No dobra, ale ja żyje w Polsce nie w państwie anglojęzycznym. I u nas trymowanie nie oznacza dopasowania przerzutki.
Półbiegi
Posted 30 July 2014 - 12:46
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 30 July 2014 - 14:20
Słowo jest tak powszechnie przyjęte że przez lata na forum zaistniało tylko w Twoim i Petriego słowniku. Za ogólnoprzyjęte można uznać mikroindeksację (choć przedrostek mikro nie wiem co tu robi) i półbiegi (słowo słabo pasujące do funkcji ).
Trymowanie które pochodzi od trymu jest w pełni zrozumiałe w żeglarstwie, ale z przerzutką nie ma nic wspólnego.
Ale jak będziecie tak dalej pisać to nie będę dalej na forum toczył dyskusji nad sensem tego.
Posted 17 March 2015 - 11:57
Czy żeby wrzucić łańcuch na większą tarcze z przodu (i analogicznie zrzucić) da się to zrobić nie przesunąwszy wcześniej wózka w prawo (w lewo przy zrzucaniu)? To czy przesunę wózek czy łańcuch zależy od siły przesuniecia klamkomanetki w bok czy istnieje po prostu kolejność: najpierw zmiana położenia wózka a dopiero potem można wrzucić/zrzucić łańcuch?
Mam nadzieję że wyraziłem się dość jasno. Wolę najpierw się upewnić a dopiero potem eksperymentować na rowerze (mam Shimano Claris).
Posted 18 March 2015 - 20:03
najpierw zmiana położenia wózka a dopiero potem można wrzucić/zrzucić łańcuch?
Idąc od młynka( małego blatu) do góry: małą tarcza->półbieg->duża tarcza->półbieg. Przy półbiegach usłyszysz lekkie kliknięcia w manetce, a obserwując przednią przerzutkę - lekkie wychylenie.
Posted 23 March 2015 - 14:17
Czyli żeby zmienić mała tarcze na dużą muszę zrobić DWA czy TRZY ruchy manetką w prawo? Dlaczego radzisz mi po wrzuceniu dużej tarczy jeszcze zmieniać półbiegi?Idąc od młynka( małego blatu) do góry: małą tarcza->półbieg->duża tarcza->półbieg. Przy półbiegach usłyszysz lekkie kliknięcia w manetce, a obserwując przednią przerzutkę - lekkie wychylenie.
#29 Gosc_tobo_*
Posted 23 March 2015 - 20:00
Czyli żeby zmienić mała tarcze na dużą muszę zrobić DWA czy TRZY ruchy manetką w prawo? Dlaczego radzisz mi po wrzuceniu dużej tarczy jeszcze zmieniać półbiegi?
Wrzucenie biegów, czy masz z przodu dwie czy trzy tarcze odbywa się między przełożeniami (mała - średnia - duża) jednym pociągnięciem.