Jump to content

Photo

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 replies to this topic

#1881 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 04 August 2017 - 13:05

Jako wlasciciel Mlynka alte tego bez chlupania (real), potwierdzam co napisal Prozor.

Roznica w poziomie generowanego halasu pomiedzy rolkowym trenazerem i direct mount (wypowiadam sie tylko co do Mlynka) jest bardzo znaczna.

Niedawno mieszkalem w w 2 pietrowym bloku, gdzie poziomy byly oddzielone drewniana konstrukcja i nie bylo problemow. Przy uzywaniu duzej tarczy i mniejszych zebatek, bylo glosniej ale caly czas duzo ciszej niz przy kole na rolce.

Teraz mieszkam w tzw high-rise gdzie sa betonowe podlogi, tu jest jeszcze ciszej, bo halas i rezonans nie roznosi sie tak jak przy drewnianych podlogach.

#1882 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 04 August 2017 - 13:10

Myślę że konstrukcje drewniane z piłkami tenisowymi pod spodem, które stosują perkusiści mogą sporo wygłuszyć.

Ewentualnie plyta i Sylomer

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1883 Bulajev

Bulajev
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądRybnik

Posted 17 August 2017 - 19:23

Witam mam trenazer elite qubo digital z komputerkiem w ant+ duzo programów treningowych. Czy jest możliwość żeby na nim odpalic oryginalną płytkę z podjazdem np na stelvio? Tylko jak. Bo wszedzie są jakieś qubo smart itp. A przy tym modelu nic nie umiem znaleźć. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie Jacek

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#1884 Myth

Myth
  • Użytkownik
  • 49 posts

Posted 19 August 2017 - 11:52

Witam,
Czy trenażer Elite turbo muin smart b+ jest dobrym rozwiazaniem do bloku ?
Czy wibracje generowane przez ten trenażer są duzo mniejsze niż te generowane przez trenażery z rolką z elastożelu?

#1885 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 19 August 2017 - 12:34

Każdy trenażer Direct Drive powinien być lepszy od trenażerów napędzanych kołem.

Ponadto Turbo Muin ma kilka zalet:

• bardzo duża moc hamowania - elite chyba nawet trochę przesadziło, bo większość treningów raczej będzie odbywać się na małej zębatce korby, co dodatkowo mniejsza i tak niewielki hałas i ewentualne drgania podczas napędzania trenażera
  • bardzo duża inercja - niektórzy wolą małą bezwładność, bo dzięki temu zmuszają do mocniejszej pracy grupy mięśniowe słabiej wykorzystywane w kręceniu korbą, ale ja wolę mieć odczucie naturalności jazdy, przy okazji ciężkie koło zamachowe mocno tłumi drgania i szarpania układu napędowego, dzięki czemu nie przenoszą się one (bo ich nie ma) na strop 
  • bardzo stabilna konstrukcja, co prawda kosztem przenośności, ale już minimalizacja (prawie usunięcie) tylnej podpory w Roteo powoduje znaczne zmniejszenie stabilności trenażera 
  • rolka elastożelu bardziej ma na cel dobre przeniesienie napędu poprzez zwiększenie sprzęgu opona - rolka, niż tłumienie drgań napędu, czy też generowanego hałasu - to akurat są niczym nie uzasadnione mity. 

Reasumując: Muin jest cichy, praktycznie nie wibruje i jako trenażer do bloku nadaje się idealnie. Minusy? Na pewno nie schowasz pod łóżko po treningu (no chyba, że po odkręceniu nóg...). Występowanie 2 typów: pod szybkozamykacz i sztywną oś, późniejsze konstrukcje trenażerów Elite mają już tylko adaptery i można je stosować do każdego typu rowerów. W przypadku Muin'a trzeba decydować się na jeden z dwóch typów mocowania, co prawda można dorobić rolki redukcyjne do sztywnych osi i używać wersji z szybkozamykaczem (a pewno i w drugą stronę by się dało).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1886 Myth

Myth
  • Użytkownik
  • 49 posts

Posted 19 August 2017 - 14:28

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź teraz tylko poczekam na dobrą cenee i kupuję.

#1887 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 19 August 2017 - 16:10

Pytanko do trenażera typu Muin. Plus dla tej konstrukcji - nie potrzeba specjalnej opony. Zwykłe podobno szybko się zużywają. Oczywiście trzeba dokupić kasetę. I tu nasuwa mi się wątpliwość. Czy można idealnie wyindeksować tylną przerzutkę, tak aby obsłużyła trenażer i koło. Kumpel mówi, że tak, bo jest to taka sama sytuacja jak zmiana koła po defekcie. Ale pewności nie ma, bo używa rolkowy. Na nim rozgrzewa się przed zawodami.

#1888 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 19 August 2017 - 16:50

Nie mam z tym żadnego problemu, po prostu zdejmuję koło, przekładam na trenażer. Chyba większe problemy miałem z kołem do trenażera Bushido.

#1889 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 19 August 2017 - 17:05

Nie mam z tym żadnego problemu, po prostu zdejmuję koło, przekładam na trenażer. Chyba większe problemy miałem z kołem do trenażera Bushido.

A na czym polegały te kłopoty? Regulacja docisku rolki do koła, czy zacisk?

#1890 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 19 August 2017 - 18:42

Ja np musze trymowac po zalozeniu na trenazer i ponownie po zalozeniu kola. 3 kliki trymerem w jedna strone i po zmianie 3 w drugą.

#1891 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 19 August 2017 - 20:28

A na czym polegały te kłopoty? Regulacja docisku rolki do koła, czy zacisk?

Podobnie jak Chris w dodatkowym kole treningowym musiałem trymować (dwa kliki), może kwestia kasety, albo piasty? Tak czy siak, nawet jeśli przy zmianie koła/wpięciu do trenażera DD trzeba robić małą poprawkę śrubą, to wystarczy sprawdzić i zapamiętać jaka jest wymagana korekta.

#1892 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 19 August 2017 - 21:06

W moim przypadku chyba jednak skończy się na rolkowym Elite Qubo Fluid.

Tak jak wcześniej pisałem hałasowanie w garażu nikomu nie przeszkadza. A z koła nie chciałbym rezygnować bo zamontowany na nim magnes i ANT+ w ramie Treka załatwia mi sprawę odczytów: prędkości, kadencji i pulsu. W pomiar mocy chyba nie wejdę, bo się nie ścigam i do cykloturystyki to raczej zbytek. Programik Elite na telefonie powinien mi to ogarnąć.

W sumie to potrzebny mi będzie w zimie. Może jak załapię zajawkę na mielenie w miejscu, to dokupię jakieś pancerne tylne koło luzem (pod trenażer).

Trochę rozjaśnienia tematu: https://www.dobrerow...rawde-przyjazny

Podobno poziom hałasu z oponą do trenażera akceptowalny nawet w bloku.

#1893 Myth

Myth
  • Użytkownik
  • 49 posts

Posted 20 August 2017 - 14:15

W związku z szukaniem trenażera do bloku jestem prawie zdecydowany na elite turbo muin ale zobaczyłem że o około 900 zł wiecej można z uk sprowadzić trenażer tacx flux smart z realistycznym odwzorowaniem podjazdów do 10% tylko czy nie jest on głośniejszy? I czy spasuje się z rowerem aura xr na tiagrze z długim wózkiem?
I czy tacx rozwiązał problem ze spadającym paskiem?

#1894 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 20 August 2017 - 17:09

Smarty direct drive od Tacxa (Neo, FLux) są zauważalnie bardziej ciche od smartów direct drive innych producentów. Czy Flux będzie cichszy od Turbo Muina? Pewnie nie, jako, że na Muinie przez większą część czasu jedziesz z niewielką prędkością koła zamachowego (mocny opór). Natomiast na pewno Flux będzie jednym z najlepszych smartów pod tym względem.

Z tylną przerzutką może być problem bo wg producenta Flux nie jest kompatybilny z przerzutkami z "długim" wózkiem. Jeśli masz z tyłu Tiagrę ze średnim wózkiem (GS// długie wózki są raczej w przerzutkach mtb) to powinna pasować na styk przy kasecie 32t.

Z tego co czytałem i oglądałem na youtubie to problem z paskiem rozwiązano.

#1895 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 20 August 2017 - 23:03

Co do przerzutki, obrazek ze strony Tacx'a:

Derailleur_Short-cage.jpg

jak widać ograniczeniem jest noga podpierająca trenażer.

Przy okazji, Flux, przynajmniej pierwsze egzemplarze, miał dość przykrą przypadłość i szybko potrafił odmawiać posłuszeństwa (przykład: gplama - australijczyk 2x wykończył flux'a), może już to wyeliminowali. Jeśli tak, to wydaje się bardzo dobrym trenażerem, o ile na niego Ciebie stać (choć warto rozważyć również Direto). Faktycznie cichy, na dodatek dość dobre szacowanie mocy i sterowanie trenażerem ANT+ FE-C to spory plus. Przyznam, że z chęcią bym wypróbował go, jednak nie zamierzam tylko w tym celu go kupować ;)

Pomimo oporu elektromagnetycznego (którego nie cierpię) ma również dość porządne koło zamachowe o masie 7kg, co powinno dość dobrze urealnić symulację treningu (o ile hamulec elektromagnetyczny tego nie popsuje).

#1896 Myth

Myth
  • Użytkownik
  • 49 posts

Posted 22 August 2017 - 17:31

Cóż po przeanalizowaniu jednak zdecydowałem się na turbo muin, tacxa flux jednak obawiam się ze względu na awaryjność. Więc dzięki za pomoc i mam nadzieję że sąsiedzi nie będą mieli pretensji 😀

#1897 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 22 August 2017 - 18:11

Muin do bloku dobry wybór. Ale jeśli chodzi o awaryjność to też nie jest bez wad. Jak i wszystkie inne trenażery na rynku. Na temat niemal każego modelu znajdziesz żale w internecie. Tacx miał wpadkę z Fluxem we wstępnej fazie produkcji. W tym momencie nie jest raczej bardziej awaryjny niż inne trenażery.

#1898 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 August 2017 - 19:22

O ile zakup będzie w PL to większego problemu nie powinno być, jednak wysyłka gwarancyjna do sprzedawcy w UK może trochę uderzyć po kieszeni...

#1899 Myth

Myth
  • Użytkownik
  • 49 posts

Posted 26 August 2017 - 07:09

To turbo muin doszedł zakupiony w Niemczech ze względu na ceny. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne opór generowany przez urządzenie faktycznie spowoduje że tak jak pisał prozor większość treningów odbędzie się na małej tarczy.

#1900 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 27 August 2017 - 12:03

Sugestia: wyposaż Muin'a w kasetę o możliwie ciasnym stopniowaniu np. 12-23, poprawisz wykorzystanie poszczególnych przełożeń, unikniesz dużych różnic kadencji przy zwiększaniu oporu przy przejściach na kolejne zębatki kasety, gdy ta ma duże różnice pomiędzy zębatkami.

Reply to this topic