Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mini V-Brake Czy Cantilever

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipiec 2014 - 22:20

Witam,

przy budowie nowej maszyny na klamkomanetkach Campagnolo Veloce 3x8 zastanawiam się nad wyborem hamulców. Mini v-brake widzę na allegro za 109zł a Cantilevery moge dorwać za 40-80zł. Kwestia tylko jaka jest między nimi różnica, czy siła hamowania jest jakaś znacznie większa? Bo jak mam nie czuć różnicy to nie widze sensu ładowania się w mini v-brake. Dodatkowo czy klocki hamulcowe w takich Tektro czy Alhonga są coś warte?

będę wdzięczny za wszelkie opinie :)

#2 RafalxM

RafalxM
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 22:54

hej,

ja zmieniłem z canti na mini-v , jest znacząca różnica siły hamowania na plus, polecam .

sam nastawiałem się na http://allegro.pl/no...4400750529.html  85zł z wysyłką    , ale udało się kupić jakieś tektro jeszcze 20zł taniej, stwierdziłem że na próbę będzie jak najtaniej - no i jakoś się sprawdziło .

klocki z przodu użyłem od canti które miałem wcześniej , tj. jakieś shimano tristop , długie klocki , coś jak te na fotce:

bbs-14t-tristop.jpg

na tyle też takie same, ale potem doszedłem do wniosku że je oszczędzę na przód (bo są miękkie i bdb hamują) i  spróbuję tego co dostałem w komplecie mini-v tektro, sporo krótsze, twardsza guma - takie wrażenie  -  na tylnym kole sprawdzają się dobrze, można zblokować koło, więc nie są takie złe...

#3 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipiec 2014 - 22:56

Właśnie patrzyłem na nie i widzę zastosowanie : BMX, będzie to działać z klamkomanetkami szosowymi? w droższej wersji jest wyszczególnione, że działają z owymi klamkomanetkami

#4 RafalxM

RafalxM
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 23:02

hmm, nie wiem co ma nie działać, u mnie działa z klamkomanetkami shimano 105 , które 'fabrycznie' działały w przełaju właśnie z canti.

interesuje Cię w zasadzie długość ramion, tam jest 95mm , te co kupowałem rzekomo miały 85, nie wiem - nie mierzyłem, ale opona w rozmiarze 35c nie wchodzi, linka by obcierała ;)  23c za to jest ok:

res_P1070421.jpg

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lipiec 2014 - 06:20

Mini-V są ogólnie jak najbardziej godne polecenia. Modulacja jest nieco lepsza niż w canti, regulacja jest o niebo łatwiejsza i znacznie mniej podatna na błędy, a linka jest na prawie całej długości osłonięta, więc potencjalnie żywotność takiego zestawu jest większa. Nie ma też irytującego "brake chatter" (wibrowania widelca i hamulca podczas mocnego hamowania) pojawiającego się bardzo często przy montażu canti na niezbyt sztywnych widelcach.

Jedyny minus to prześwit. Szerokie opony oraz błotniki całkowicie eliminują możliwość korzystania z Mini-V, dużo łatwiej osadza się też na nich błoto. Jeżeli jednak w Twoim przypadku miałoby nie być tego typu problemów, naprawdę warto rozważyć ten zakup.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 11 lipiec 2014 - 09:50

Canti deore lx np. nie mogłem zblokować przedniego koła co w paru podbramkowych sytuacjach wyszło mi na dobre.

#7 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2014 - 10:52

I tu jest pies pogrzebany, opony będą coś między 28c a 36c. Błotnik zawsze można dać jakiś mocowany na sztycę i za widelcem i dałoby radę, a mnie by nie schlapało też za bardzo.

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lipiec 2014 - 11:22

Na oponach 42c z hamulcami Mini-V (XLC V04, produkowane przez Tektro) jeździłem bez problemów.

rowerplus-logo-2.png

#9 RafalxM

RafalxM
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 11 lipiec 2014 - 11:57

u mnie tak wyglądały próby w oponą Verdestein 622x37 (czyli 700x35c wg opisów) , także nie dało się tego zamontować,

28c lub 32c pewnie by weszlo, ale nie próbowałem już

IMG_20140508_224141_miniv_res.jpg

#10 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2014 - 12:04

http://allegro.pl/ha...4413570586.html

czyli te hamulce możesz śmiało polecić jako godne zakupu?

No i właśnie, jednemu pasuje, drugiemu nie..

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lipiec 2014 - 12:36

Hamulce mogą nie pasować, bo tak samo jak w przypadku "zwykłych" V-brake spotykane są wersje o różnej długości ramion. Dlatego najważniejsze jest zawsze zmierzenie realnego prześwitu pomiędzy piwotem a najwyższym punktem na oponie.

rowerplus-logo-2.png

#12 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 11 lipiec 2014 - 12:39

I wysokość balonu opony nawet w tym samym rozmiarze, u różnych producentów bywa znacząco różna. pozdr
  • mikroos lubi to

#13 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2014 - 12:45

Ustawiłem suwmiarkę na 83mm
Rozumiem, że nie będzie z tym problemu na tej oponie lub troche wyższej?
Mikroos, dziękuje za odpowiedź z allegro :)

WP2014071_ewwehnr.jpg

#14 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lipiec 2014 - 12:49

Dokładnie mówiąc, podałem Tobie wymiar od środka piwotu - ale to tym lepiej dla Ciebie, bo prześwit będzie jeszcze większy ;) Na moje oko możesz brać ;)

rowerplus-logo-2.png

#15 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2014 - 12:54

Okej. Dziękuje bardzo wszystkim za zainteresowanie :)

Dodaj odpowiedź