Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki Suport Na Kwadrat?

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 zeropoint

zeropoint
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 lipiec 2014 - 16:36

Witam, 

ostatnio rozwaliłem całkiem nowy suport NECO na wywrotce(zachaczyłem pedałem o asfalt). Suport przeskakuje niekiedy gdy kręcę pod dużym obciążeniem. Zdziwiłem się, że tak szybko się rozwalił, wywrotka nie była mocna.

Stąd moje pytanie: Jakiej firmy polecilibyście mi suport na kwadrat. Czy to prawda, że w przypadku suportów do 50zł firma nie ma znaczenia(nie chciałbym przekraczać tej kwoty). Zastanawiam się nad kupnem shimano bb un26, ale czytałem, że niektórzy przejechali na nim dużo, innym po 2k km zaczął trzeszczeć. Mam mieszane uczucia. Kinex, Accent, Neco? to ten sam worek? Chętnie poznam wasze opinie. 

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 15 lipiec 2014 - 16:53

Suport przeskakuje? Ale w jakim sensie? Łańcuch przepuszcza? Czy przy deptaniu coś trzeszczy, skrzypi itp? 

Jeśli łańcuch przepuszcza to nie ma to nic wspólnego z suportem. Przepuszczanie napędu ma związek z czymś innym tj. niewyregulowana przerzutka, krzywa przerzutka/hak, skrzywiony łańcuch, zapieczone ogniwko łańcucha, albo po prostu wyjechany już napęd (kaseta+łańcuch). 

Piszesz, że zaliczyłeś glebę dlatego proponuję najpierw sprawdzić czy z napędem jest wszystko ok. 

#3 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 15 lipiec 2014 - 17:07

Z suportów na kwadrat (mam takie obecnie w trzech rowerach) używałem VP, Shimano i Kinexa. 

VP ma identyczną konstrukcję jak Neco, Sunrace, Futura itp., czyli dwa maszynowe łożyska (o niestandardowych wymiarach, nie do kupienia w hurtowniach łożysk) nabite na oś i rozdzielone stalową lub aluminiową tuleją, mocowane w ramie miskami ze stali bądź aluminium. Dopóki nie dostanie się do nich woda (większość nie ma dodatkowych uszczelek oprócz własnych uszczelek w łożyskach), działają elegancko, zwykle kilka do kilkunastu tysięcy kilometrów. Widziałem Neco z dodatkową uszczelką, być może te są szczelniejsze.

Shimano (Kinex chyba też) ma konstrukcję na konusach i kulkach, ale zasadniczo nierozbieralną. Miałem kiedyś BB-UN25 i przejechałem na nim z 15000 km, po czym powędrował do innego roweru. Luzu jeszcze nie miał, ale kręcił się już nieco mniej płynnie. Był też trochę cięższy od VP.

Wyższe modele Shimano mają raczej dobrą opinię i są już nieco lżejsze.

Kinex z drążoną osią był najlżejszy (dałem za niego 60 zł), ma aluminiowe miski i do dzisiaj działa. Ma ze 30 000 km.

Generalnie, nawet na takim za 20 zł pojeździsz, ale np. niedbałe (czyli bez patrzenia, gdzie się pryska) umycie roweru myjką ciśnieniową może go szybko załatwić.

Czasem pomaga jeszcze rozebranie (wyjęcie uszczelek z łożysk) i nasmarowanie, gdy zaczyna popiskiwać.

P.S.

Malik dobrze sugeruje, najpierw lepiej obejrzeć sam napęd. 

A suport po prostu sprawdź w ten sposób, że zdejmij łańcuch i  zakręć korbami, będzie słychać i czuć, czy wszystko ok.

#4 zeropoint

zeropoint
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 lipiec 2014 - 17:10

Z napędem wszystko jest w porządku, miałem delikatny luz na tylnej przerzutce, ale już go wyeliminowałem. To na 100% support.

Ośka jest poluzowana. Mam nadzieję, że obrazek wszystko wyjaśnia:)

TeUKJNY.jpg

BTW. To to znaczy, że łańcuch przepuszcza?

#5 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 11 styczeń 2015 - 17:26

Podepnę się pod temat. Szukam suportu na kwadrat ale niestety o dość nietypowej długości osi: 107mm. Po szybkim przeszukaniu sieci wybór niewielki: VP-BC73 firmy VP Components za ~30zł, Sunrace BBS15 za ~40zł i Shimano BB-UN55 za ~60zł. Kolega zasugerował poszukać jakiegoś Accenta ale wydaje mi się, że Accent nie robi suportów z dł. osi 107mm.

Brać Shimano? Może jest coś innego co mi umknęło?

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

Dodaj odpowiedź