Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
#861 Gosc_Bullet_*
Napisano 30 październik 2011 - 19:15
Napisano 05 listopad 2011 - 09:38
Czy używacie osłony przeciwpotowej, łapacza potu lub pochłaniacza? To wyrazy odnoszące się oczywiście się do jednej rzeczy, ale w internecie można spotkać się z różnymi nazwami.
Co takiego powoduje pot, że ktoś wymyślił pochłaniacz potu?
Napisano 05 listopad 2011 - 09:59
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot
Napisano 05 listopad 2011 - 10:16
W pocie jest dużo mniej mocznika niż w moczu, w którym i tak stężenia mocznika są milimolowe (1 milimol, tj 0,001 mola).
Napisano 05 listopad 2011 - 22:55
Napisano 08 listopad 2011 - 12:34
Ja dostałem tą osłonkę razem z trenażerem ale jej w ogóle nie używam. Przeszkadza tylko bo się o nią zahacza nogami.
Tak jak ja, choć zahaczać nie zahaczam (gdybym miał założoną), to jednak nie używam ;-). Jakoś wolę porządny wentylator, dzięki któremu nie kapie ze mnie. Bez wentylatora to nawet nie kapie, a ścieka, jakoś nie przepadam za tym uczuciem, gdy leje się po twarzy i tułowiu. Dobry wentylator (lub nawet dwa - jeden z dołu, drugi z przodu) załatwia sprawę. Najlepiej, gdyby wentylator był sterowany na pilota, bo przy niskiej intensywności treningu (rozgrzewka itd) może lekko się kręcić, ze wzrostem obciążenia potrzebny jest proporcjonalny wzrost siły nadmuchu.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 listopad 2011 - 07:46
U mnie dodatkowe chłodzenie potrzebne jest zawsze, o ile tempo jest powyżej rozgrzewki. Strefa tlenowa nieco mniej, przy interwałach to już wentylator na pełną moc pracować musi...
Temperatura otoczenia nie odgrywa prawie żadnej roli - mięśnie jak zaczynają się grzać, to organizm musi je schłodzić, pocę się obojętnie czy jest to -5, czy +35 (choć w tym drugim przypadku wiadomo, że więcej). W niedzielę po jeździe terenowej można było wykręcać ciuchy, choć temperatura oscylowała w okolicach 10 *C...
No ale może moje ciało tak ma, że pocić się musi, choć z drugiej strony mam znajomą, która prawie w ogóle nie poci się, obojętnie czy upał, czy wysiłek - bardzo łatwo u niej o przegrzanie, zaraz robi się czerwona i słabo jej. To ja już wolę się zalać potem ;-).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 listopad 2011 - 08:59
Zatem może też stąd bierze się fakt, że nie mam tendencji dla lania wody
Napisano 12 listopad 2011 - 19:38
Czy opłaca się kupować tego elite?
Może ktoś wie czy jest głośny?
Pozdrawiam