rubena troche ciezka ale mocna gruba trwala guma
rubino tez polecam
Napisano 20 kwiecień 2015 - 08:36
Z tanich:
Michelin Dynamic Sport - Za komplet wychodzi jakieś 110 pln, łądnie się trzyma na mokrym, wytrzymują: przód ok 8kkm, tył ok 4.
Schwalbe Lugano - ceny podobne, całkiem przyjemna , ładnie się trzyma na mokrym. Na razie zrobiłem na nich mało, a więc cieżko napisać jaki przebieg wytrzymują.
CykloOpole !!!
Napisano 20 kwiecień 2015 - 13:39
Lugano to slicki, więc nie na mokrą szosę. Miałem je i więcej nie kupię. Moim zdaniem, nawet na suchy asfalt się nie nadają. Wytrzymały ok. 7 tys. km. Zaliczyłem na nich kilka spektakularnych i niespodziewanych uślizgów, dlatego nie mam o nich dobrego zdania.
Na mokro, przyda się bieżnik na oponie.
Napisano 21 kwiecień 2015 - 15:34
Kaido, mieszanka swoją drogą, ale to dotyczy raczej wyścigowych gum. Nacięcia na oponie zapobiegają akwaplaningowi. Woda z asfaltu wciskana jest w kanaliki bieżnika i kierowana na zewnątrz. Gładka powierzchnia slicka, ślizga się na warstwie wody i traci przyczepność.
A gdyby bardziej zagłębić się w fizykę cieczy, to być może okazałoby się, że woda wyrzucana w górę przez oponę, tworzy podciśnienie na styku z asfaltem, co zwiększa jej przyczepność. Ale, jeśli to nawet prawda, to raczej dotyczy dużych prędkości obrotowych kół w samochodach. Na rowerze, lepiej tego nie próbować, gdy leje.
Napisano 22 kwiecień 2015 - 12:42
Ultek, wspomniane Micheliny na których śmigam to dość miękka mieszanka i ładnie trzyma, nie miałem nigdy akcji na tych oponach, natomiast na troszkę twardszych Maxissach z bierznikiem "pływałem" przy lekkim mokrym.
gp1885, dnia 21 Kwie 2015 - 21:36, napisał:
Wiem,, Kaido, ale to raczej dobre drogie gumy, sam mam wspomnianego Michileina, i trzyma się dobrze, tylko, że ta opona to koszt 150zł lub w tych okolicach. Tańsze gumy muszą nadrabiać bieżnikiem.
Komplet bo tylko w takim zestawieniu je kupuję:
http://www.decathlon...id_8176381.html
CykloOpole !!!