Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Napisano 06 listopad 2008 - 10:51
madziar
#244 Gosc_Anonymous_*
Napisano 10 listopad 2008 - 01:30
A co co biega? Bowiem do tego nie trzeba rozbierać aby coś odkryć czy udoskonalić . To działa na podstawie siły pola magnetycznego tzn. czym bliżej magnes koła zamachowego tym wiekszą siłę trzeba włożyć w wprawienie w ruch tegoż koła. Chyba, że chcesz zastosować elektromagnes osiągając wówczas efekt blokady koła kiedy to na wprawienie go w ruch może nie starczyć Ci siły.Witam. Może ktoś zechciałby rozebrać ten magnetyczny układ oporowy narobić fotki i mi je przysłać? Mam zamiar coś pokombinować z tym...
Napisano 13 listopad 2008 - 16:56
Jestem zielony w tych sprawach, dlatego mam parę pytań:
1. Czy można jeździć na trenarzeże ( myślę, ze kupię rolkowy) na szytkach - czy szybciej zużywają się i jak to na nie wpływa?
2. Co polecacie:
http://allegro.pl/it...ack_okazja.html
czy
http://allegro.pl/it...ratonczyka.html
Napisano 13 listopad 2008 - 17:07
Jeśli chcesz rolkę to przydałby się do niej jakiś system oporowy bo kręcenie z rozpędu cały czas mija się z celem.
Jeśli masz treningowe szytki to nie zużyją się szybko. Natomiast wyścigowych, lekkich i drogich szkoda bo nie mają zbyt dużo gumy.
Trenażery wymagają odpowiedniego ciśnienia w ogumieniu. Ciśnienie nie może być zbyt wysokie bo guma będzie się ślizgała po rolce. Nacisk i tym samym zużycie rozkłada się na większą powierzchnię gumy.
Napisano 13 listopad 2008 - 20:19
Jakiś czas temu chciałem dokupić do rolek tacx'a opór magnetyczny ale już był nie dostepny. Nie wiem jak teraz. Gdybyś coś wiedział daj znać.Jeśli chcesz rolkę to przydałby się do niej jakiś system oporowy bo kręcenie z rozpędu cały czas mija się z celem.
Taki system mogę sam zrobić - jak tak to w jaki sposób, czy jest w ofercie jakieś firmy do zakupu?
Napisano 13 listopad 2008 - 22:57
trenażer Tacx Speedbraker - powietrzny układ oporowy,
czy
trenażer rolkowy Tacx Sporttrack bez dodatkowych układów oporowych?
Chciałbym wydać na to do 500 zl, a byłby to mój pierwszy trenażer, dlatego mam tyle pytań.
Jeśli zrobiłbym sam taki trenażer rolkowy, ale z większych wałków ( wałki od pasów transmisyjnych śr. ok. 150mm) to byłby większy opór niż w sporttrack?
Napisano 14 listopad 2008 - 16:12
Co według was jest lepsze?
trenażer Tacx Speedbraker - powietrzny układ oporowy,
czy
trenażer rolkowy Tacx Sporttrack bez dodatkowych układów oporowych?
Chciałbym wydać na to do 500 zl, a byłby to mój pierwszy trenażer, dlatego mam tyle pytań.
Jeśli zrobiłbym sam taki trenażer rolkowy, ale z większych wałków ( wałki od pasów transmisyjnych śr. ok. 150mm) to byłby większy opór niż w sporttrack?
Moim zdaniem lepsze rolki. Układ oporowy można dorobić. Pomyśl o jakimś alternatorze tylko trzeba koło pasowe dotoczyć z PE. Okrągły pasek można kupić w sklepie z częściami do maszyn szlawniczych, Łączy się go na ciepło (palnik na propan-butan).
Schemat elektryczny połączenia alternatora jest tu w linku na forum - banał. Dzięki temu będziesz miał płynną regulacje obicążenia.
Zrobiłem rolki z rur aluminiowych o średnicy 800 mm. Opór jaki stawiają te rolki jest większy niż Sporttrack'a (tego używam chętniej bo jest ciszej ale o tym dalej).
Rolki oczywiście na łożyskach - konstrukcja sciągnięta z tacxa ecotrack. Opór jaki dają rolki jest odwrotnie proporcjonalnie do ich średnicy ale... rośne za to hałas. Dodatkowo poziom hałasu jest mniejszy jeżeli rolki wykonane są z tworzywa. W tym wypadku rolki mogą być stożkowe co utrudnia wypadnięcie na boki.
[ Dodano: 2008-11-14, 16:53 ]
W podanej przez Ciebie kwocie zmieścisz się kupując nowe rolki tacx'a
http://www.chainreac...x?ModelID=31106
Napisano 15 listopad 2008 - 21:13
Zastanawiam się właśnie nad zakupem trenażera za zimę, a ponieważ zwykłe trenażery są strasznie drogie pomyślałam o rolkach. Poprzednią zimę przejeździłam na pożyczonym Taxie i wiem, że podczas treningów na nim nigdy obciążenia mi nie brakowało. Jak jest na rolkach? Wiem, że obciążenie można regulować tylko poprzez zmianę przerzutek ale jak to jest z tymi rolkami? Czy one dają po prostu taki opór jak by się jechało po płaskim asfalcie?
Czy rolki są używane przez kolarzy w trakcie przygotowania do sezonu czy tylko przed wyścigiem w formie rozgrzewki? I w końcu ostatnie pytanie: co sądzicie o takim trenażerze:
http://www.allegro.p...ywo_stojak.html
Czy będzie się nadawał do treningów czy rozsypie się pod kołami?
Będę wdzięczna jeśli mi coś poradzicie:)
Napisano 15 listopad 2008 - 23:21
Witam wszystkich:)
Zastanawiam się właśnie nad zakupem trenażera za zimę, a ponieważ zwykłe trenażery są strasznie drogie pomyślałam o rolkach. Poprzednią zimę przejeździłam na pożyczonym Taxie i wiem, że podczas treningów na nim nigdy obciążenia mi nie brakowało. Jak jest na rolkach? Wiem, że obciążenie można regulować tylko poprzez zmianę przerzutek ale jak to jest z tymi rolkami? Czy one dają po prostu taki opór jak by się jechało po płaskim asfalcie?
Czy rolki są używane przez kolarzy w trakcie przygotowania do sezonu czy tylko przed wyścigiem w formie rozgrzewki? I w końcu ostatnie pytanie: co sądzicie o takim trenażerze:
http://www.allegro.p...ywo_stojak.html
Czy będzie się nadawał do treningów czy rozsypie się pod kołami?
Będę wdzięczna jeśli mi coś poradzicie:)
Rolki dają mały opór i jeżeli planujesz robić podjazdy w domu to nic z tego.
Można to porównać po jazdy na płaskim :-) , opór można regulować przełożeniem i w ograniczonym stopniu ciśnieniem w oponach.
Te rolki Roto to jakieś nieporozumienie cytuje "i nie trzeba aż tak walczyć z równowagą"
:shock:
Albo rolki albo trenażer.
Sporttrack'a można kupić nowego za 450 zł. Czasami ludzie chcą sprzedać używkę za przyzwoite pieniądze.
Co do przydatności rolek w "pełnym cyklu treningowym" jak zwykle zdania są podzielone.
[ Dodano: 2008-11-15, 23:46 ]
Miałem na myśli rollertracka a nie sporttracka.
Napisano 16 listopad 2008 - 15:43
W podanej przez Ciebie kwocie zmieścisz się kupując nowe rolki tacx'a
http://www.chainreac...x?ModelID=31106
Czym różni się on od tacx sporttrack i jaka jest różnica pomiedzy trenażerami tacx sportrack i rollertrack?