rowery szosowe kross
Napisano 29 lipiec 2009 - 11:34
Napisano 29 lipiec 2009 - 11:34
PS. Po co robić taki beznadziejny temat jak już się rower kupiło? Żeby podwyższyć sobie ego? Albo żebyśmy Ci powiedzieli że Kross jest lepszy od Gianta, Scotta, Meridy etc. bo po kupnie zaświtało Ci w głowie "a czemu ja jednak Gianta nie kupiłem?"
Napisano 29 lipiec 2009 - 11:49
Kross to poprostu rower i poprostu nadaje sie do jezdzenia. Kazdy, kto mysli o swojej karierze troche powazniej badz posiada zasobniejszy portfel przesiada sie na lepsze ramy, niekoniecznie karbonowe.
Napisano 29 lipiec 2009 - 12:26
Dlaczego MY nie mielibyśmy podyskutować o Kross'ie ;-)
Ja osobiście widziałem ostatnio szosę Krossa w ruchu. Rama nie miała zbyt ciekawego kształtu, wyglądała strasznie ciężko. Zbyt ciężko. Przydałoby się trochę polotu. Osprzęt i klamoty jakie są każdy może sobie zobaczyć... Nic specjalnego, ale Kross to nie półka sprzętu dla PRO za kosmiczne pieniądze.
moim zdaniem powinni się dogadać z jakimiś Chinolami co za miskę ryżu robią 10 karbonowych ram szosowych i sklecić lepszą, bardziej atrakcyjną wizualnie i jakościowo ofertę. Osprzęt Shimano albo Campa, tu problemu nie ma, z resztą podzespołów też. Nawet Spec nie ma swoich jakichś super rozwiązań, tylko korzysta z poddostawców, jak wszyscy. Myślę, że na wstępie Cross jest w stanie trochę "podgyźć" Kellysa, Meridę i inne tańsze marki.
Napisano 29 lipiec 2009 - 12:44
Napisano 29 lipiec 2009 - 15:22
A po co o tym gadać - tylko dlatego, że polskie? Kross robi rowery szosowe, bo wizja firmy jest taka, że produkuje każdy rodzaj roweru, od gównianych składaków za 400zł poprzez rowery dla dzieci, aż po górale i szosy.A ja uważam, że na naszym polskim narodowym forum szosowym powinien być temat poświęcony marce Kross i jej rowerom szosowym. Na forach amerykańskich ludzie piszą o Specach, Cannonach, u włochów pewnie w 90% można przeczytać o Bianchi czy Colnago, a w Niemczech o Cube, Focus-ie i Canyon-ie...
Dlaczego MY nie mielibyśmy podyskutować o Kross'ie ;-)
Nie pisz więc proszę o Specach, Cannon, Colnago itp. bo w tym kontekście jest to śmieszne
Jest wiele fajnych polskich firm które produkują ciekawe rowery, ale akurat nie szosowe. Tak jak wspomniałem, to że kross robi szosy, nie wynika z pasji, chęci zaistniena na rynku szosowym, rozwoju tego segmentu i innych wyższych pobudek tylko z czystej ekonomii - nie mam nic do tego, to normalne, wiele firm tak działa, lecz na pewno nie jest to powód do tego aby się podniecać tymi ramami i rowerami, bo IMO są szpetne - o właściwościach jezdnych nie wiem, bo nie używałem, pewnie rower jak rower w tej cenie.
Napisano 29 lipiec 2009 - 19:23
A po co o tym gadać - tylko dlatego, że polskie? Kross robi rowery szosowe, bo wizja firmy jest taka, że produkuje każdy rodzaj roweru, od gównianych składaków za 400zł poprzez rowery dla dzieci, aż po górale i szosy.
Skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia o Krosie to nie musisz sie wypowiadać. Jak to na forum, ja też pomijam wątki, które mnie nie interesują.
Natomiast chciałbym osobiście dożyć chwili, kiedy kupię za 20.000 PLN-ów rower Krossa, taki, na którym Nasz Rodak zajmie czołowe miejsce w TdF :-P (marzenie).
Kolejna kwestia jest taka, że większość tzw. normalnych ludzi uważa, że każda kwota powyżej 400 zł wydana na rower jest kwotą kosmiczną. Dlatego rynek rowerów za 400 zł jest najbardziej rozwinięty. Filozofia w naszym kraju jest taka, że za > 3.000 zł kupuję się samochód, a nie jakiś tam rower...
Tak swoją drogą mocno bym się zastanawiał nad kupnem Kross'a w kontekście zakupu rozpadającego się "stalaka" jakiegoś Speca...
#9 Gosc_Bullet_*
Napisano 29 lipiec 2009 - 21:37
Co do samych rowerów, to miały one fatalne widelce - zupełnie niedopasowane do kształtu ramy ( może poza najwyższym modelem, spośród trójki produkowanych przez tą firmę szosówek ).
Ale szkoda, fajnie byłoby jezdzic na polskim rowerze, spełniającym określone normy i parametry jakościowe, na miejscu załatwiac reklamacje..itd.
Napisano 29 lipiec 2009 - 22:30
Wychodzi na to ze Polskie manufaktury jakos przędą, poza tym dochodzi absolutnie kultowy Mack, Kozak Soul. Mack i Kozak nie ustępuja moim zdaniem piastom które znajdziemy w kołach Zippa czy Eastona, wiec jesli mamy chwalić i cieszyc się z tego "co Polskie" to odpusmy dyskusje o spawanym na Tajwanie Krossie a zajmijmy sie naprawde dobrymi i pełnowartosciowymi Polskimi produktami.
pozdrawiam
#12 Gosc_zawodowiec_;)_*
Napisano 30 lipiec 2009 - 04:19
a co do krosa - szosy sa dla mnie badziewiem, ale gorale z seri level a(x) jakos sie jeszce prezentuja, i nie sa najgorsze:)
Napisano 30 lipiec 2009 - 07:25
Co do samych rowerów, to miały one fatalne widelce - zupełnie niedopasowane do kształtu ramy ( może poza najwyższym modelem, spośród trójki produkowanych przez tą firmę szosówek ).
Krossowe inżynierki potrafią jedynie zespawać yyy.. przepraszam... zesmarkać parę rur ze sobą i tyle. Ramy "szosowe" tej firmy są po prostu kiepskie, ciężkie, brzydkie, o beznadziejnych parametrach.
Taka jest właśnie firma kross. Zachęca do kupna roweru ładują do niego lepsze przerzutki itp.
Dokładnie tak się dzieje z rowerami górskimi.
Kross musi się jeszcze duuuuuuuuuuuuuuuużo nauczyć żeby zabłysnąć w światku szosowym.
Napisano 30 lipiec 2009 - 09:28
Na krossie jechałem to chyba był venom bo ze 105 i musze powiedziec że rower jest idealny do treningu, można go tłuc po dziurach, kamieniach i przynajmniej się człowiek nieprzejmuje że cos strzeli. Ale wyścigowym sprzetem to bym go nienazwał. Ot turystyczny rowerek z kierownica w baranka a nie prostą
Napisano 30 lipiec 2009 - 13:46
Ależ mnie ten wątek interesuje i jak widzisz powyżej, odniosłem się do Twej wypowiedzi - i wytłumaczyłem dlaczego nie warto IMO rozmawiać o Krosie w kontekście jego polskości, do czego nawiązałeś.A po co o tym gadać - tylko dlatego, że polskie? Kross robi rowery szosowe, bo wizja firmy jest taka, że produkuje każdy rodzaj roweru, od gównianych składaków za 400zł poprzez rowery dla dzieci, aż po górale i szosy.
Skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia o Krosie to nie musisz sie wypowiadać. Jak to na forum, ja też pomijam wątki, które mnie nie interesują.
Napisano 30 lipiec 2009 - 13:51
Ogolnie dobrego slowa o tych rowerach nie mozna powiedziec zgadzam sie z malikiem jeszcze duzo czasu zanim kross zacznie cos konkretnego budowac i na dobrych czesciach ogolnie rowery dobre dla dzieciakow na komunie jak na pierwszy raz :mrgreen:
#17 Gosc_mariuszek_*
Napisano 30 lipiec 2009 - 21:06
Witam!!Nie oszukujmy się, super to one nie są. Sam posiadam ramę Kross Vission i pod moją wagą (marne 53kg) rama jest sztywna tak jak zresztą każda inna rama. Jakość wykonania nie jest super, ale też nie jest beznadziejna, chociaż błędy konstrukcyjne się zdarzają.
PS. Po co robić taki beznadziejny temat jak już się rower kupiło? Żeby podwyższyć sobie ego? Albo żebyśmy Ci powiedzieli że Kross jest lepszy od Gianta, Scotta, Meridy etc. bo po kupnie z
aświtało Ci w głowie "a czemu ja jednak Gianta nie kupiłem?"
Przepraszam ale tu nie chodzi o moje ego,a kupując rower wiedziałem co robię.Ja dla odmiany chciałem kupić Polski rower.Jeżdżę na nim już rok i znakomicie mi się jeżdzi.
Napisano 30 lipiec 2009 - 21:48
PS.
Tylko mnie nie zlinczujcie takie jest moja opinia i już
Napisano 31 lipiec 2009 - 12:37
#20 Gosc_mariuszek_*
Napisano 31 lipiec 2009 - 13:01