Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Posted 25 September 2008 - 08:17
magnes jest zrodlem pola magnetycznego. drugim takim zrodlem jest elektromagnes. zwykle uzwojenie przez ktore przeplywa prad. im wiekszy prad tym wieksze natezenie pola tego elektromagnesu [uzytkownik przestawia to manetka]. wzajemne oddzialywanie tych pol powoduje opor [tzw. elektromagnetyczny] tzn aby go pokonac trzeba przylorzyc sile [czy raczej moment bo to wszystko jest w ruchu obrotowym].jak to dział jest se magnes i co on robi?
na fizyce w podstawowce robilo sie kiedys takie badanie. bralo sie magnes i przesuwalo sie wzdloz cewki. w cewce indukowalo sie napiecie. bez ruchu nie bylo napiecia, bo nie bylo zmiany strumienia magnetycznego. to mniej wiecej tak dziala tylko odwrotnie i dookola :-D
pierwszym ktory opisal to zjawisko byl niejaki maxwell. ciekawostka bylo to ze urzadzenie do mierzenia pradu i napiecia stalo w innym pomieszczeniu niz cewka z magnesem. wkladal on ten magnes do cewki poczym szedl do pokoju obok spojrzec na przyrzady. oczywiscie w tym czasie pokazywaly one juz zero. ponoc 10 lat tak chodzil. ale wkoncu przez przypadek udalo mu sie byc szybszym od swiatla i wychodzil to czego tak usilnie szukal. a szukal doswiadczalnego potwierdzenia pewnych regul ktore sformuowal. dlatego nazwali je Rowniami Maxwella
Posted 04 October 2008 - 12:39
http://www.sklep.bik...products_id=490
podobno jest to jeden z najcichszych trenażerów, a może się mylę? jest jakaś alternatywa?
Posted 07 October 2008 - 15:12
Bardziej bał bym się o opony.
Na takim urządzeniu ścierają się znacznie szybciej niż podczas normalnej jazdy. ;-)
...i dlatego kupuje się specjalne opony na trenażer.
Pozdrawiam
Posted 09 October 2008 - 16:01
Posted 09 October 2008 - 16:15
a jak się jeździ na takiej rolce? Bo coś ciężko mi uwierzyć że tylko od kręcących kół da się utrzymać równowagę :roll: Chciałbym kupić coś takiego na zimę ale te trenazery które dają podparcie (żelowe) są dość drogie, a rolkowe można dość tanio wyrwać, tylko jak to to działa :?:
Po prostu stawiasz rower na rolkach wsiadasz i jedziesz, a raczej próbujesz jechać bo na początku nie jest tak prosto. No i zaletą jest to że na jeździe musisz się koncentrować, bo inaczej można spaść. Jak wole jazde na rolce niż na trenarzeże ;-) .
Posted 04 November 2008 - 09:51
Posted 04 November 2008 - 17:03
Posted 05 November 2008 - 19:57
60 km w 3 godziny na trenażerze to słabo a nawet bardzo muszę cię zmartwić.
Miałeś ciepło, cały czas prosto, a co najważniejsze bez wiatru.
A może jechał na najcięższym obciążeniu? Wątpię, że byś tyle wycisnął.
A tak na poważnie, to nie ma czym się przejmować, bo miałeś bardzo długą przerwę. Jak się zaczyna od zera to tak jest, ale później nadchodzi ta satysfakcja z treningów i osiąganych rezultatów. ;-)
#236 Gosc_Fabio_*
Posted 05 November 2008 - 20:22
Jak sądzicie jest sens wpisywać te km do dzienika treningowego. Myślałem żeby zrobić tak że nie będę patrzył na ten licznik i założe sobie iż będę robił podczas 1h treningu 20km i to będę wpisywał do dzienika. Czy bardzo będę naginał prawdę.
Ta prędkość jest spowodowana małym kółkiem jakie jest w rowerku stacj. (mówię tu o tych 8-10km/h)
Posted 05 November 2008 - 21:59
http://www.centrumro...d=1&skid=1&l=pl
Mial ktos okazje na tym trenowac?
Fajna zabawka,czy tez warty uwagi trenazer?
#238 Gosc_Anonymous_*
Posted 05 November 2008 - 22:04
Coś masz chyba popier...one z tym licznikiem . Co to za trenażer ? Ja w swoim jak kręcę swobodnie to mam te 25 km/h a na treningach stacjonarnych w ciągu godziny na średnim obciążeniu i 34-37 km/h da się zrobić.Gdy kręcę na nim rozwijam zawrotną prędkości oscylujące w granicach 8-10km/h. Nie trudno więc domyślić się iż na treningu 1h robię 8-10km.
Jak sądzicie jest sens wpisywać te km do dzienika treningowego. Myślałem żeby zrobić tak że nie będę patrzył na ten licznik i założe sobie iż będę robił podczas 1h treningu 20km i to będę wpisywał do dzienika. Czy bardzo będę naginał prawdę.
Ta prędkość jest spowodowana małym kółkiem jakie jest w rowerku stacj. (mówię tu o tych 8-10km/h)
Posted 06 November 2008 - 09:14
Ja mam takie pytanko. W zeszłym roku kupiłem sobie trenażer jesienią. No dobra trenażer to na wyrost powiedziane. Można to określić mianem rowerka stacjonarnego przeznaczonego do odchudzania. Gdy kręcę na nim rozwijam zawrotną prędkości oscylujące w granicach 8-10km/h. Nie trudno więc domyślić się iż na treningu 1h robię 8-10km.
Jak sądzicie jest sens wpisywać te km do dzienika treningowego.
W sezonie zimowym/przygotowawczym nie ważna jest ilość km, a ilość wyjechanych godzin.
Zamiast kmów proponuje zapisywać godziny.
Większość stacjonarnych rowerów ma z d.... wszelkie liczniki "prędkości", pulsu itp.
Kiedyś jadąc na takim stacjonarnym "cudeńku" przy pełnym zagięciu uzyskałem max tętno ok 125. ...