Jump to content

Photo

Kłopoty Z Zasypianiem...

40 replies to this topic

#1 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 posts
  • SkądTcity

Posted 20 July 2014 - 12:10

Po cięższym treningu mam problemy z zasypianiem i nie chodzi mi o popołudniową drzemkę ale o odpoczynek nocny. Dla mnie "cięższy" trening to może być 100+ km samotnej jazdy w tym połowa pod wiatr w pagórkowatym terenie ( jak wczoraj). Pytania: co może powodować taką reakcję organizmu i jak dawać sobie z tym radę ?

MG

#2 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 20 July 2014 - 12:50

Często mam to samo. Serce wali jak oszalałe, a mimo, że jestem zmęczony nie mogę zasnąć.

#3 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 20 July 2014 - 12:56

Spokojny długi rozjazd po treningu i dużo płynów. Może to być też efekt zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.

Sprawdz też "Trening autogenny Schultza lub Jacobsona". Mi pomaga na problemy ze snem.

Jest bardzo prosty do przeprowadzenia, jednak trzeba mieć do niego pozytywne nastawienie inaczej nic z tego nie wyjdzie.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#4 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 posts
  • SkądWa-wa

Posted 20 July 2014 - 13:31

Mi pomaga wieczorna ipsacja:)

Kudos!

#5 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 20 July 2014 - 13:40

Co kto lubi :)

#6 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 20 July 2014 - 14:43

Na godzinę przed snem wyłącz telewizor, weź jakąś książkę, wycisz otoczenie. Nie chodź w kółko, połóż się, daj znać organizmowi, że ma się przygotowywać do odpoczynku. Możesz sobie kupić jakąś herbatkę z Herbapolu na lepszy sen. Ziołowe napary są nieszkodliwe, a pomagają. Można się zdziwić ile rożnych cudów jest w sklepach zielarskich.

• mess likes this

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#7 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 posts
  • SkądPszczyna

Posted 20 July 2014 - 16:04

Zdarza mi się podobnie dość często - ale za to następnego wieczora zasypiam jak dziecko i śpię jak zabity.

#8 D88

D88
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 20 July 2014 - 16:14

Książka i lampka wina ;-)  albo dwie.

#9 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 20 July 2014 - 16:43

Alkohol przed snem to legenda miejska obalona na wiele sposobów, praktycznie i teoretycznie. Nie zaburza snu jedynie u osób uzależnionych/nadużywających. Na pewno nie pomaga w regeneracji.

#10 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 20 July 2014 - 17:00

Jeśli kłopoty z zasypianiem nie wynikają po prostu z bólu mięśni i skurczów, spowodowanych wysiłkiem, to porady szukałbym u lekarza. Są ziołowe preparaty pomagające zasnąć, o których wspominali poprzednicy, ale warto poszukać przyczyny. Po każdym treningu rób stretching na wszystkie partie - od karku, po stopy. Dłuższa jazda wymusza niewygodną pozycję ciała, dlatego ich rozciąganie jest konieczne. I kąpiel. Woda świetnie masuje obolałe mięśnie.

#11 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 posts
  • SkądPszczyna

Posted 20 July 2014 - 17:04

Również nie polecam alkoholu - sen owszem, może potem przyjść szybko, ale jest bardzo płytki i raczej nieprzyjemny.

#12 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 posts
  • Skądinternet

Posted 20 July 2014 - 17:10

Drugi głos na samogwałt, a nawet trzeci bo głosuję na dwie ręce, dla równego rozwoju.

• Siara_iwj likes this

#13 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 20 July 2014 - 17:10

Jeśli kłopoty z zasypianiem nie wynikają po prostu z bólu mięśni i skurczów, spowodowanych wysiłkiem, to porady szukałbym u lekarza.

Diagnoza zaburzeń snu które nie są patologiczne jest tak kosztowna że wielce możliwe żę żaden lekarz się nawet nie podejmie próby badania i przepisze coś na "odwal się Pan". Nie przesadzajmy. Sam miewam takie i większe problemy na początku sezonu. Pomógł mi właśnie trening autogenny i to już za pierwszym razem. Nawet nie pamiętałem jak zasnąłem.

Już to widzę.

Przychodzi Lobster do lekarza:

- Lobster

Panie doktorze, jak pojeżdżę to mam problem z zaśnięciem

- Lekarz

To proszę nie jeździć!

albo polecam ipsację

:D

Uwaga z kąpielą też trafna. Zapomniałem wspomnieć.

#14 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 20 July 2014 - 17:38

Ziółka czasem pomagają (większość mieszanek ma w składzie chmiel, walerianę, melisę), ale jednak nie ma to jak mocna chemia ;-).

Lekarz chętnie przepisze jakiś Nasen czy Dobroson, albo odpowiednik z firmy farmaceutycznej, której przedstawiciel handlowy odwiedził go ostatnio.

Pracuję w trybie zmianowym i wiem, co to bezsenność, zwłaszcza jeśli pracodawca nie przestrzega odstępów pomiędzy zmianami, czy jakiejkolwiek regularności, układając grafik.

Jestem zdania, że czasem jednak lepiej skorzystać z tabletki (w sytuacjach naprawdę beznadziejnych) niż męczyć się całą noc. Brak snu szkodzi nawet bardziej niż leki. 

#15 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 20 July 2014 - 17:40

Shmoo. Kawał o lekarzach fajny, ale nie można tak podchodzić do tematu, bo dojdziemy do wniosku, że doktorzy bagatelizują każdą chorobę u pacjentów, a leki przepisują na zasadzie "masz i wypad". Do lekarza idzie się właśnie po to, by zdiagnozować, lub wykluczyć patologię. Nie pomoże jeden, idę do drugiego – mądrzejszego. W końcu, będę miał opinię konsylium.

#16 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 20 July 2014 - 18:09

Badania snu są drogie i przydatne w ciężkich zaburzeniach które trzeba leczyć...

doraźnie polecam ziołowe specyfiki, lub lepiej melatonina, mała dawka pół godziny przed snem wystarczy

jednak gdy to trwa dłużej, warto się przejść do lekarza

#17 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 posts
  • SkądSompolno

Posted 20 July 2014 - 18:21

Polecam zacząć od książki "sztuka spania i wstawania". Mało sportowa, ale rozjaśnia wiele elementów.

#18 D88

D88
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 20 July 2014 - 19:17

Również nie polecam alkoholu - sen owszem, może potem przyjść szybko, ale jest bardzo płytki i raczej nieprzyjemny.

Tak, tak wszyscy znamy teoretyczne rozważania na ten temat. Oczywiście nie neguje ich. 

Ja po wypiciu lampki wina zasypiam jak małe dziecko, mając przy tym "normalny" sen. Nie zauwazylem zadnych skutków ubocznych. Ot, taki wybryk ze mnie ;-) Musze zaznaczyć, ze nie należe do osób nadużywających alkoholu. 

#19 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 20 July 2014 - 19:22

Ludzie o czym Wy mówicie, lampka wina?? Jak by ktoś ćwiarę trzasnął albo ze 3 piwa. A lampka wina na chłopa 70kg??

#20 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 20 July 2014 - 19:31

Tak, tak wszyscy znamy teoretyczne rozważania na ten temat. Oczywiście nie neguje ich. 

Nie teoretyczne, tylko testy kliniczne z aparaturą EEG robione np w Sleep & Circadian Neurobiology Laboratory at Stanford University School.

jano_3 idziecie na łatwiznę. Takie moje skromne zdanie. Mowa była o 1-2 lampkach. Jak chłopak trenuje cieżko 4 razy w tygodniu to na alkohol nie wyrobi.

Scientists reviewed 20 studies that included 517 participants who were tested in 38 sleep laboratory experiments. The volunteers drank varying amounts of alcohol, ranging from a low of one to two drinks, a moderate amount of two to four drinks, to a high of four or more drinks. While some experiments examined the results of only one night of drinking, others extended into several consecutive nights. Most of the participants were healthy young adults, and none had drinking problems.

http://healthland.ti...-sleep-quality/

Reply to this topic