Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wstydliwy problem

39 odpowiedzi w tym temacie

#21 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 04 sierpień 2009 - 10:59

Odnośnie jazdy w gatkach - materiał, który nie pochłania potu to jedno, ale przecież slipy (bo bokserek pod spodenkami sobie nie wyobrażam), mają obszycia, dość grube, one działają jak cholerne brzeszczoty i po 30km potrafią okrutnie zeszlifować pachwiny... Poza tym w slipach trudniej ułożyć osprzęt tak, żeby nic go nie uciskało i nie obcierało...

Na wilka/hemoroidy/nieznośny ból d.upy tak jak Stas poleca - maści, kremy (poza tym firma AA ma dobre kremy silnie nawilżające - niekoniecznie w przypadku tej przypadłości, ale na obtarcia i odparzenia bombowe), ale też, niestety, czopki. Inaczej to Ci się tylko rozwlecze, a jak hemoroid pęknie to nie jest wesoło.

Ważne są też tzw. nasiadówki - czasem trzeba wymoczyć zad w wannie, w ciepłej wodzie.

chamsin, wrzuć jeszcze fotę swojego roweru - może faktycznie coś w siodełku, lub jego ustawieniu może być nie teges.

Tak czy inaczej - z tyłkiem nie ma żartów - leć do lekarza i rób wolne od roweru dopóki nie przejdzie.

#22 caddz14d

caddz14d
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądKalisy

Napisano 04 sierpień 2009 - 13:16

na obtarcia polecam PROTECT CREAM firmy OZONE
jak cos,to moge załatwic w dobrej cenie

#23 Gosc_Adamicki_*

Gosc_Adamicki_*
  • Gość

Napisano 04 sierpień 2009 - 18:01

Ja sobie zawsze smaruję wkładkę jakimś starym kremem mamy przed wyjściem. Kumple brechtają, bo nigdy nie spróbowali, ale od kiedy zacząłem tak robić mniej mi się dupa i jaja obcierają. A jak przegnę, to po przyjściu smaruję siebie.
Mi się zdaje, że nie ma co pękać, że choroba, choroba i że tak na prawdę wszystko zależy od siodełka i tego jak jest ustawione; sam próbowałem kilku, aż w końcu trafiłem na znośne, a miałem nawet takie, że po 10km już mi dupę paliło. :mrgreen:

#24 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 04 sierpień 2009 - 19:02

http://www.sport-sho...0ml-p-1710.html

#25 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 postów
  • Skądkatowice

Napisano 04 sierpień 2009 - 19:06

Panowie jeszcze raz wszystkim dziekuje za rady.troszke sprostuje mój problem bo tak mi wszyscy doradzacie ze az mi...milo :-)
Mysle ,że z rowerem(siodelkiem) jest wszystko ok bo to nie dzieje sie zawsze w czasie jazdy lub po niej.czasami po jezdzie problem sie nasila i no cóż chyba czeka mnie wizyta u lekarza lub czopki i takie tam masci -dzieki Stas.
Pozdro

#26 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Napisano 17 sierpień 2009 - 17:01

Ja osobiście też mam problem z obtarciam pachwin itd. :-| ale mogę wam polecić krem SUDOCREM można go nabyć w aptece bez recepty. Jest naprawdę dobry i 250g to koszt 26.49zł. czyli nie tak źle a jest wydajny i co najważniejsze bardzo skuteczny. Jest to krem antyseptyczny dla dzieci i dorosłych z problemami skórnymi. Skład tego kremu to : aqua, paraffinum liquidum, zinc oxide, paraffin, lanolin, itd. ale nie będę wszystkiego wypisywał ;-) Naprawdę polecam ja miałem odparzenia tyłka i po 3 dniach stosowania nic mi nie było jak nowo narodzony i znów na siodło teraz stosuję tylko profilaktycznie i jest ok. pozdro i polecam dla wrażliwych skór ;-)
tutaj macie link jakby co ale w aptekach dostaniecie to taniej i możecie kupić też w 100g kubełkach : http://www.drolivia....la-dzieci-250-g

#27 hp17bii

hp17bii
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Skądwawa

Napisano 23 wrzesień 2009 - 22:08

cześć,

miałem to samo i nie są to żadne wilki, lisy czy wiewiórki.

Zrób tak ( ja na to wpadłem po kilkugodzinnym searchu na forach zachodnich i zadziałało):

1. spodenki z dobrą wkładką. Dobrą znaczy - antybakteryjną. W moim przypadku było to Pearl Izumi i Assos (wiem, drogie...), ale sądzę, że nie musisz celować w te marki
2. przed wyjazdem - jeżeli od ostatniego prysznica minęło troche czasu, lub siedziałeś z gazeta na tronie - ... podmyj się
3. zainwestuj w krem: ASSOS CHAMOIS CREME. Smarujesz nim dość solidnie okolice kanalizacji, możesz też posmarować wkładkę
4. nie zakładaj żadnych majtek pod gatki kolarskie z wkładką!!! a już na pewno nie bawełna!
5. po jeździe szybko wyskakuj z gaci, nie chodź w mokrych... i wypierz je w miarę szybko, nawet w czystej wodzie (częściowo za Twoje nieszczęście odpowiedzialne są po prostu bakterie)

jak to zadziałało u mnie:
- wczesniej - po każdej jeździe powyżej 50km objawy podobne do Twoich
- teraz - 4 dni jazdy pod rząd, po 50-100km - pupka miodzio ;) zero wcześniejszych objawów!

#28 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 24 wrzesień 2009 - 07:24

^
że tak powiem... dupa dupie nierówna, więc niewiadomo czy zadziała :mrgreen: ale fakt faktem wskazówki całkiem mądre ;-)

#29 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 24 wrzesień 2010 - 15:36

I dosłownie dupa :->
Załapałaem hemoroida ;) Zaczęło się [kolokwialnie mówiąc] od krwi po kupie...
Poszedłem dziś do lekarza ,a ten jak zobaczył nogi i usłyszał problem powiedział dwa słowa: "kolarstwo i hemoroidy" - no jakby zgadł..
w niedziele ostatni wyścig i zaczynamy leczenie i zapobieganiu dalszego ich rozwoju..

też postanowiłem ,że muszę sobie sprawić wygodniejsze siodełko a nie jak mam dechę - SM SKN -
co polecacie ? Selle Italia ? ten jakiś żelowy taki co popularny dość jest model ?
Możecie coś polecić ?
Bo niestety teraz czeka mnie co najmniej 2 tygodniowa przerwa na czas leczenia bo powiedziałem ,że przecież nie zrezygnuję z kolarstwa.. :roll: :roll:

#30 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 wrzesień 2010 - 15:59

Możecie coś polecić ?

Jakie siodełko do szosówki ;-)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#31 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 25 wrzesień 2010 - 20:00

I dosłownie dupa :->
Załapałaem hemoroida ;)

Obawiam się, że możesz już zdjąć aukcję ze swoim siodełkiem do odsprzedania ;)
A tak poważnie to hemoroidy ma każdy, Ty się po prostu nabawiłeś ich zapalenia. Wygodne siodło, dobra wkładka antybakteryjna i higiena! Krótko mówiąc jak idziesz na rower to umyj tyłek, jak wracasz - umyj tyłek, wychodzisz z toalety - umyj tyłek. I żadnego jeżdżenia w bawełnianych szpongach, ale to chyba wiesz.

#32 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 25 wrzesień 2010 - 22:22

outoftimeman, tego wszystkiego o czym piszesz przestrzegam ;) no ale co poradzić, siodło zmienie jak tylko wypłatę dostanę ;)
myślę o tym http://allegro.pl/se...1238483947.html ?
co wy na to ? wygodne ?

#33 kapsel

kapsel
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądPtb \ ŁDZ

Napisano 26 wrzesień 2010 - 13:58

jednemu wygodne, innemu nie, to jest cholernie indywidualna sprawa.
a jak się ma do problemów siedzeniowych patent speca (body geometry) z rozmiarówką siodełek? może ktoś używał i sie wypowie?

#34 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 26 wrzesień 2010 - 16:01

W przypadłościach jak opisanych powyżej - siodełko powinno być maksymalnie twarde i proste (tzw. deseczka).

Stas

#35 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 26 wrzesień 2010 - 16:06

aha.. no to w takim razie mam dobre SKN ... :roll:

#36 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 26 wrzesień 2010 - 19:40

@xubix, ja osobiście jeżdżę na selle italia max gel flow i choć sporo kosztowało to nie żałuje ani złotówki. Najwygodniejsze siodełko na jakim woziłem swoje 4 litery. Mógłbym z niego w ogóle nie zsiadać. Ma wielki wentylacyjny otwór więc na wspomniane dolegliwości powinno być ok bo nie zapocisz tyłka.

#37 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 wrzesień 2010 - 20:41

xubix, , twojego problemu nie wywołało siodełko. Jazda na rowerze utrudnia dopływ/odpływ krwi w te okolice, ale żylaków odbytu nie wywołuje. Po wyleczeniu tego stanu możesz jeździć na każdym siodełku, byle było wygodne dla ciebie.

Dziury, kanały w siodle mogą poprawiać krążenie, likwidując uciski, ale wcale nie jest powiedziane, że dłużej na takich siodełkach wytrzymasz. Siodła Speca o konstrukcji Body Geometry nie przypadły mi do gustu - przejechałem się na siodle kolegi (Avatar - jedno z tańszych) i żel w tych siodełkach mi nie pasuje, jakoś się w niego zapadałem, a i tak mnie gniotło. A do tego są po prostu ciężkie.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#38 tresor

tresor
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • Skądkrk

Napisano 26 wrzesień 2010 - 20:59

a tak zapytam, jak wygląda proces leczenia tych żylaków? ;>

#39 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 26 wrzesień 2010 - 21:17

tabsy z apteki i ewentualnie nasiadki w korze dębowej

#40 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 wrzesień 2010 - 21:56

a tak zapytam, jak wygląda proces leczenia tych żylaków? ;>

http://www.doz.pl/apteka/p788-Posterisan_czopki_doodbytnicze_10_szt
http://www.i-apteka....N-masc-25g.html

Mam pecha słyszeć reklamy tych preparatów w momencie spożywania posiłków - smacznego :mrgreen:

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Dodaj odpowiedź