowe...

#33 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądBielsk Podlaski

Napisano 19 sierpień 2009 - 11:16

na początek wyjmij i przetrzyj sztycę, wszelkie łączenia sztycy z siodłem, i sprawdź czy nie ma luzów. np na kierownicy, korbach, czy zębatkach korby...

Wyjąłem i wytarłem sztycę, sprawdziłem wszystko co pisałeś, to nie to.

Maciej 1986 jak udowodnić że to piasta? Jeśli tak, to piasta nadaje się do wymiany, czy da się ją naprawić?

Miski sprawdzę i przesmaruję gdzieś na dniach.

#34 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądBielsk Podlaski

Napisano 25 sierpień 2009 - 08:29

Wczoraj zabierałem się do przesmarowania misek, kiedy zorientowałem się, ze nie mam klucza do zdjęcia kasety. Czy mogę zdjąć kasetę bez kupowania tego klucza?

#35 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 25 sierpień 2009 - 13:28

Otwórz piastę z drugiej strony. ;-)
Kasety bez klucza nie zdejmiesz.

#36 revan

revan
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądBielsk Podlaski

Napisano 12 kwiecień 2010 - 16:15

Przepraszam za odkop, ale zaprowadziłem wreszcie rower do serwisu w celu przesmarowania tej piasty. Okazało się że jednak z kulek w łożysku się skruszyła. Dzięki wszystkim za pomoc. Można zamknąć.

#37 Siara

Siara
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądPoronin

Napisano 02 czerwiec 2013 - 12:51

Witam odkopuje temat mam ten sam problem w korbie 105 raz słychć stuki a raz nie .Rower kupiłem tydzień temu nowy i teraz pytanie czy to reklamować czy te korby tak mają i się nie przejmować.

Dodaj odpowiedź