Ant+ Co Mogę Z Tym Zrobić?
Napisano 29 sierpień 2014 - 16:06
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 29 sierpień 2014 - 19:40
Jasne, możesz z nim np. biegać, albo użyć jako zwykły pulsometr. Niestety nie ma możliwości sparowania z nim czujników prędkości lub kadencji, więc jako licznik rowerowy się nie sprawdzi.
W Polsce dostępny jest jako Geonaute ONmiles 500 (trochę inaczej wygląda).
Napisano 30 sierpień 2014 - 13:24
A coś takiego http://www.decathlon...id_8181211.html w komentarzach jest napisane, że podłączają to pod zegarki i smartfony...
cytat z decathlon.pl "[...]Doskonale podłacza się pod pulsometr Garmina FR60, który co do zasady służy do biegania, a tak staje się również licznikiem rowerowym. Doskonale łączy się z aplikacją na android Garmin FIT uzupełniając dane o kadencję Tak więc jak masz smartfona dostajesz czujnik szybkości i kadencji[...]"
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 30 sierpień 2014 - 13:33

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 30 sierpień 2014 - 14:16
Jestem tego pewien. W razie wątpliwości możesz skonsultować się ze stroną This Is ANT. FR60 bez problemu obsługuje czujniki rowerowe (loguje kadencję i prędkość), paski HR i footpody. Potwierdzam jako posiadacz, żeby nie było.
Napisano 30 sierpień 2014 - 16:11
Sparujesz, ale nie z każdym smartfonem (musi mieć obsługę ANT+). Zerknij do tego tematu żeby poczytać jak to wygląda od strony praktycznej, jakie programy są polecane itd i dodatkowo na podaną wcześniej stronę This is ANT, żeby sprawdzić czy interesujący Cię telefon jest w stanie komunikować się z sensorami ANT+
- szynder lubi to
Napisano 30 sierpień 2014 - 16:29
No cóż, dziękuję @palli za odpowiedź
Napisano 30 sierpień 2014 - 21:20
Hehe... Jeszcze trochę, a bez miernika mocy się nie obejdzie :-P
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 06 luty 2015 - 13:20
Odświeżam.
Mam dylemat i muszę coś wybrać - smartfon czy licznik?
Opcja 1: Myślałem o zakupie jakiegoś używanego (Sony/SE) za ok 200 zł + uchwyt na kierownice (jaki, ile zł?). Posiadam nowy telefon, ale na go rower nie wrzucę bo szkoda więc dodatkowy zakup innego telefonu jest chyba wymagany.
Opcja 2: Licznik z czujnikami kadencji+prędkości - właśnie, jaki? (ma mieć funkcje scan - DST, MXS, AVS, TM lub taki, który wyświetla te dane jednocześnie). Pasek tętna już mam (jeśli chcesz wiedzieć jaki czytaj wcześniejsze posty).
Podsumowując koszty:
1. Tel + uchwyt + czujnik kadencji/prędkości = ok 350 zł
2. Licznik + czujnik kad/prędk = najlepiej też do 350 zł
PS. Ma być bezprzewodowo bo mam już dość kabelków ( głupi nie słuchałem jak wcześniej doradzali koledzy - bierz bezprzewodowy... ![]()
Napisano 06 luty 2015 - 13:55
szynder tutaj masz licznik rowerowy z czyjnikiem kadencji http://ctbike.pl/sig...-kadencja.html przecena 174,90 zł
Napisano 06 luty 2015 - 15:59
Dzięki.
Czujnik prędkości musiałbyć dokupić osobno, bo ten z Twojego linka ma tylko kadencje prawda? Tutaj http://www.centrumro...html?skad=ceneo już ma kad/prędk.
Tylko czy da się na nim wyświetlić jednocześnie: śr. prędk., aktualną prędk., kadencje, tętno, czas jazdy i dystans lub posiada tryb scan? Ewentualnie mogę zrezygnować z pomiaru tętna ponieważ mogę korzystać z zegarka. Wiem wiem, wielkie wymagania, ale nie chcę się bawić w przerzucanie pomiędzy tymi parametrami.
aaaa i ten chyba nie obsługuje pomiaru tętna?
Napisano 07 luty 2015 - 08:33
Ten z mojego linka ma czujniki predkość/kadencja. Jednocześnie nie wyświetlisz na nim śr. prędk., aktualną prędk., kadencje, tętno, czas jazdy i dystanu. Niestety licznik tętna nie obsługuje
Za 370 zł masz Sigme ROX 5.0 http://www.hurt.com....CFQHMtAodNDUA5Q z obsługą tętna.
Napisano 07 luty 2015 - 09:22
Właśnie przeglądam sigmy i wybór byłby tylko między Rox 5 a 6. Rox 5 jest ok, ale bardziej przypadł mi do gustu Rox 6 ;-) http://www.hurt.com....cja,p13046.html(dopłata zrox 5->6 to 45 zł - da się znieść różniecę)
Fajny bajer te zakresy tętna - w zegarku tego mi bardzo brakuje bo muszę zerkać co chwilę czy jestem w zakładanej strefie HR.
Okrążenia są mi zbędne. Odżałowałbym już możliwość jednoczesnego wyświetlania śr. i aktualnej prędkości, czasu jazdy itd.
... ale szukam dalej, liczników jest sporo. Nie wykluczam opcji nr 1 - telefon. Ipbike pokazuje tętno?
Napisano 07 luty 2015 - 10:02
IpBike pokazuje tętno. Gdybyś już chciał kupić telefon z ANT+ to w decathlonie można kupić coś takiego http://www.decathlon...d_8181211.html używam tego na drugim rowerze. Bez problemu komunikuje się z E500 i Xperia M2.
Różnicy w cenie dużej nie ma miedzy Rox'ami to brałbym model 6.0
Funkcji ma dużo i spokojnie Tobie wystarczy. Ja na początku jeździłem z Sigma 1609 STS + kadencja i w zupełności mi starczyło. Jedynie miałem problem z kadencją. Przestawała działać jak byłem w okolicy 500 metrów od nadajników Polskiego Radia, a tak norlanie to problemów z nią nie było.
Napisano 07 luty 2015 - 20:23
No to niemały problem mam - bo podoba mi się opcja telefonu - dużo info jednocześnie wyświetla, ale rox 6 wpadł mi w oko.
Choć na tą chwilę muszę odłożyć zakup bo dzisiaj akumulator w aucie oddał ostatni prąd - 320 zł. Prawie miałbym za to już licznik ![]()
Napisano 08 luty 2015 - 08:56
STS (pomimo, że znacznie lepszy od DTS) też ma swoje wady. Przede wszystkim jest to bardzo niski zasięg: kadencja jest prawie nieosiągalna. No i nie pogada z niczym innym niż licznik.
W ANT z zasięgiem nie ma problemu. Po drugie możesz sobie sparować z wieloma odbiornikami i np. mieć "główny" licznik do dystansu/prędkości na kierownicy, a schowany telefon z odpalonym logerem (hmm. wspomniany ipBike jest prawie doskonały).
Kupując SE Active, pasek i czujnik z Decathlonu (speed/cadence combo) mieścisz się w 350 bez ciągłego wyszukiwania okazji. Uchwyt HR można przykleić do "tylnej" obudowy i masz gotowy zestaw na rower.
Napisano 08 luty 2015 - 10:49
Jak wspomniałem pasek na klatkę piersiową już mam (decathlon - geonaute). Pozostaje złożyć zestaw - licznik/telefon + czujnik kadencji/prędkości.
Powoli przekonuję się chyba do telefonu - duży wyświetlacz co za tym idzie więcej informacji wyświetlanych jednocześnie.
Mam już zwykły licznik z trybem scan i trochę mnie to drażni, więc zdecydowanie wolę informacje podane naraz.
Co do IpBike - istnieje możliwość ustawiania dowolnie przeze mnie wybranych danych na wyświetlaczu? I drugie pytanie - można podzielić bez problemu ekran, żeby pokazywał dane (prędk., kad., itd) i w drugiej części mapę? Czy za dużo wymagam? ![]()
Gosc_qrczakzul_*
Napisano 08 luty 2015 - 11:01
W pionowym trybie ekranu podział mapy i danych jest bezproblemowy. Można także ustawić mapę na drugim ekranie i przewijać
Dobrze znam ten program, więc śmiało pytaj
Napisano 08 luty 2015 - 11:24
To fajnie. Program kombajn
Chciałbym właśnie mieć te dane i nie bawić się przełączanie w czasie jazdy. Teraz wszystko jest już jasne.
Jeszcze coś ![]()
Jak chcę mapę mieć (czyli pokazuje mi gdzie jestem i najbliższą okolicę) to zżera mi to transfer internetu? Czy działa to offline?