Szczelny Bidon
Napisano 30 lipiec 2014 - 20:48
Odnosnie bidonu Camelbak Podium - w nowszej wersji zrobili zawor (ustnik) troche wiekszy wiec latwiej dostac sie do membrany. Niestety nie da sie jej latwo umyc, zwlaszcza na obrzezach. Ja ostatnio po prostu demontowalem wszystko: smoczek, membrane, uszczelke, etc i mylem wszystko osobno recznie. Da sie, ale to troche upierdliwe.
Napisano 16 sierpień 2014 - 07:51
Jeden lekko popuszcza z ustnika, a drugi jest ok-zero wycieków. A w zasadzie to był, bo na TdPA mijałem dzieciaki krzyczące "rzuć nam bidon, rzuć nam bidon" - no i rzuciłem, ale akurat wylosowałem ten dobry, zostawiając sobie ten cieknący :-)
Zamiennie używałem ich z bidonami Enervita - jedne z lepszych bidonów jakie miałem. Do tego kosztują grosze i co ok. miesiąc mam dzięki temu nowy shaker do łańcucha, a w koszyku nowe bidony.
Napisano 16 sierpień 2014 - 12:05
Kresowiak, dnia 16 Sie 2014 - 05:32, napisał:
Wprawdzie mój bidon Elite nie puszcza płynów, ale między biały, a niebieski element dostała się woda i denerwująco chlupocze. Czy da się tam jakoś dostać? Bidon jest zwykły, teamowy. Ustnik już wyjmowałem.
Bez problemu można to rozdzielić podważając z obu stron, a po tym złożyć z powrotem i będzie szczelnie.
- Kresowiak lubi to
Napisano 16 sierpień 2014 - 18:28
Kresowiak, dnia 16 Sie 2014 - 05:32, napisał:
Wprawdzie mój bidon Elite nie puszcza płynów, ale między biały, a niebieski element dostała się woda i denerwująco chlupocze. Czy da się tam jakoś dostać? Bidon jest zwykły, teamowy. Ustnik już wyjmowałem.
podważ na siłę i potem bez problemu złączysz. Mam większość takich bidonów elite i tak właśnie je czyszczę.
- Kresowiak lubi to
Napisano 18 sierpień 2014 - 10:24
Ja mam 2 isostar i jeden cieknie, a drugi nie(czyli loteria). Teraz planuje zakup kross mover, bo powinien pasować kolorystycznie do tribana
PS. W martes sport czy jakoś tak jest promocja na bidony merida, po 10zł za takie z osłonką i bez(przynajmniej w sklepie w mojej miejscowości)
Napisano 18 sierpień 2014 - 16:11
Nie zwróciłem uwagi czy są jakieś przeceny na rowery i akcesoria, ale w oczy rzuciły mi się te bidony(swoją drogą są 0.5l i 0.75l) i jeszcze z tego co pamiętam to jakieś pompki były(niestety niskie ciśnienia).
PS. Sprawdziłem w ich sklepie internetowym, ale na nim nie ma tych bidonów, nie wiem czemu.
Tak wyglądały:
I z pokrywką:
Napisano 21 wrzesień 2014 - 23:10
Wybacz dociekliwość, ale dla mnie przeciekanie całkowicie dyskwalifikuje bidon i ciekawi mnie, co mogłoby go uratować w oczach użytkownika.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 21 wrzesień 2014 - 23:21
kudlaty_00, dnia 21 Wrze 2014 - 21:48, napisał:
A moje nigdy nie ciekły.Enervity najlepsze bidony jakie miałem, ale ciekną... Rama zalana zawsze.
Btw, kupiłem nowe Elity Corsa. Te same, o których pisalem wcześniej. Poprzednio jeden nieco przeciekał, a z kupionych ostatnio nie cieknie żaden :-)
Napisano 22 wrzesień 2014 - 10:33
Nie wiem czy jest sens kupować czarny ( ciemny ) bidon kiedy po iluś tam użyciach w środku na dole bidony zbiera się,,syf'' a jak taki kolor to ciężko to usunąć ( bo cienko widać) . A to prędzej czy później i tak się zbierze, wystarczy zapomnieć kilka razy umyć bidon , o co wcale nietrudno. Do tego ta osłona na ustnik jak ze zdjęć powyżej , bywa bardzo denerwująca kiedy serducho ostro wali pod górę , i trzeba szybko się napić.
U siebie mam teraz 2* 0,75 takie coś http://www.bikesalon...WNvJhoC86jw_wcB kupione chyba w Go .
Plus taki, że nie trzeba się co chwilę zatrzymywać na tankowanie . Jakiś czas temu trasa ca.180 km i tankowanie dopiero po 130 km( choć nie gorąco bo temp ca 20 i genaralnie płasko )
Przecieka -chyba nie , jedynie jak naładuję mu gazowaną Cole to przez ustnik.
Teraz jakbym miał kupować to wybrałbym 0,75 jakiś może ''Team'' np. http://www.roseversa...sche/aid:739144
choć akurat te cienko pod kolor ramy pasują.
Próbowałem też z litrowym Isostarem , w koszyk wchodził z wyciąganiem trochę gorzej.
Dodaj odpowiedź