Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
Started By
deschek
, 05 lis 2006 23:15
2448 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 wrzesień 2010 - 22:57
Średnica mówi sama za siebie. Pomyśl, jeśli będziesz miał większą średnicę rolek, to będą się one wolniej kręcić niż mniejsze. Skutek taki, że wolniejsza praca, to cichsza praca rolek. Poza tym większych różnic nie ma. Postanowiłem kupić mniejsze, bo taką miałem okazję i dopłacać to trochę mniejszego hałasu nie miałem zamiaru.
Napisano 04 wrzesień 2010 - 12:16
Macie jakies 'patenty' by sie nie zaziebiac przy otwartym oknie i wentylatorze? Ostatnio nabawilem sie przeziebienia i o ile kazdego dnia moklem na rowerze i nic, tak tu jedno 'posiedzenie' przy nizszej temp. za oknem i dupa. Z otwartego okna nie zrezygnuje raczej. Zmieniacie cos (poza ubraniem) przy trenowaniu w jesieni/zimie? Nie wiem czy ten wentylator nie robi przy takich temp. wiecej szkody, wychladzajac bardziej niz osuszajac...
Napisano 04 wrzesień 2010 - 12:31
Ja jeździłem tylko przy otwartym oknie. W tym roku zima była bardzo szczodra i nie było sensu jeszcze dmuchać wentylatorem. Zamykałem też pokój, by nie powodować ewentualnego przeciągu. Podczas jazdy na trenażerze często miałem przewieszony ręcznik na karku i włożony w koszulkę. Wtedy pot wchłaniany był przez ręcznik i za nadto nie było gorąco.
Czy jakiś patent na przeziębienie istnieje? Na pewno zapobieganie Ale dziwne, że na szosie, na dworze możesz zmoknąć, zmarznąć i wracasz do domu nawet bez kataru. Z czasem człowiek się hartuje.
Gdy wracam z chłodnych, mokrych treningów, to zawsze biorę gorący prysznic, piję coś gorącego (albo rozgrzewającego;)). Dzięki Bogu w tym roku nie złapało mnie żadne choróbsko ani przeziębienie.
Czy jakiś patent na przeziębienie istnieje? Na pewno zapobieganie Ale dziwne, że na szosie, na dworze możesz zmoknąć, zmarznąć i wracasz do domu nawet bez kataru. Z czasem człowiek się hartuje.
Gdy wracam z chłodnych, mokrych treningów, to zawsze biorę gorący prysznic, piję coś gorącego (albo rozgrzewającego;)). Dzięki Bogu w tym roku nie złapało mnie żadne choróbsko ani przeziębienie.
Napisano 04 wrzesień 2010 - 14:03
Bury>
Zamkniety pokoj, przewieszony recznik w czasie jazdy na trenazerze, cieple ubranie po jezdzie/prysznic, - przerabiam wszystko. Obawiam sie ze to chyba wentylator okazuje sie zgubny przy nizszych temperaturach. Trzeba bedzie pokrecic przy bezwietrznej pogodzie ;-)
Zamkniety pokoj, przewieszony recznik w czasie jazdy na trenazerze, cieple ubranie po jezdzie/prysznic, - przerabiam wszystko. Obawiam sie ze to chyba wentylator okazuje sie zgubny przy nizszych temperaturach. Trzeba bedzie pokrecic przy bezwietrznej pogodzie ;-)
Napisano 04 wrzesień 2010 - 16:05
AmAdeuz, a że tak zapytam wprost: po co Ci wentylator?
Najprawdopodobniej to właśnie on jest przyczyną przeziębienia (stara prawda powtarzana przez nasze matki: jak jesteś spocony, to nie wystawiaj się na wiatr, bo Cię przewieje i się przeziębisz).
Ja w czasie jazdy na trenażerze (w zimie) mam uchylone (ale nie otwarte na oścież) okno i drzwi od pokoju otwarte na maxa, żeby była jakaś cyrkulacja powietrza, 'jeżdżę' tylko w potówce i co prawda pot się leje (oczywiście tylko to, czego potówka nie wchłonie), ale osobiście mi to nie przeszkadza. Przynajmniej widzę efekty tego 'wyścigu w pokoju'
A dodatkowo polecam hartowanie się zimnymi kąpielami. Co prawda Wrocek nie ma dostępu do morza, ale jakieś jeziorko w pobliżu chyba się znajdzie
Najprawdopodobniej to właśnie on jest przyczyną przeziębienia (stara prawda powtarzana przez nasze matki: jak jesteś spocony, to nie wystawiaj się na wiatr, bo Cię przewieje i się przeziębisz).
Ja w czasie jazdy na trenażerze (w zimie) mam uchylone (ale nie otwarte na oścież) okno i drzwi od pokoju otwarte na maxa, żeby była jakaś cyrkulacja powietrza, 'jeżdżę' tylko w potówce i co prawda pot się leje (oczywiście tylko to, czego potówka nie wchłonie), ale osobiście mi to nie przeszkadza. Przynajmniej widzę efekty tego 'wyścigu w pokoju'
A dodatkowo polecam hartowanie się zimnymi kąpielami. Co prawda Wrocek nie ma dostępu do morza, ale jakieś jeziorko w pobliżu chyba się znajdzie
Napisano 04 wrzesień 2010 - 17:05
maciej1986>
W sumie oczywista oczywistosc, chyba tak to rozwiaze. Dzieki.
travisb>
Mam tendencje do bardzo mocnego pocenia sie, stad wentylator. Gebe/oczy zalewalo mi konkretnie a jego uzycie w duzym stopniu to minimalizuje + recznik i jest calkiem ok. Bynajmniej nie robie tego dla zwiekszenia realistycznych doznan ;-) Acz temp. na tyle spadla ze moze faktycznie obedzie sie bez bezposredniego nawiewu.
W sumie oczywista oczywistosc, chyba tak to rozwiaze. Dzieki.
travisb>
Mam tendencje do bardzo mocnego pocenia sie, stad wentylator. Gebe/oczy zalewalo mi konkretnie a jego uzycie w duzym stopniu to minimalizuje + recznik i jest calkiem ok. Bynajmniej nie robie tego dla zwiekszenia realistycznych doznan ;-) Acz temp. na tyle spadla ze moze faktycznie obedzie sie bez bezposredniego nawiewu.
Napisano 04 wrzesień 2010 - 22:14
Chcę kupić trenażer przed zimą. Aby się dokształcić wyszperałem test trenażerów w MR, ale testowano sprzęty firm, chyba mniej popularnych (ROTO, Minoura, M-Wawe, BBB, Elite, Cycleops, Gist), bo przynajmniej w sklepach internetowych, w których mam konto najwięcej jest trenażerów TACX. Wybór modeli bardzo szeroki, tylko czy marka dobra. Proszę o opinie.
I jeszcze jedno pytanie: czy rolka żelowa coś daje ?
Hałas w moim przypadku nie stanowi problemu, bo planuję trenować w garażu.
I jeszcze jedno pytanie: czy rolka żelowa coś daje ?
Hałas w moim przypadku nie stanowi problemu, bo planuję trenować w garażu.
Napisano 06 wrzesień 2010 - 10:30
też się nad nim zastanawiam ale chciałbym poznać Waszą opinię na jego temat. Jak w ogóle montuje się tylne koło ?Może coś takiego jak ten?Czy za 300zł można kupić sprzęt godny uwagi?
Szczerze mówiąc sam się zastanawiam nad możliwością kręcenia od czasu do czasu w zimie pod dachem, zamiast w trzaskającym mrozie... Jak oceniacie ten trenażer?
Witam, Czy ktoś mógłby wyrazić swoja opinię nt.tego trenażera? Jest tani i też się nad nim zastanawiam, ale wiadomo, że co tanie...
Druga rzecz to max. obciążenie do 100 kg...ważę 90 + rower ok 9...myślicie że wytrzyma?
#560 Gosc_OutsideR_*
Napisano 06 wrzesień 2010 - 11:23
Ja mam do Was pytanie o trenażery rolkowe - czy na nich można jeździć w zwykłych oponach czy też zużywają się jakoś szybko ?
A druga rzecz to czy na rolkach jest możliwe ustawienie roweru przeciwnie niż normalnie i jazda tylko tylnym kołem odmontowując tę taśmę łączącą rolki tylne z przednią? Pytam bo nie zawsze pewnie będzie się chciało koncentrować na trzymaniu równowagi a będzie się chciało np, pograć na kompie wtedy przydało by się takie rozwiązanie
A druga rzecz to czy na rolkach jest możliwe ustawienie roweru przeciwnie niż normalnie i jazda tylko tylnym kołem odmontowując tę taśmę łączącą rolki tylne z przednią? Pytam bo nie zawsze pewnie będzie się chciało koncentrować na trzymaniu równowagi a będzie się chciało np, pograć na kompie wtedy przydało by się takie rozwiązanie