Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka Rama?

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 20:34

Piszę w Offtopic, bo to temat nie szosowy. Mam pytanie do osób, które jeżdżą na góralach, full suspendach, czy jak się to tam nazywa. Czy warto mieć taką ramę, czy wystarczy tylko przedni amortyzator? Mam MTB z przednim amorem, ale być może, czeka mnie wymiana ramy i chciałbym poznać opinię, czy warto? Wypróbowałem dzisiaj trochę w Decathlonie takiego downhillowego softaila i muszę przyznać, że mięciutko się na tym siedzi. Domyślam się, że rekordów prędkości tym nie pobiję, bo dużo energii, zamiast w korbę pójdzie w tłumienie drgań, ale nie do tego on przecież jest. Na leśnych ścieżkach, brukach i innych, dziurawych drogach, dobrze się tym jeździ?

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 30 czerwiec 2014 - 20:37

jeśli ma dobre geo, skuteczną blokadę zawieszenia (nie buja na podjazdach) i masz kase na dobra rame i damper to TAK

#3 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 20:41

A po co jest blokada zawieszenia? Sory za lamerskie pytanie, ale jestem zielony w tym temacie.

#4 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2014 - 20:47

Jak napiszesz co to jest downhilowy softtail to można będzie udzielić sensownej odpowiedzi :)

Rower z pełną amortyzacją został stworzony do jazdy w prawdziwym terenie. Za taki nie uważam szutrów, polnych dróg, ścieżek parkowych czy leśnych - wtedy nie ma to sensu ani pod górę ani z góry.

To czy rower fs ma sens zależy od rodzaju terenu w którym ma być wykorzystywany i od preferencji użytkownika - im bardziej dziurawo i garbato - pod górę i z góry - tym większy ma to sens. Sens ma też wtedy jeśli ktos preferuje komfort i płynność jazdy i nie lubi być szarpany nawet w lżejszym terenie.

Dla szosowca problemem dodatkowym jest lekkość takiego roweru, który w wersji budżetowej - a takim jest rower z Decathlonu - będzie około dwukrotnie cięższy od nawet niezbyt wypasionej szosy. 

Na rowerze jeżdżę od 1997 roku, na fullu od 2000 i na szosę - namiastkę roweru :) - przesiadłem się z konieczności życiowej. 

#5 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2014 - 20:50

Żeby para nie szła w gwizdek.
W uproszczeniu, "bujanie" choć poprawia komfort, to pogarsza efektywność pedalowania na twardym terenie
terenie, dlatego wtedy warto zrobić locka.

#6 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2014 - 20:50

Blokada jest po to żeby zablokować zawieszenie :) Na chłopski rozum - żeby nie bujało gdy się tego nie chce.

Dziś praktycznie nie ma damperów - amortyzatorów mocowanych w ramach - z pełną blokadą - najpopularniejsze są tzw platformowce czyli amortyzatory filtrujące nacisk na pedały przy pedałowaniu. Blokady stosuje się prędzej z przodu.

Jeszcze coś - full z Deca jest namiastką dobrego roweru mtb fs. 

Różnica między bazowym a dobrym jest dużo większa w zachowaniu w czasie jazdy niż między prostą a bardziej zaawansowaną szosą.

#7 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2014 - 20:54

Przy umiejętnej technice pedałowania nawet na bardzo prostackim co do zawieszenia fullu można jeździć bardzo efektywnie. Brak tej umiejętności to przypadłość współczesnych nabywców rowerów fs którzy nie nauczyli się nimi jeździć :)

#8 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 21:04

Ok, czyli jednak warto. Dzięki za wyjaśnienie. Jeśli chodzi o wagę "budżetowego roweru" to rozumiem problem. Jeździłem na 15 kilowym MTB, a teraz mam niespełna 8 kg szosę, więc wiem co znaczy waga roweru. Ale jak mówię, nie do ścigania będzie mi on służył, a do wypadów w las i pola, a zimą w śnieg i zaspy.

Źle napisałem, że do downhillu służy rower z "miękkim ogonem" - jak nazywa się amortyzowane tylne widły? Tak mi się skojarzyło, ze zdjęć tego typu rowerów.

#9 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2014 - 21:12

Wahacz.

Wyższe modele Rockriderów mają dobre i chwalone zawieszenie.

Amortyzatory powietrzne w tych ramach to jakiś produkt stworzony dla Decathlona przez producenta amortyzatorów rowerowych - żeby ocenić ich wartość przydałoby się ustalić pochodzenie - najprawdopodobniej jest to Suntour lub Fusion.

#10 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 21:35

Dokładnie, na tym rowerze szalałem dziś po sklepie. http://www.decathlon...ProductFeatures. W specyfikacji pisze, że ma hydrauliczny amortyzator, sprężynowy. Teraz widzę, że jest opisany, jako podstawowy rower dla początkujących. Ja tam, mastersem nie jestem :D

#11 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2014 - 21:47

Ten ma parę minusów.

1. Zawieszenie mocno buja, bez względu na to co zrobi się z amortyzatorem.

2. Sprężyna stalowa wymaga wymiany by dopasować ją do wagi użytkownika

3. Zawieszenie upośledza jazdę na małej tarczy przy najazdach na przeszkody - tzw "kopanie" pedałów.

#12 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 21:59

A co byś polecił, w takim razie? Problem jest taki, że mam dobry napęd Deore XT i potrzebuję tylko ramy z widelcem. Ten rower jest stosunkowo tani i z mniejszym żalem wywalałbym szpeje, jakie ma.

#13 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2014 - 22:03

Pytanie podstawowe to maksymalny budżet.

Sensowny rower mtb powinien mieć: amortyzator przedni ze sprężyną powietrzną i przynajmniej prostym tłumikiem z blokadą; zawieszenie z amortyzatorem posiadającym regulację ciśnienia, powrotu i blokadą; hamulce tarczowe, możliwie hydrauliczne.

#14 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 30 czerwiec 2014 - 22:19

Tak właśnie myślałem, że te dwa kafle to górna granica. Z  warunków, które postawiłeś, nie wydaje mi się, żebym się zmieścił w cenie. Jeszcze dochodzą hamulce. Moje to V-brake. Ten rower miałby mi służyć do zabawy i relaksu, nie wyczynu, więc nie chcę ładować w niego wora pieniędzy.

#15 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2014 - 23:18

Nie kupisz dziś sensownej ramy z mocowaniem pod v-brake, to samo z widelcem.

#16 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 01 lipiec 2014 - 07:34

"Na leśnych ścieżkach, brukach i innych, dziurawych drogach" - odpuść sobie fulla. Full jest w góry, w takim terenie o jakim piszesz to fajny hardtail jest jak znalazł.

#17 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 01 lipiec 2014 - 08:42

Kwestia ceny - za lekkiego fula trzeba dać dużo. Za małe masz kloca.  pozdr

#18 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 01 lipiec 2014 - 22:07

Dzięki, Panowie. Mam teraz nad czym myśleć. Do zimy daleko, więc jeszcze mam czas na decyzję. Na teraz, jestem zdecydowany na B`Twina. Rockrider 500S http://www.decathlon...id_8208677.html, a jeśli znajdę dodatkowe pieniądze, to 520S http://www.decathlon...id_8208678.html. Będę szukał też innych opcji i porównywał, ale z licznych opinii wynika, że w tej cenie, chyba nie znajdę nic lepszego. Przynajmniej teraz wiem na co zwracać uwagę.

Dodaj odpowiedź