Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giant Tcr Composite

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 adas844

adas844
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 17 lipiec 2014 - 18:59

Już kolejny raz bardzo proszę o napisanie opinii na temat roweru szosowego. Ten kosztuje ponad 3 tysiące, dla mnie trochę drogi, ale na tym sprzęcie chyba nie powinno się oszczędzać. Co wy sądzicie o nim?

http://allegro.pl/gi...4423216215.html

#2 Hogg

Hogg
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 17 lipiec 2014 - 19:17

A ile masz wzrostu? To b. mała rama.

#3 adas844

adas844
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 17 lipiec 2014 - 19:18

168 cm

#4 Hogg

Hogg
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 17 lipiec 2014 - 19:20

Niech się wypowiedzą fachmani od szosy (ja bardziej MTB) ale... na moje oko ciut przymała ;)

#5 adas844

adas844
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 17 lipiec 2014 - 19:37

Sprawdzałem na kalkulatorze do mierzenia ramy szosowej i wyszło mi, że powinienem mieć 18,6 cala według wzrostu, a według długości nogi 17,2 cala

#6 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 18 lipiec 2014 - 09:14

Będziesz się ścigał? Czy rower będzie używany do zwykłej jazdy dla przyjemności?
Ja bym polecił Triban 500 zostanie Ci ponad tysiak na ubrania, buty i będziesz miał nowy rower na gwarancji.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#7 adas844

adas844
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 09:48

Ścigał się raczej nie będę, ale patrząc w przyszłość to ten rower na tym osprzęcie pociągnie dłużej niż Triban 500, przynajmniej takie mam wrażenie.

#8 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 10:04

Możliwe, że pociągnie dłużej, co prawda używane, ale to campagnolo. Ale zobacz też na to:

http://allegro.pl/li...=category-16435
http://allegro.pl/li...tch=s0-spt-0423

To ceny kasety - pewnie z innymi częściami jest podobnie.

Kaseta shimano ultegra kosztuje jeszcze więcej... tak czy inaczej, jakbym kupował rower w tej cenie, to brałbym pod uwagę koszt części zamiennych. Sora nie rozleci się przecież po pierwszym tysiącu km.

#9 Hogg

Hogg
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 10:09

Rozumiem, że o kompatybilności nawet nie ma mowy ? (campagnolo&shimano)

#10 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 10:18

Możliwe. Ale jeśli zrozumiałeś to na podstawie mojej wypowiedzi, to znaczy, że masz dar nadinterpretacji.

#11 adas844

adas844
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 10:24

Rozumiem, czyli gdybym kupił gianta to później mógłbym jeszcze więcej wydać na podzespoły, które po jakimś czasie trzeba będzie wymienić. Może rzeczywiście na początek kupić nowy rower żeby to wszystko jakoś ogarnąć, a nie od razu iść na głęboką wodę.

#12 adas844

adas844
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 11:03

Rower posiadam od 2 tygodni. Kupiłem go z myślą o triathlonie. Jak na razie spełnia swoją rolę. Zaliczył swój pierwszy start — średnia prędkość 33km/h. Cena/jakość- rewelacja. Koła niestety musiały być już centrowanie dosłownie po 10 dniach jazdy. Przerzutki również do regulacji. Po zakupie i paru jazdach doradzam udać się do dobrego serwisu specjalizującego się w ustawianiu rowerach szosowych.  

To jest jeden  z komentarzy na temat Triban 500

#13 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 11:04

Tak dla wyjaśnienia - to co Hogg napisał "Rozumiem, że o kompatybilności nawet nie ma mowy" - Podejrzewam, że niektóre części będą pasowały, inne nie a część będzie pasowała ale niezbyt idealnie. Nie znam się specjalnie na tym, nigdy campagnolo nie miałem, więc się nie wypowiadam na ten temat. W internecie jest trochę o kompatybilności.
np. (pierwszy lepszy link)
http://forums.roadbi...ties-65740.html.

Są przypadki, że ktoś kupuje rower na drogim osprzęcie (campagnolo, albo jakieś droższe shimano) i potem jak się zużyje to całość wymienia na coś tańszego - tiagrę jakąś np.

To tylko takie moje przemyślenia, decyzja należy do Ciebie.

To jest jeden z komentarzy na temat Triban 500

Na tym forum jest temat o tribanach - tam masz wiele opinii - wiadomo, że regulacja potrzebna, linki są takiej sobie jakości, ale jak ogarnięty jest serwisant w decathlonie, to nie jest tak źle. Jak by nie było, za 2k to super maszyna.

Jak kupisz używany, to tym bardziej nie wiesz czy będzie działało wszystko jak należy.

#14 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 lipiec 2014 - 12:58

Dziwne, u mnie ścieżka wymiany była taka: Shimano 2200 -> Sram Rival -> Sram Red.

Inna sprawa, że dostęp do komponentów 10 rzędowych Campy jest ograniczony.

Z BikePedii widać, że ten model jest z roku 2003: TCR Composite Team  jednak chyba w Angli jeszcze w tej kolorystyce sprzedawane były rok później.

Akurat teamowe wersje miały Campę Record. Sprzedawany rower prawdopodobnie miał wymienioną sztycę (i siodełko), mostek i najprawdopodobniej koła - te nyple mavica wymagają specjalnych kluczy do regulacji, z tym może być problem. Napęd, pomimo swojego wieku, w miarę zadbany i raczej za dużo nie jeżdżony.

Czy warty 3 tys? No nie wiem - można się potargować, może spuści z 5 stów za rower sprzed 10 lat?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#15 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 13:39

Dziwne, u mnie ścieżka wymiany była taka: Shimano 2200 -> Sram Rival -> Sram Red.

No dobrze, ale czego to dowodzi ? Czy to jest jakaś reguła, że każdy użytkownik roweru wymienia części na coraz lepsze ?
Jedni ulepszają, bo chcą mieć lepsze. Są tacy, którzy kupili dobre, ale potem wymienili na coś słabszego, bo okazało się, że jest wystarczająco dobre i tańsze. Jak ktoś się nie ściga to waga nie jest mocno istotna, a parę groszy więcej zostanie. Dla przykładu, 10 rzędowa kaseta tiagra kosztuje jakieś 100zł, a "odpowiadająca" ultegra kilka razy więcej, chyba koło 500zł, nie chce mi się googlować - zysk jakieś 200 gram za 400zł - jednemu się opłaca, innemu nie, każdy ma swoją rację.

Chciałem tylko zauważyć, ten giant jest ciut nietypowy, wymiana części może się okazać droższa, bardziej problematyczna niż w przypadku tribana, czy innych bardziej typowych sprzętów na sorze/tiagrze.
Biorąc pod uwagę, że autor tematu nie szuka roweru za ponad 10k, to być może jednak ta cena części zamiennych będzie istotna, dlatego o tym piszę.
Zdaję sobie sprawę, że dla wyjadaczy ma to małe znaczenie, dlatego Twoja "ścieżka wymiany" mnie nie dziwi.

#16 adas844

adas844
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 16:01

Na razie myślę, że Triban 500 zupełnie wystarczy, tym bardziej że chodzi o moją pierwszą szosę. Jeśli wciągnie mnie to bardziej, to wtedy będę szukał czegoś lepszego. Tylko teraz muszę czekać na mój rozmiar.

#17 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 18 lipiec 2014 - 21:04

Dla przykładu, 10 rzędowa kaseta tiagra kosztuje jakieś 100zł, a "odpowiadająca" ultegra kilka razy więcej, chyba koło 500zł, nie chce mi się googlować - zysk jakieś 200 gram za 400zł - jednemu się opłaca, innemu nie, każdy ma swoją rację.

Tydzien temu kupilem "odpowiadajaca" Ultegre 11-28 za 235pln w sklepie stacjonarnym, na Allegro identyczna jest sporo tansza, wiec z ta roznica w cenie bym nie przesadzal.

Dodaj odpowiedź