Jump to content

Photo

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 replies to this topic

#1421 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 21 October 2015 - 22:20

Trenażer kupi mój znajomy który tak co jakiś czas jeździ do polski z Niemiec, więc mi go przywiezie. Dzięki temu uniknę płacenia podatku w Niemczech i w Polsce.

A orientujecie się może jak się sprawuje Elite Qubo Power Fluid? Bo mogę go mieć za 229 euro czyli w cenie Tacx Satori Smart.

http://www.rosebikes...iner/aid:784244

#1422 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 October 2015 - 07:56

Faktycznie okazja: €229 po średnim bankowym kursie sprzedaży 4,40 PLN za 1€ (bez ewentualnego spread'u) to 1007,60 PLN, podczas gdy np. nawet na allegro można kupić ten trenażer za 969 stów. I to bez kombinowania z oszczędzaniem na podatkach (których dodatkowo w Uni Eurpejskiej nie ma, no może różnica VAT 4% pomiędzy VAT DE, a PL), z gwarancją sprzedawcy w PL. Tak to jest, jak ktoś nie sprawdzi rynku lokalnego...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1423 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 22 October 2015 - 08:05

Nie sprawdzałem ceny tego trenażera jeszcze nigdzie bo najpierw chciałem poznać Waszą opinię o nim ;) Dopiero jak wybiorę jakiś trenażer to zacznę szukać gdzie kupić go najtaniej, bo raczej odwrotne działanie nie ma większego sensu :P

#1424 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 October 2015 - 08:17

No to po co chwalisz się, że możesz go mieć za tyle, a tyle? W elite słabym punktem jest oprogramowanie do obsługi trenażera, poczytaj sobie np. posty Jacka Anioła albo gdziekolwiek w internecie opinie na temat oprogramowania Elite. Założenia całkiem cacy, wykonanie kiepskie. Niestety, to dość powszechnie panujący tred. Dlatego dobrze, że powoli wchodzi otwarty standard sterowania trenażerem ANT+ FE-C, dzięki czemu nie trzeba bazować tylko i wyłącznie na oprogramowaniu producenta trenażera, a można użyć alternatywnego oprogramowania oferującego funkcje niedostępne w oprogramowaniu firmowym np. Trainerroad oprócz niemalże nieliczonej ilości możliwych treningów i planów treningowych i oferuje możliwość sterowania oporem trenażera na podstawie fizycznego miernika mocy np. w korbie czy piaście, dzięki czemu nie trzeba bawić się dopasowanie szacowanej przez trenażer mocy (bo inaczej tego nazwać nie można) do realnie generowanej przez kolarza.

#1425 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 22 October 2015 - 08:25

Moim zamiarem nie było się chwalić za ile mogą go mieć tylko zaznaczenie, że mieści mi się w budżecie :) Dobra w takim razie chyba zostanę chyba przy Tacx :)

#1426 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 October 2015 - 08:28

No to nowy Tacx Flow T2200 na allegro można kupić za 550 PLN... No chyba, że koniecznie chcesz przywozić z Niemiec, żeby zaoszczędzić na podatku ;p (wredzioch jestem, nie? ;) ). A nie, ten nie ma "licznika" czyli jednostki sterującej. Gamoń ze mnie...

#1427 paulsen

paulsen
  • Użytkownik
  • 681 posts

Posted 23 October 2015 - 15:15

Trenażer kupi mój znajomy który tak co jakiś czas jeździ do polski z Niemiec, więc mi go przywiezie. Dzięki temu uniknę płacenia podatku w Niemczech i w Polsce.

A orientujecie się może jak się sprawuje Elite Qubo Power Fluid? Bo mogę go mieć za 229 euro czyli w cenie Tacx Satori Smart.

http://www.rosebikes...iner/aid:784244

Qubo Fluid w tej wersji aby pokazywał dane treningowe wymaga sensora (w opisie tego towaru na dole są linki). Jego zaletą jest cicha praca. 

Aby kupić ten trenażer lub Satori taniej trzeba zaprenumerować newsletter (dostaje się voucher na 10 euro), a do 2 listopada jest darmowa wysyłka na zamówienia powyżej 100 euro.Kto nie chce tracić na spreadzie (a banki łoją równo, PayPal też) niechaj kupi walutę w kantorze internetowym i zapłaci przelewem SEPA. 

#1428 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 posts
  • SkądKatowice, Międzylesie

Posted 23 October 2015 - 22:09

Jak wyżej pisałem zwykle trenuję na ostro w trybie compete na jednej trasie i rywalizuję z moim najlepszym czasem.

Od ostatniego wpisu  trzy treningi (pon, wt, śr) zapowiadały się dobrze na rekord (wysokie średnie moce) i aplikacja padała zwykle po 22 minutach.

Kolejno eliminowałem czynniki ryzyka w tym i restart PC, weryfikacja plików, wyłączenie muzyki i wczoraj wpadłem, że przyczyną może być wybór rywalizacji z dwoma najlepszymi czasami. Jest opcja na rywalizację z 9 czasami. Pomyślałem, że urywa mi program od kiedy rywalizuję z dwoma najlepszymi czasami. Wcześniej rywalizowałem tylko z jednym.

Dzisiaj spróbowałem z jednym i udało się. Wygląda na to, że znalazłem przyczynę, może się komuś przyda.

Pozdrawiam

#1429 guralek

guralek
  • Użytkownik
  • 32 posts

Posted 25 October 2015 - 08:45

Witam planuje zakup mojego pierwszego trenażera za niewielkie pieniądze co myślicie o takim http://allegro.pl/Sh...ef=last-visitedczy jest on wart tych 400 zl czy lepiej kupić btwina inridera 300 w decathlonie

#1430 Speedy

Speedy
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 25 October 2015 - 10:52

A co to znaczy 700 W przez 10s? Jak dluzej krecisz to opor spada? Poza tym nie wiem kto kreci ponad 60km/h na trenazerze?
Umeczylem trenazer z deca i byl spoko na poczatek, ale sily nie zrobisz. Teraz mam elite power z deca i opor jest mega. Na ustawieniu 50/11 i opor max ledwo idzie krecic. Nie raz nie warto oszczedzac.

#1431 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 posts

Posted 29 October 2015 - 13:08

Potwierdzam, że już mi nie tnie aplikacji Elite więc znalazłem faktyczną przyczynę.

#1432 laszlo20

laszlo20
  • Użytkownik
  • 26 posts

Posted 29 October 2015 - 16:37

A co się działo? Bardzo intensywnie się zainteresowałem Turbo Muinem z dokładką Misuro. Niestety na wersję Real bym musiał jeszcze trochę poodkładać :).

Swoją drogą testowałeś może choć przez ciekawość z jakimś innym softem? (np. Zwift?)

#1433 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 posts

Posted 30 October 2015 - 13:19

Przeczytaj wyżej.

Nie testowałem, aż tak bardzo mi nie zależy.

Chociaż brakuje mi w oprogramowaniu Elite kilka opcji, które mogłyby być.

Jak znajdę trochę czasu, co brzmi mało realnie to wybadam Zwift.

#1434 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 posts

Posted 01 November 2015 - 22:40

Od paru dni dostępna jest nowa wersja Cycleops Virtual Training. Obsługuje Ant+ F-CE. Bardzo ładnie steruje nowym bushido. 14 dni na testy za darmo. Ciekawy jestem waszych opinii...

Pozdrawiam 

#1435 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 posts

Posted 02 November 2015 - 08:28

Odważna reklama, ale niech tam. 

Co to za aplikacja? Czy może działać z RETM? Ile kosztuje?

Pzdr

#1436 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 November 2015 - 10:13

Niby czemu reklama? Virtualtraining.eu - programiści z Czech, aplikacje pierwotnie dla Cycleops (zwłaszcza do pełnej obsługi trenażera PowerBeam, później dodanych kilka innych Cycleopsa, jako VirtualPower), ale później otworzyli się nieco szerzej i jest możliwość użycia na sporej ilości sprzętu. Wprowadzenie możliwości obsługi trenażerów przez ANT+ FE-C to dodatkowy atut. 

Szczegóły producenta aplikacji: http://virtualtraini.../apps/?remember

Funkcje: http://virtualtraini.../apps-features/

Ceny miesięcznego abonamentu: desktop (PC: Vista - 10): $10, aplikacje iOS/Android: $5 (w Europie/Polsce $6/$60 na rok).

Czy z Twoją wersją RETM będzie działać? Nie wiem - sprawdź. Na liście kompatybilności co prawda jest wyszczególniony, ale w sekcji ANT+ FE-C, a tego chyba nie posiadasz. Odczyt mocy pewno działać będzie (bo to nadawane chyba jest w standardowym ANT+?), sterowanie pewno nie.

Jak widać obecnie kupno sterowanego trenażera  nie obsługującego ANT+ FE-C nie jest najlepszym pomysłem, bo ogranicza użytkownika tylko i wyłącznie do dedykowanego oprogramowania, co nie zawsze jest najlepszą opcją. 

Z tego co widzę na liście z Elite: Crono Mag, Fluid, Power, Qubo, Travel (wszystkie Fluid). Jest możliwość obsługi miernika mocy. Ale w aplikacji nie widzę też obsługi trenażerów FE-C? Nie mam teraz możliwości sprawdzenia, czy po wykryciu trenażera FE-C będzie on na liście. Sempik - Twoja informacja dotyczy wersji desktop czy mobilnej/tablet?

Z tego co widzę: cvt2015.com to desktop na pewno obsługuje FE-C, brak konkretnej informacji o aplikacjach mobilnych.

Gdyby jednak wprowadzili FE-C to byłby plus, bo aplikację da się uruchomić na Androidzie 4.0 i wyższych, czyli w odróżnieniu od aplikacji Tacx'a da się uruchomić na starszym sprzęcie bez BT 4.0 i użyć do sterowania trenażerem. 

#1437 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 posts

Posted 02 November 2015 - 12:33

Nie przetestuję ponieważ nie ma aplikacji na BlackBerry więc już na starcie programiści założyli, że aplikacja nie będzie dla takich jak ja.

#1438 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 posts

Posted 02 November 2015 - 14:03

Ja mam ciągle problem z parowaniem po BT bushido. Właściwie losowo raz się połączy a raz nie. Dotyczy to galaxy note 2014, a z galaxy S5 bez problemu.

#1439 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 November 2015 - 15:02

Ja nie mam problemów z Xperią Z3 Compact, nieco gorzej ze starszym tabletem, niby jest BT 4.0, ale jakość połączenia pozostawia nieco do życzenia, używam tam ANT+ (pod usb otg). To samo dotyczyło Vortexa, tak więc raczej problem jest ze smartfonem...

Jacek, a aplikację Elite to na BB używasz, czy raczej używasz aplikacji na PC? Chyba to drugie, prawda? No więc tak samo możesz ściągnąć aplikację na PC i przetestować. 

#1440 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 posts

Posted 02 November 2015 - 15:05

W tablecie mam andka 4.3, wiec zrobię update do 5.1.1 i jeśli to nie pomoże to ewidentnie wina Taba.

Reply to this topic