Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#1441 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 02 listopad 2015 - 15:52

Odważna reklama, ale niech tam. 

Co to za aplikacja? Czy może działać z RETM? Ile kosztuje?

Pzdr

Działam pro publico bono:)

Co do CVT2015, to mam wersję desktop. Co do RETM, to głowy nie dam. Na liście obsługiwanych w aplikacji desktop nie ma też Bushido (i innych smart TACXa, np. Vortex i Satori). Jest tylkoTACX Smart (ten wybrałem i działa) i Elite Smart. Najwyraźniej wrzucili do jednego worka. Sterowanie po ANT+ i BT.

Skoro jest życzenie, to wieczorkiem przetestuję apkę mobilną na telefonie (galaxy S5).

Dla mnie duży plus aplikacji za to podgrywanie własnych filmów z zaszytym sladem GPS (specjalnie pod to kupiłem kamerkę). Trasę można maltretować lokalnie, ale można udostępnić wszystkim. Wczoraj własnie jechałem pierwszy raz na własnej trasie treningowej. Ale tras ma dużo. Droga troli, Gavia, Stelvio, Galibier...Nieporęt;) Codziennie ludzie wrzucają po kilka.

pozdr,

#1442 alpin

alpin
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • SkądCzarnków

Napisano 02 listopad 2015 - 17:28

Witam wszystkich.

Przymierzam się do zakupu Taxc bushido smart. Widzę że kilku z was go używa,ale mam pewne obawy jeśli chodzi o głośność.

Proszę o info czy można go używać w mieszkaniu w bloku na 3 piętrze. Czy hałas nie będzie przeszkadzał sąsiadom.

Dzięki.

50.png

#1443 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 02 listopad 2015 - 17:47

Napewno nie, ja też w bloku używam i nie ma najmniejszego problemu. TV oglądam przy tym i hałas większy mam za oknem. ...

#1444 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 listopad 2015 - 17:48

Zależy jakie dasz przełożenie. Jak blat/ośka, to każdy będzie hałasować, choć bushido jest o co najmniej rząd wielkości cichszy od vortexa, jetfluid i pewno innych, zwłaszcza magnetycznych, direct drive mogą być nieco cichsze, ale przy przełożeniach jak do jazdy pod górę, to go prawie nie słychać. Oczywiście jak ktoś chce mieć duże prędkości na treningu, to ta opcja nie będzie mu się podobać, ale nikt normalny na prędkości na tego typu treningu nie bazuje, od tego jest moc, a tą nawet przy miękkim przełożeniu można ustawić dużą i wtedy nawet niemowlę może spać obok.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1445 alpin

alpin
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • SkądCzarnków

Napisano 02 listopad 2015 - 17:58

Dzięki wielkie. W takim razie decyzja zapadła. Kupuję

50.png

#1446 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 listopad 2015 - 18:13

Jedyne co może przemawiać za większymi prękościami obrotowymi koła, to większa bezwładność, ale i przy mniejszych prędkościach nie jest źle, choć do trenażera hydraulicznego trochę brakuje, to i tak jest nieźle. Po prostu przełożenie trzeba dopasować do odczuć, jeśli przejście korby przez 12/6 jest mało komfortowe to można zwiększyć prędkość, ale mimo to, trenażer jest i tak cichy (porównując hałas 3 trenażerów na mniej więcej tej samej prędkości).

#1447 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 listopad 2015 - 21:07

Na szybko sprawdziłem apkę ctv i nie ma tacx smart, wykrywa power bt i power ant, ale nie fe-c. Czyli póki co lipa. Szkoda. No chyba, że coś przeoczyłem?

#1448 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 02 listopad 2015 - 21:40

Na szybko sprawdziłem apkę ctv i nie ma tacx smart, wykrywa power bt i power ant, ale nie fe-c. Czyli póki co lipa. Szkoda. No chyba, że coś przeoczyłem?

Jeśli piszesz o apce na urządzenia mobilne, to potwierdzam- brak wsparcia FE-C. Przed chwilą testowałem. Apka na pc-ta wspiera bez problemu.

Turbo młynka od Elita też nie ma na liście.

#1449 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 listopad 2015 - 07:49

Pewno też tylko w trybie Power Meter... Niby ok, ale jednak niedosyt pozostaje ;)

#1450 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 05 listopad 2015 - 19:31

Można sobie poczytać http://www.dcrainmak...mendations.html
Focus user! :-P

#1451 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 listopad 2015 - 10:09

Hymm...

"Elite trainer line doesn’t broadcast your power/speed/cadence over standard ANT+ channels (so your Garmin can pick it up).  But it does do Bluetooth Smart, and also does ANT+ FE-C, it can at least control it and record it."

"Elite Real Turbo Muin B+: While one of the first ‘quiet’ trainers, there’s some minor quirks that cause loss of top spot. Notably lack of broadcasting over standard ANT+ (but does support FE-C for control), also slightly slow response of resistance (can only change/shift 40-50w per 1-second)."

Serio? To faktycznie minus, jeśli rzeczywiście trenażery Elite nie nadają danych po ANT+ to jak dla mnie obecnie dyskwalifikuje te trenażery. Zgadzam się z Ray'em, że obecnie produkowane trenażery (głównie smart, choć nie tylko) powinny standardowo nadawać dane tak w BTLE jak ANT+ (i to w standardzie otwartym, a nie prywatnym ANT), tak aby można było używać nie tyko dedykowanych aplikacji producenta, ale również (a może i przede wszystkim?) codziennie używanego narzędzia do rejestracji danych np. Garmina Edge i innych, bo praktycznie wszystkie/większość (no, może poza Polarem, bo uparcie ignoruje ANT...) zaawansowanych komputerków treningowych używa tego protokołu transmisji danych.

Dla kogoś, kto posiada miernik mocy to może nie jest aż taki duży problem, bo i tak dane rejestruję praktycznie tylko z miernika mocy, jednak dla sporej części trenujących ten aspekt może być dość ważny. 

A przy okazji - Turbo Muin ma aż tak dużą bezwładność? No to trochę lipa jakaś przy interwałach - przy różnicy interwałów (cykl: praca/odpoczynek) rzędu np. 300W to byłoby jakieś 6-8s + 1 do 2s dziury komunikacyjnej (no chyba, że jest to wliczone, choć wątpię), co jeszcze powiedzmy, że ujdzie, ale już przy krótkich interwałach np. sprintach, które same w sobie trwają do kilkunastu s czas oczekiwania na docelowy opór to co najmniej tyle co interwał? Stanowczo za długo...

#1452 Fangio

Fangio
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 06 listopad 2015 - 17:26

Jeśli piszesz o apce na urządzenia mobilne, to potwierdzam- brak wsparcia FE-C. Przed chwilą testowałem. Apka na pc-ta wspiera bez problemu.

Turbo młynka od Elita też nie ma na liście.

Witaj sepmik (przy okazji witam się z wszystkimi innymi użytkownikami forum :)

Mam pytanie odnośnie tego jak podłączasz Bushido do desktopowej aplikacji CVT ? Czy wystarczy antena ANT+ od Tacx (http://velo.pl/trena...tacx/antena-ant), czy potrzeba jeszcze czegoś?

Mam Bushido od kilku dni i planuję podłączyć go właśnie do komputera z CVT lub aplikacją od Bkoll.

#1453 radeczek13

radeczek13
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 06 listopad 2015 - 18:33

Witam!

Kupiłem standardową wersję elite turbo muin na rok 2016, przymierzam się do zakupu czujnika elite misuro B+ (czujnik kadencji i prędkości) http://www.elite-it....misuro-blu-plus,

Próbowałem jakość sparować prędkość z czujnikiem garmina GSC10 niestety bez efektu:(( 

Czy przy zakupie dedykowanego czujnika elite będzie możliwość sparowania z urządzeniem Garmin 500 Edge?!!!

#1454 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 listopad 2015 - 19:16

Do PC i Bushido wystarczy ANT Stick, nawet taki COOSPO USB ANT Stick Dongle Forerunner 310XT 405 405CX 410 60 610 910 za nieco ponad 5 dych (z przesyłką, coć z miesiąc trzeba czekać).

Ten brak nadawania ANT+ w Elite jest strzałem w kolano...

Ale w/w linku do dcraimakera możesz poczytać komentarz:

Henry

1363359-400x300.jpg?1446799290

When overflying your replys for me seems to be a misunderstood of the Elite MISURO B+ modul.
Pimping a simple Elite trainer like the TurboMuin with the optional Misuro Smart B+ modul delivers ANT+ and BT for your device (FEC compatible, smartphone or PC) and it works without any problems!
I’m using the modul with a Elite TurboMuin in connection with Edge 1K and GoldenCheetah (via ANT+ USB 2.0 Stick).
Problem if using a TM with Serial <30000 you will get speed and power but no cadence. Cadence from the Garmin sensor does not work, because the Misuro B+ acts like a GSC10 combined sensor from Garmin.
Means you have to decide what to receive with your device: power and speed (only Misuro) or power and cadence (Misuro + Garmin sensor).
The lost of speed should be no problem, it's for training not realy necessary. If somebody with an old TM needs it anyway the solution is a simple ANT+ speedsensor, mounted below the Misuro B+. Via ANT+ you will receive power from the Misuro, Cad from the Garmin sensor and speed (and as a result out of that the distance) from the speed sensor (see the picture).

Acuracy of the MISURO B+ sensor in power I'm still testing in comparising with a ROTOR InPower Wattmeter. The results will be seen on my homepage at the end of november (sorry, site is in german).

Tak więc jak widać na załączonym obrazku (i tekście), Misuro z nr seryjnym do 30000 będzie się gryzł z GSC-10 i trzeba się zdecydować praktycznie na jedną opcję: moc i prędkość z Misuro lub moc i kadencję (z czujnika garmina) - choć szczerze mówiąc jestem ciekaw jak to będzie działać z osobnym czujnikiem kadencji? Swoją drogą rejestracja prędkości na trenażerze jest bez sensu, powtarzam już to po raz kolejny, no chyba, że do kalkulacji mocy wirtualnej, ale właśnie to robi Misuro.  Kombinacja jak na w/w obrazku - czyli dodatkowy czujnik prędkości jest trochę bez sensu...

Ale zgodnie z instrukcją w/w problem jest tylko dla turbo młynka do nr seryjnego 30000, późniejsze transmitują już moc, prędkość i kadencję.

#1455 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów
  • SkądKatowice, Międzylesie

Napisano 06 listopad 2015 - 19:26

Tak, Real Turbo Muin ma sporą bezwładność.

Od kiedy kupiłem RETM (ANT) to nie używam wcale już zegarka Suunto (BT), może szkoda, a może po co mi to? Skoro jest wszystko na PC?

#1456 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 07 listopad 2015 - 01:31

Fangio, ja mam ten https://www.mall.pl/...k-mini?v=489722ale być jakikolwiek ant+ usb stick...

#1457 Fangio

Fangio
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 07 listopad 2015 - 18:05

Dzięki Prozor i sempik. Zamówię w poniedziałek ten z mall.pl bo pewnie będzie szybciej...chociaż aż tak mi nie zależy na czasie, bo jak na razie to moje Bushido kursuje tylko do serwisu i z powrotem. Dopiero co stamtąd wrócił i znowu będzie musiał tam pojechać ;(

Przy okazji zapytam Was - jako użytkowników Bushido - czy taki dźwięk jest normalny dla tego trenażera (chodzi mi oczywiście o ten "grzechot"): 

#1458 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 listopad 2015 - 19:05

Pytanie jaki to serwis? Pewno w Polsce? Bo IMHO to ten Bushido się nadaje do wymiany - prawdopodobnie pierwsza, wadliwa seria Bushido - skontaktuj się z serwisem w Holandii (przez ich stronę www, albo mailem) poproszą Ciebie o nr seryjny hamulca i ramy i jeśli stwierdzą, że jest z wadliwej serii, to zaproponują wymianę - teoretycznie przez sprzedawcę, albo od razu wysyłka do nich, trochę kosztuje, ale jak sprzedawca będzie uczciwy, to powinien zrefundować, albo sam odesłać. 

Nowe działają nienagannie.

#1459 Fangio

Fangio
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 07 listopad 2015 - 19:58

Pytanie jaki to serwis? Pewno w Polsce? Bo IMHO to ten Bushido się nadaje do wymiany - prawdopodobnie pierwsza, wadliwa seria Bushido - skontaktuj się z serwisem w Holandii (przez ich stronę www, albo mailem) poproszą Ciebie o nr seryjny hamulca i ramy i jeśli stwierdzą, że jest z wadliwej serii, to zaproponują wymianę - teoretycznie przez sprzedawcę, albo od razu wysyłka do nich, trochę kosztuje, ale jak sprzedawca będzie uczciwy, to powinien zrefundować, albo sam odesłać. 

Nowe działają nienagannie.

Tak serwis w Polsce. Trenażer pochodzi z dystrybucji velo. Zaraz po zakupie hałasował jeszcze gorzej (poniżej video), więc tego samego dnia odesłałem do sklepu, który prawdopodobnie wysłał do serwisu. Po tygodniu trenażer wrócił, ale właśnie hałasuje jak w poprzednim filmiku, ale co gorsza - nie daje się skalibrować na aplikacji smartphonowej - ciągle pokazuje, że opona jest zbyt mocno dociśnięta - nawet kiedy ledwo dotyka rolki trenażera. Przez to aplikacja nie steruje obciążeniem trenażera, nie pokazuje przebytej trasy, ani czasu. Przyznam szczerze, że trochę się zraziłem na początek znajomości z firmą Tacx. Trochę "wiązanek" poleciało w eter :)

Zrobię jak proponujesz Prozor - napiszę bezpośrednio do Tacx w Holandii i zobaczymy co powiedzą. Mam nadzieję, że wszystko skończy się pomyślnie i ostatecznie będę zadowolony z zakupu - nad którym notabene dosyć długo się zastanawiałem.

Pierwszy problem: 

#1460 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 08 listopad 2015 - 20:10

U mnie nic takiego nie występuje, wiec wymieniaj!

Dodaj odpowiedź