Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kłopoty Z Zasypianiem...

40 odpowiedzi w tym temacie

#21 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lipiec 2014 - 19:52

o ktorej ten trening po ktorym spac nie mozecie sie konczy(l)?

#22 fakinek

fakinek
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20 lipiec 2014 - 19:58

przecież problemy z zasypianiem to jest jedna z pierwszych odznak przetrenowania, a jakoś nic o tym nie wspomniał. Może trzeba na kilka dni odłożyć rower i pozwolić się organizmowi całkowicie zregenerować. Zdaję sobie sprawę, że to nie takie łatwe patrząc na pogodę za oknem, ale może warto spróbować (ja bym przynajmniej tak zrobił)...

#23 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:20

przecież problemy z zasypianiem to jest jedna z pierwszych odznak przetrenowania, a jakoś nic o tym nie wspomniał. Może trzeba na kilka dni odłożyć rower i pozwolić się organizmowi całkowicie zregenerować. Zdaję sobie sprawę, że to nie takie łatwe patrząc na pogodę za oknem, ale może warto spróbować (ja bym przynajmniej tak zrobił)...

O przetrenowaniu nie ma mowy, jestem świeżo po tygodniu regeneracyjnym ( tylko 30 minutowe superlekkie przejażdżki przez 7 dni). W tygodniu robię zwykle 3 wypady po ok.50 km a w łikend czyli w sobote lub w niedzielę robię trasę 100+, zawsze co trzy tygodnie jest czas na regenerację. Kiedyś miewałem problemy z przetrenowaniem ale już nauczyłem się jak tego unikać.

Najbardziej interesuje mnie jaka jest fizjologiczna przyczyna takiej reakcji organizmu. Może jednak niezbilansowane odżywianie?

PS. jeżdżę przed południem, zwykle od 9:00.

#24 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:26

@fakinek, to fakt. Nawet nie zakładałem że można nie wiedzieć kiedy jest się przetrenowanym. U mnie sprawdzała się kiedyś metoda z tętnem spoczynkowym, ale teraz wstaję rano i po prostu wiem.

Lobster musiał by powiedzieć jak to jest u niego.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#25 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:26

A jak u Ciebie z ciśnieniem? Mierzysz czasem?

Przy podwyższonym ciśnieniu zwykle nie można zasnąć. 

#26 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:27

A tam, założyciel wątku jest nie "orobiony" stąd nie potrzebuje odpoczynku. :)

Kobieta, kobieta, albo prochy i stabilizowanie organizmu. ;p

P.S.

Chciałbym mieć takie problemy.

#27 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:31

A jak u Ciebie z ciśnieniem? Mierzysz czasem?

Przy podwyższonym ciśnieniu zwykle nie można zasnąć. 

Ciśnienie normalne czyli 120/80, tętno spoczynkowe 45, nie biorę żadnych leków. Sygnałem zmęczenia jest w moim wypadku trudność z rozkręceniem tętna, jeśli już na początku treningu widzę że tętno nie wchodzi łatwo powyżej progu to wiem że czas na odpoczynek.

#28 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:37

Możesz wypróbować wszystko i zdać relacje.

Może uśniesz przy lekturze tej nudnej zapewne ksiązki o spaniu.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#29 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:49

Moim zdaniem, przyczyną problemów z zasypianiem po ciężkim treningu jest ... zbyt ciężki trening i skutki jakie wywołuje w organiźmie:

- utrzymujące się podwyższone tętno - serce próbuje doprowadzić krew do przeciążonych mięśni, żeby je zregenerować

- odwodnienie

- przegrzanie organizmu

- utrata elektrolitów

- bóle mięśniowe i stawowe

Wszystko to sprawia, że człowiek czuje niepokój, a wtedy zasnąć jest trudno. Może pomogłaby chłodna kąpiel lub prysznic.

Ostatnio mój kolega, który jeździ dość dużo, ale raczej w "w swoim tempie", zagiął się i próbował się utrzymać na kole jakiegoś lepszego zawodnika. Po powrocie z tej przejażdżki nie mógł dojść do siebie, Podobno tak się męczył, czuł taki niepokój, nie mógł zasnąć, że o 3-iej nad ranem pojechał na izbę przyjęć. Opowiedział co zrobił (że przesadził z treningiem), więc dali mu kroplówkę z elektrolitami i dopiero poczuł się lepiej.

Co do tych metod na zaśnięcie, to pozwolę sobie zacytować mojego ulubionego Woody Allena:

"Seks jest jak gra w brydża. Jeśli nie masz dobrego partnera, to musisz mieć przynajmniej dobrą rękę."  :mrgreen:

• jano_3 lubi to

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#30 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:53

Też miałem problem z zasypianiem. Nogi całe pulsowaly, ja padnięty a zasnąć nie byłem w stanie. Podejrzewałem problem z regeneracja. Zrobiłem kilka dni przerwy zacząłem brać magnez i problem minął.
Co za dużo to nie zdrowo i tyle ;-)

#31 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 20 lipiec 2014 - 23:46

Nie miałem nigdy bezsenności spowodowanej przemęczeniem. Czym bardziej dam sobie w tyłek tym mocniej i łatwiej zasypiam. Mogę jeszcze polecić maszynki generujące biały szum, albo zainteresowanie się I-Doserem (podobno generuje zestawy dźwięków zgodne z falami mózgowymi czy coś ten deseń, w każdym razie mnie strasznie relaksują te ich nasenne szumy).

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#32 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipiec 2014 - 09:12

Nie miałem nigdy bezsenności spowodowanej przemęczeniem. Czym bardziej dam sobie w tyłek tym mocniej i łatwiej zasypiam

Może nie byłeś prawdziwie przemeczony i za słabo w tyłek dajesz? ;-)
A tak na serio, to temat jest szeroki. Problem z zasypianiem jest sprawą bardzo indywidualną, bo każdy z nas ma swoje życie, swoje problemy, stresy itp. Gdybyśmy żyli w sterylnych warunkach i wyłącznie trenowali, to moglibyśmy szukać recept na sen, a tak to możemy sobie zrobić kolejny temat rzeka, który jednoznacznego rozwiązania nigdy nie przyniesie.

#33 Gosc_ciekawa.forumowiczka_*

Gosc_ciekawa.forumowiczka_*
  • Gość

Napisano 21 lipiec 2014 - 13:54

NA pewno nie należy kłaść się do łóżka, kiedy nie jesteśmy jeszcze zmęczeni. Nie należy też próbować usnąć, kiedy o coś się martwimy - lepiej komuś się przed snem wygadać. Może szklanka mleka i przewietrzyć pokój?? ;)

#34 Arku

Arku
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 sierpień 2014 - 16:21

Ja zazwyczaj nie mam kłopotów z zaśnięciem. Ale jak trening jest zbyt późno albo mocno za ciężki, to zdarza się dłuższe zasypianie. Moim zdaniem to wyżej i ewentualnie nerwy najczęściej przeszkadzają. Bywa, że po prostu gorący/zimny prysznic wystarcza na nerwy ewentualnie książka dodatkowo. 

#35 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 11 listopad 2014 - 21:34

Melisa lekarska  :idea:  Melissa officinalis

M.in. zmniejsza bezsenność. Piłem także w czasie snu no i spałem i spałem ...

#36 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 11 listopad 2014 - 23:05

W trakcie snu?

#37 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 12 listopad 2014 - 07:32

Potem się śnią tematy jak zdjęcie z podpisu...

32zkxh0.jpg

Jesteś pewny, że piłeś Melisę  :-D

#38 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 12 listopad 2014 - 14:00

Lol  :-P 

Mi pomaga zasnąć, w przerwach snu łyczka biorę i dalej w kimę.

Ps.

Ostatnio miałem koszmar :evil: że obręcz pogiąłem. 

#39 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 12 listopad 2014 - 14:03

Na sen najlepsze jest czyste sumienie, to dlatego dzieci tak dobrze śpią (z reguły). ;-)

#40 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopad 2014 - 14:17

Fobos, Twoja stopka to lekkie przegiecie :(

W sumie kolegi Siary rowniez :|

Dodaj odpowiedź