Skocz do zawartości

Zdjęcie

Półbiegi

28 odpowiedzi w tym temacie

#21 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 lipiec 2014 - 12:13

No dobra, ale ja żyje w Polsce nie w państwie anglojęzycznym. I u nas trymowanie nie oznacza dopasowania przerzutki.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#22 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 lipiec 2014 - 12:46

SJP nie jest słownikiem żargonu, więc brak słowa w tym słowniku nie oznacza, że nie funkcjonuje ono w branży. A sam fakt, że z niego tutaj korzystamy i ogromna większość doskonale je rozumie i akceptuje, świadczy o tym, że jest powszechnie przyjęte.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#23 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 lipiec 2014 - 14:20

Słowo jest tak powszechnie przyjęte że przez lata na forum zaistniało tylko w Twoim i Petriego słowniku. Za ogólnoprzyjęte można uznać mikroindeksację (choć przedrostek mikro nie wiem co tu robi) i półbiegi (słowo słabo pasujące do funkcji ).

Trymowanie które pochodzi od trymu jest w pełni zrozumiałe w żeglarstwie, ale z przerzutką nie ma nic wspólnego.

Ale jak będziecie tak dalej pisać to nie będę dalej na forum toczył dyskusji nad sensem tego.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#24 arancione

arancione
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 marzec 2015 - 11:57

Nie zakładam nowego tematu skoro już taki jest. W tym roku zaczynam przygodę z szosówką. Pierwszy raz mam do czynienia z półbiegami. Starym wyjadaczom moje pytanie może wydawać się głupie, ale wolę się upewnić zanim zacznę machać klamkomanetką.
Czy żeby wrzucić łańcuch na większą tarcze z przodu (i analogicznie zrzucić) da się to zrobić nie przesunąwszy wcześniej wózka w prawo (w lewo przy zrzucaniu)? To czy przesunę wózek czy łańcuch zależy od siły przesuniecia klamkomanetki w bok czy istnieje po prostu kolejność: najpierw zmiana położenia wózka a dopiero potem można wrzucić/zrzucić łańcuch?
Mam nadzieję że wyraziłem się dość jasno. Wolę najpierw się upewnić a dopiero potem eksperymentować na rowerze (mam Shimano Claris).

#25 ŁukaszM

ŁukaszM
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 17 marzec 2015 - 12:08

Wrzucasz i zrzucasz jednym, dłuższym ruchem.

#26 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 marzec 2015 - 20:03

najpierw zmiana położenia wózka a dopiero potem można wrzucić/zrzucić łańcuch?

Idąc od młynka( małego blatu) do góry: małą tarcza->półbieg->duża tarcza->półbieg. Przy półbiegach usłyszysz lekkie kliknięcia w manetce, a obserwując przednią przerzutkę - lekkie wychylenie.

#27 arancione

arancione
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 14:17

Idąc od młynka( małego blatu) do góry: małą tarcza->półbieg->duża tarcza->półbieg. Przy półbiegach usłyszysz lekkie kliknięcia w manetce, a obserwując przednią przerzutkę - lekkie wychylenie.

Czyli żeby zmienić mała tarcze na dużą muszę zrobić DWA czy TRZY ruchy manetką w prawo? Dlaczego radzisz mi po wrzuceniu dużej tarczy jeszcze zmieniać półbiegi?

#28 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 23 marzec 2015 - 19:22

Jeden ale konkretny :)

#29 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 marzec 2015 - 20:00

Czyli żeby zmienić mała tarcze na dużą muszę zrobić DWA czy TRZY ruchy manetką w prawo? Dlaczego radzisz mi po wrzuceniu dużej tarczy jeszcze zmieniać półbiegi?

Wrzucenie biegów, czy masz z przodu dwie czy trzy tarcze odbywa się między przełożeniami (mała - średnia - duża) jednym pociągnięciem.

Dodaj odpowiedź