Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hamulce Shimano 105

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 jimyzoo

jimyzoo
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 16 sierpień 2014 - 08:53

W swojej szosie (Focus Culebro 3.0) mam "firmowe" hamulce concept x, zastanawiam się czy zmiana na hamulce Shimano 105 da jakieś zauważalne różnice w efektywności hamowania? A może wystarczy zmiana samych klocków hamulcowych? 

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 16 sierpień 2014 - 10:06

same miękkie dobre klocki daj :)

#3 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 16 sierpień 2014 - 10:25

Mam culebro 2.0 i formowe klocki. Podejrzewam, że takie same jak Twoje.
Czy mógłbyś opisać, w jaki sposób efektywność hamowania jest niedoskonała ?
Na moje oko, modulacja jest dobra, hamulce chodzą lekko. "Jakość" hamowania jest ograniczana tylko poprzez przyczepność opon. Może więc coś po prostu masz źle wyregulowane ?

#4 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 16 sierpień 2014 - 12:06

firmowe klocki bywają dość twarde, zmień przynajmniej przód na miękkie i zobacz czy wystarcza :)

#5 gumolyt

gumolyt
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKujawy i Pomorze

Napisano 16 sierpień 2014 - 12:31

Ze 105 różnicy nie ma bo Tektro 540 (Concept Ex) są porównywalnymi hamulcami. Ja wymieniłem na nowy model ultegry i wtedy dopiero odczułem różnicę mimo, iż wcześniej w Concept założyłem miękkie klocki hamulcowe od ultegry.

#6 jimyzoo

jimyzoo
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 16 sierpień 2014 - 13:54

Mam culebro 2.0 i formowe klocki. Podejrzewam, że takie same jak Twoje.
Czy mógłbyś opisać, w jaki sposób efektywność hamowania jest niedoskonała ?
Na moje oko, modulacja jest dobra, hamulce chodzą lekko. "Jakość" hamowania jest ograniczana tylko poprzez przyczepność opon. Może więc coś po prostu masz źle wyregulowane ?

To moja pierwsza szosa więc porównuje do hamulców tarczowych jakie mam w drugim rowerze, które hamują po prostu lepiej. Dlatego zastanawiam się czy wymiana na inne hamulce polepszy ich sprawność czy po prostu takie już są i trzeba się przyzwyczaić. Co do regulacji, wydaje mi się, że wszystko jest ok.

Ze 105 różnicy nie ma bo Tektro 540 (Concept Ex) są porównywalnymi hamulcami. Ja wymieniłem na nowy model ultegry i wtedy dopiero odczułem różnicę mimo, iż wcześniej w Concept założyłem miękkie klocki hamulcowe od ultegry.

O takie porównanie mi chodziło, dzięki!

#7 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 sierpień 2014 - 15:52

Tarcze w MTB a spowalniacze w szosie to jest zupełnie inna bajka. To co kolega wyżej pisał, że poczuł zmianę jak przeskoczył na Ultegrę to prawda, z grupy na grupę widać różnice, czy 105 = Tektro 540 to się nie wypowiadam ale na początek lepiej dać inne klocki ew. wymienić właśnie na grupę wyżej :)

Dodaj odpowiedź